to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:50 | 28.04.2021

Κοινωνία

«Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στη ζωή»: τι τόνισαν οι εργαζόμενοι στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

«Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στην εργασία και στη ζωή, για ένα δημοκρατικό και κοινωνικά δίκαιο μέλλον»: Την αποφασιστικότητά τους να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο Μητσοτάκη - Χατζηδάκη ξεκαθάρισαν οι συνδικαλιστές που μίλησαν στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία προδιαθέτοντας για σημαντικές μάχες με πρώτο σταθμό την 6η Μαΐου, όταν θα τιμηθεί η Εργατική Πρωτομαγιά.


(στη φωτ.: ο Αλ. Τσίπρας και η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου ακούνε τις τοποθετήσεις των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Μητσοτάκη - Χατζηδάκη)
 
Όπως επισήμαναν άλλωστε πολλοί από τους ομιλητές, η κατάργηση του οκταώρου που φέρνει το αντεργατικό νομοσχέδιο κάνει πιο επίκαιρα παρά ποτέ τα αιτήματα της πρώτης Πρωτομαγιάς στο Σικάγο.

Παρακολουθήστε την εκδήλωση όπως μεταδόθηκε:

 
 

«Σκοτεινή, σκληρή εικόνα»

Ο Νίκος Φωτόπουλος από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ ζήτησε «όλα τα σφυριά να βαρέσουν στο ίδιο αμόνι ταυτόχρονα» και να υπάρξει συντονισμός δράσης των συνδικάτων ενάντια στη μετατροπή των εργαζομένων σε «σύγχρονους δούλους», όπως επιδιώκει η κυβέρνηση κατ’ απαίτηση του ΣΕΒ. Θύμισε μάλιστα τη νίκη των εργαζομένων κατά του νομοσχεδίου Γιαννίτση εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η μάχη μπορεί να κερδηθεί.

Ο Ν. Φωτόπουλος αφιέρωσε αρκετό χρόνο για να περιγράψει τη «σκοτεινή, σκληρή εικόνα» που επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων σήμερα. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 72% των εργαζόμενων λαμβάνει μισθό κάτω των 1.000 ευρώ, ενώ το 12% λαμβάνει από 400 ως 600 ευρώ και το 12,3% κάτω των 200 ευρώ. Την ίδια ώρα η ανεργία είναι στο 23,56%, ενώ μόλις το 22% των ανέργων επιδοτούνται και 572.000 μακροχρόνια άνεργοι είναι εκτός κάθε επιδότησης την περίοδο της πανδημίας. Ακόμα το 52% των εργαζομένων εργάζεται πάνω από το κανονικό ωράριο και το 40% δεν πληρώνεται τις υπερωρίες.

Ο Γιώργος Πετρόπουλος από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ επισήμανε ότι η κατάργηση του οκταώρου δεν είναι μόνο μία «αδιανόητη οπισθοδρόμηση» στα εργατικά δικαιώματα, αλλά πλήττει συνολικά την κοινωνία και τη Δημοκρατία και υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο έχει στόχο οι εργαζόμενοι «να καλύψουν από τις τσέπες τους την ανάκαμψη της οικονομίας», ενώ σημείωσε την ανάγκη στελεχιακής ανανέωσης των συνδικάτων.

Διώξεις υγειονομικών

Η Βάσω Βαφειάδη από την ΠΟΕΔΗΝ περιέγραψε τη ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί, όχι μόνο σε σχέση με τον κορωνοϊό, αλλά και με τις δυσμενείς επιπτώσεις στα εργατικά τους δικαιώματα. Επισήμανε ότι όσοι υγειονομικοί μιλούν δημοσίως για τα προβλήματα του ΕΣΥ διώκονται από την κυβέρνηση, τόνισε όμως ότι η πανδημία έχει βοηθήσει τους πολίτες να αντιληφθούν ότι «βρίσκονται στην ίδια πλευρά» με τους υγειονομικούς.

Η Γιώτα Κοτούλα από το σωματείο των εργολαβικών εργαζομένων στις τράπεζες περιέγραψε κι αυτή τη «βροχή» των συνδικαλιστικών διώξεων στον κλάδο της και παρατήρησε ότι οι εργολαβικοί πληρώνονται το μισό ή και το ένα τρίτο των μισθών των τραπεζοϋπαλλήλων για την ίδια δουλειά προειδοποιώντας ότι η κατάσταση αυτή τείνει να γίνει «κανονικότητα».

Οι δύο γυναίκες συνδικαλίστριες έθεσαν την παράμετρο του φύλου σε σχέση με την αντιμεταρρύθμιση Χατζηδάκη υπογραμμίζοντας ότι οι αντεργατικές αλλαγές θα επηρεάσουν υπέρμετρα τις γυναίκες που καλούνται να ισορροπήσουν την εργασιακή με την οικογενειακή ζωή.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας, πρόεδρος του ΣΕΗ, επισήμανε ότι στον κλάδο των ηθοποιών η ανεργία έχει φτάσει στο 88% και χαρακτήρισε «λειψή» τη μέχρι τώρα πολιτική στήριξης της κυβέρνησης. Ζήτησε τα μέτρα στήριξης να συνεχιστούν και μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, καθώς πολλοί χώροι πολιτισμού δεν θα καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν.

Εργοδοτική ασυδοσία

Ο Δημήτρης Καραμέρης από το σωματείο των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ επισήμανε ότι στον χώρο των βιομηχανιών η εργοδοτική ασυδοσία «έχει ξεπεράσει κάθε όριο», καθώς, χάρη στη συνειδητή διάλυση του ΣΕΠΕ από την κυβέρνηση, δεν τηρείται κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας.

Ο Γιώργος Μανουσάκης από το σωματείο των εργαζομένων στα τουριστικά λεωφορεία υπογράμμισε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του είναι ουσιαστικά άνεργοι εδώ κι ενάμιση χρόνο και σημείωσε τις πρακτικές επιπτώσεις που θα έχει στην ασφάλεια των επιβατών η κατάργηση του οκταώρου στον κλάδο του.

 

Ξενογιαννακοπούλου: Όχι στην εργασιακή ζούγκλα Μητσοτάκη 

«Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στην εργασία και στη ζωή, για ένα δημοκρατικό και κοινωνικά δίκαιο μέλλον» διαμήνυσε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, η οποία «εκμεταλλεύτηκε την πανδημία για την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων» και τώρα έρχεται να δώσει «το τελειωτικό χτύπημα» στους εργαζόμενους, το ωράριο, τους μισθούς, τα δικαιώματα, τη συλλογική αυτονομία και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης στην κοινωνική πλειοψηφία, δηλαδή στους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους «χιλιάδες αόρατους συνανθρώπους μας που δίνουν τη μάχη της επιβίωσης σε όλη την περίοδο της πανδημίας χωρίς καμία στήριξη».

Απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση και το νομοσχέδιό της, που «καταδικάζει τη νέα γενιά σε ένα ζοφερό μέλλον με εργασιακή επισφάλεια, φτηνούς μισθούς και ελαστική εργασία», η Μ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε, ενόψει και της εργατικής Πρωτομαγιάς, ότι «ενώνουμε όλοι τη φωνή μας» για να σταλεί το αποφασιστικό και αγωνιστικό μήνυμα: «Λέμε όχι στην εργασιακή ζούγκλα που θέλει να επιβάλει ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του». Όχι στην κατάργηση του οκταώρου, όχι στη μείωση των μισθών, όχι στις ατομικές συμβάσεις εργασίας, όχι στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, όχι στην κατάργηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Ν.ΛΙΟΝ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Αγγελική Λυτρίδη (τελειόφοιτη Νοσηλευτικής): Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους νέους υγειονομικούς ως «αχρείαστους» μέσα στην πανδημία

Η τελειόφοιτη Νοσηλευτικής Αγγελική Λυτρίδη μετέφερε τις ανησυχίες της νέας γενιάς εργαζομένων στον κρίσιμο κλάδο των υγειονομικών, κατά την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για το αντεργατικό νομοσχέδιο Μητσοτάκη - Χατζηδάκη. Η Αγγ. Λυτρίδη επισήμανε ότι η πρακτική άσκηση των φοιτητών Νοσηλευτικής έχει παγώσει, με αποτέλεσμα οι τελειόφοιτοι να βρίσκονται εγκλωβισμένοι αντί να συνδράμουν στην προσπάθεια για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Η Αγγ. Λυτρίδη επισήμανε την ανασφάλεια των νέων υγειονομικών, που εκτιμούν ότι εφόσον η κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει ως «αχρείαστους» μέσα στην πανδημία, θα τους αντιμετωπίσει με αδιαφορία μετά από αυτήν.

Η Αγγ. Λυτρίδη επισήμανε ότι η κατάργηση του οκταώρου για τους νέους εργαζόμενους σηματοδοτεί την κατάργηση του ελεύθερου χρόνου και κάθε δυνατότητα για αυτονόμησή τους και για τον σχεδιασμό οικογένειας. Την ίδια ώρα, ο φόβος της ανεργίας υποχρεώνει τους νέους εργαζόμενους να δεχτούν κακοπληρωμένες δουλειές.

Η Αγγ. Λυτρίδη έθεσε και την παράμετρο των επιπτώσεων που έχει στις νέες γυναίκες η εργοδοτική ασυδοσία που νομιμοποιεί η κυβέρνηση περιγράφοντας τις δυσκολίες των νέων γυναικών να βρουν ή να διατηρήσουν μια θέση εργασίας λόγω της πιθανότητας εγκυμοσύνης.

Γιάννης Σώζος (νέος εργαζόμενος στον τουρισμό): Βίαιη φτωχοποίηση των εργαζομένων στον τουρισμό

Τη «βίαιη φτωχοποίηση» των εργαζομένων στον τουρισμό περιέγραψε ο Γιάννης Σώζος, στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για το αντεργατικό νομοσχέδιο Μητσοτάκη - Χατζηδάκη. Ο Γ. Σώζος, που εργάζεται επί επτά χρόνια στον τουρισμό εν μέσω άθλιων συνθηκών εργασίας, όπως η σύμβαση της μίας μέρας, είναι σήμερα άνεργος κι επισήμανε την αγωνία πολλών συναδέλφων του, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς δεν έχουν δουλέψει εδώ κι ένα χρόνο.

Ο Γ. Σώζος περιέγραψε τη χαοτική κατάσταση στην οποία «άνοιξε» πέρσι ο τουρισμός, χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα και διάθεση της κυβέρνησης για εκτεταμένα τεστ ή πίεση στους εργοδότες να πληρώσουν αυτοί τα τεστ των εργαζόμενων. Επίσης παρατήρησε ότι η στάση της κυβέρνησης έναντι των εργατικών δικαιωμάτων είχε γίνει καθαρή από την πρώτη μέρα της θητείας της, πριν την πανδημία.

Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)