to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:29 | 28.04.2021

Διεθνή

Έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου για την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ - Βρετανίας

Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε χθες με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit - Την έγκριση χαιρέτησε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ο. φον ντερ Λάιεν - Για «σταθερότητα στη νέα σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ» έκανε λόγο ο βρετανός πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε κατά συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αίροντας το τελευταίο εμπόδιο προς την πλήρη επικύρωση του συμφώνου.

Οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της εμπορικής συμφωνίας και συμφωνίας συνεργασίας, με 660 ψήφους υπέρ και 5 κατά, ενώ 32 απήχαν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ευρωκοινοβούλιο.

Η ψηφοφορία έλαβε χώρα χθες αλλά λόγω των εργασιακών περιορισμών εξαιτίας του κορονοϊού το αποτέλεσμα δεν έγινε άμεσα γνωστό.

Η συναίνεση του Κοινοβουλίου ολοκληρώνει τέσσερα χρόνια πικρόχολων διαπραγματεύσεων και δυσπιστίας καθώς η Βρετανία τερμάτισε 47 χρόνια συμμετοχής της στην ΕΕ.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η πιστή εφαρμογή είναι ουσιώδης

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε σήμερα την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της εμπορικής συμφωνίας με τη Βρετανία και είπε ότι η εφαρμογή του είναι κρίσιμης σημασίας.

«Η TCA (Trade and Cooperation Agreement, Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας) σηματοδοτεί τη θεμελίωση μιας ισχυρής και στενής εταιρικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Twitter. «Η πιστή εφαρμογή είναι ουσιώδης».

Σ. Μισέλ: Χαιρετίζω εγκάρδια τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η Βρετανία παραμένει «σημαντικός φίλος και εταίρος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Χαιρετίζω εγκάρδια τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-ΗΒ. Σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στις σχέσεις ΕΕ-ΗΒ και ανοίγει μια νέα εποχή», ανέφερε ο Μισέλ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται εποικοδομητικά με το Ηνωμένο Βασίλειο ως έναν σημαντικό φίλο και εταίρο».

Μπ. Τζόνσον: Το τελευταίο βήμα ενός μεγάλου ταξιδιού

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε σήμερα ως «το τελευταίο βήμα ενός μεγάλου ταξιδιού» την ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτή η συμφωνία που συνήφθη στα τέλη Δεκεμβρίου και που έχει ήδη τεθεί προσωρινά σε ισχύ από τις αρχές της χρονιάς «προσφέρει σταθερότητα στη νέα μας σχέση με την ΕΕ ως εμπορικών εταίρων ζωτικής σημασίας, στενών συμμάχων και ισότιμων κυρίαρχων», ανέφερε ο Τζόνσον σε ανακοίνωση.

Το πράσινο φως των ευρωβουλετών σε αυτή την εμπορική συμφωνία που συνήφθη με δυσκολίες στις 24 του περασμένου Δεκεμβρίου, απέκτησε χαρακτήρα επείγοντος: η προσωρινή εφαρμογή του κειμένου, που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του έτους, λήγει την Παρασκευή. Και το Ηνωμένο Βασίλειο είχε αποκλείσει κάθε παράτασή του.

Η ψηφοφορία, ύστερα από μια κοινοβουλευτική συζήτηση πέντε ωρών, συνοδεύτηκε από την διαδικασία έγκρισης ενός μη δεσμευτικού ψηφίσματος, στο οποίο οι βουλευτές χαρακτηρίζουν το Brexit «ιστορικό λάθος».

Κρίση εμπιστοσύνης

Οι σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών επηρεάστηκαν βαθιά από την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ενιαία αγορά, που έγινε επίσημη από την 31η Ιανουαρίου του 2020 αλλά ουσιαστικά τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του έτους.

Σε επίπεδο εμπορικών συναλλαγών, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 20,2% ενώ οι βρετανικές εισαγωγές στην ΕΕ σημείωσαν πτώση κατά 47% κατά τους δυο πρώτους μήνες του 2021, σύμφωνα με τη Eurostat.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί μια κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο εταίρων, ύστερα από πολλές αποφάσεις της Ντάουνινγκ Στριτ που έθεσαν εν αμφιβόλω την προηγούμενη συμφωνία που συνήφθη με την ΕΕ, τη συνθήκη του 2019 για το Brexit, που ουσιαστικά οργάνωσε το ‘διαζύγιο’.

Οι Ευρωπαίοι επικρίνουν κυρίως το Λονδίνο ότι παραβίασε το ιρλανδικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνεται σε αυτή τη συνθήκη, αναβάλλοντας ορισμένους τελωνειακούς και υγειονομικούς ελέγχους που έπρεπε να τεθούν σε ισχύ μεταξύ της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να αποφευχθεί μια επιστροφή των συνόρων στην ιρλανδική νήσο.

Σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας, οι ευρωβουλευτές καθυστερούσαν να ορίσουν ημερομηνία για να δοθεί πράσινο φως στην εμπορική συμφωνία

«Η πιστή εφαρμογή είναι ουσιώδης», επέμεινε σήμερα η φον ντερ Λάιεν, που έχει ήδη διαβεβαιώσει ότι η ΕΕ «δεν θα διστάσει» «εάν είναι απαραίτητο» να χρησιμοποιήσει έναντι του Λονδίνου τα μονομερή διορθωτικά μέτρα που προβλέπονται στη συμφωνία.

Μεταξύ των δύο πλευρών της Μάγχης συνεχίζουν να υπάρχουν και άλλα σημεία προστριβής, όπως η πρόσφατη διαμάχη για την προμήθεια των εμβολίων της AstraZeneca, ή ακόμα και η απειλή της Γαλλίας να προχωρήσει σε «αντίποινα» σε βάρος των βρετανικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών εάν η μετά το Brexit συμφωνία για την αλιεία δεν τεθεί σε ισχύ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

tags: brexit

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)