to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:48 | 28.07.2013

Κοινωνία

30.000 στρέμματα δάσους γίναν στάχτη στη Ρόδο: το ρεπορτάζ των τοπικών ΜΜΕ

Αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας Ροδιακή:


Εξι πυροσβεστικά αεροπλάνα, τέσσερα ελικόπτερα, πάνω απο 250 άνδρες και περισσότερα απο 30 οχήματα, έχουν ξεκινήσει απο τις 5 τα ξημερώματα τιτάνια προσπάθεια για να μπορέσουν να ελέγξουν τα μέτωπα του πύρινου εφιάλτη στη Νότια Ρόδο. 

Με σύμμαχο τις καιρικές συνθήκες, όπως περιέγραψε πριν απο λίγα λεπτά μιλώντας στη Ροδιακή ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Γιάννης Μαχαιρίδης, δίνεται μια συντονισμένη μάχη, έτσι ώστε να χτυπηθούν γρήρορα τα μέτωπα της φωτιάς. 

Μιας φωτιάς που από τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών του δασαρχείου, της πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αποτέφρωσε περισσότερα απο 30.000 στρέμματα πανέμορφου δάσους στο νησί της Ρόδου. Μιας πυρκαγιίας, που έβαλε και βάζει σε μεγάλη περιπέτεια χιλιάδες ανθρώπους και επισκέπτες στη Νότια Ρόδο. Μιας εγκληματικής ενέργειας, η οποία όπως όλα δείχνουν έχει συγκεκριμένο αυτουργό, τον οποίο οι διωκτικές φαίνεται να αναζητούν μετά από αναφορές και στοιχεία που συγκέντρωσαν. 

Όλα ξεκίνησαν χθες στις 4 παρά 20 το απόγευμα, απο την Ίστριο, όπου κοντά σε αγροικία ξέσπασε μια περίεργη φωτιά. Το μέτωπο, βοηθούμενο από τους ισχυρούς ανέμους, πήρε γρήγορα διαστάσεις και ξέφυγε από τον έλεγχο των κατοίκων που αμέσως έσπευσαν στο σημείο, καθώς επίσης και από τα οχήματα της Πυροσβεστικής που έφθασαν στο σημείο. 

Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες απο εδάφους και αέρος η φωτιά θέριεψε και κατάφερε να διασπαστεί σε τρία μεγάλα μέτωπα περιμετρικά, μετατρέποντας σε στάχτη τα πάντα. 

ΣΥΜΜΑΧΗΣΕ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 10 ΤΟ ΒΡΑΔΥ Ο ''ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ'' ΑΝΕΜΟΣ 

Σε δηλώσεις που έκανε μιλώντας στη ΡΟΔΙΑΚΗ αργά το βράδυ ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Γιάννης Μαχαιρίδης, ο οποίος απο την πρώτη στιγμή βρίσκεται στον τόπο της φωτιάς, επισήμανε ότι η κατάσταση έγινε εξαιρετικά δύσκολη και ότι αυτό που απαιτείται είναι ψυχραιμία και συντονισμένες ενέργειες για αποφευχθούν τα χειρότερα. 

Ο κος Μαχαιρίδης, μίλησε για αδυναμία πρόσβασης των επίγειων δυνάμεων τις νυχτερινές ώρες σε κάποια απο τα μέτωπα της φωτιάς που έκαιγαν περιμετρικά αφού η περιοχή είναι δύσβατη, ενώ διευκρίνισε ότι έχουν εφαρμοστεί όλα τα επιχειρησιακά σχέδια που προβλέπονται για να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι και εγκαταστάσεις. 

"Το μόνο ευχάριστο από τη νέα τραγωδία που πλήττει τη Ρόδο - είπε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου- είναι ότι ο αέρας έχει κοπάσει λίγο μετά τις 10 το βράδυ, γεγονός που θα έδωσε την ευκαιρία στις επίγειες δυνάμεις να ανασυνταχθούν και να κινηθούν ευέλικτα στο πλαίσιο να περιορίσουν το μέτωπο της φωτιάς. 

Σημειώνεται ότι περιμετρικά των χωριών στη Νότια Ρόδου έχουν ανοιχτεί ζώνες πυρασφάλειας έτσι ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος μετάδοσης της φωτιάς σε κατοικημένες περιοχές. 

Περίπου στις 8 το βράδυ έφθασε στη Ρόδο ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Βασίλης Παπαγεωργίου ο οποίος βρίσκεται στο τόπο της φωτιάς, πριν απο λίγο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου για τον απολογισμό της μέχρι τώρα κατάστασης και τις ενέργεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της νύκτας. 

Επίσης όπως έγινε γνωστό, 65 πυροσβέστες και οχήματα διαφόρων υπηρεσιών θα έρθουν στο νησί μας από την Θεσσαλονίκη προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς. 

ΑΎΠΝΟΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΜΑΣ 

Η φωτιά είχε φθάσει στο χωριό Βάτι και οι τοπικοί φορείς έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς το Μύλο ώστε να μην διατρέξουν κίνδυνο. 

Σχέδιο εκκένωσης υπάρχει και για τους κατοίκους των περιοχών Γεννάδιου και Λαχανιάς καθώς η φορά των ανέμων κατευθύνει προς εκείνη τη περιοχή τη φωτιά. 

Επίσης αρκετοί κάτοικοι από τα γύρω χωριά είχαν αφήσει τα σπίτια τους, ενώ πυκνό σύννεφο καπνού είχε σκοτεινιάσει την περιοχή μέχρι και την Λίνδο! 

Νωρίτερα η πυρκαγιά έκαψε ένα σπίτι στα περίχωρα του χωριού Ίστριος, ο ιδιοκτήτης του οποίου ευτυχώς απουσίαζε. 

Οι πύρινες γλώσσες τύλιξαν και δύο αποθήκες στο ίδιο χωριό, τις οποίες κατάφεραν με συντονισμένες προσπάθειες να σώσουν οι κάτοικοι, ενώ έγλειψαν και σπίτια στο χωριό Προφύλια. 

Επίσης λόγω της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς ο επαρχιακός δρόμος από Γεννάδι προς Ίστριο είχε διακοπεί σε ορισμένα σημεία ενώ οι πολίτες καλούνταν να αποφεύγουν την ευρύτερη περιοχή Γενναδίου και της Απολακκιάς. 

ΠΩΣ ΔΙΑΣΠΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ 

Τα μέτωπα της φωτιάς πολύ γρήγορα επεκτάθηκαν, ένα στην περιοχή του Ιστρίου, ένα στο Γέρακα και ένα που κατευθύνεται προς τον ʼη Γιάννη τον Μύρανο και την περιοχή που έχει αναδασωθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά του '92. 

Στην περιοχή έχουν μεταβεί ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ οι άνεμοι που επικρατούσαν ήταν εντάσεως 8-9 μποφόρ δυσκολεύουν το έργο τους. Το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής που εδρεύει στη Ρόδο μαζί με άλλα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούν από αέρα, ενώ στην κατάσβεση της φωτιάς παίρνουν μέρος και ιδιώτες με βαρέα μηχανήματα. 

Πάντως ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης κάνει έκκληση σε όσους διαθέτουν βαρέα οχήματα να σπεύσουν στην περιοχή και να συμβάλλουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς η οποία καίει ενεξέλεγκτα οτιδήποτε βρεθεί στο πέρασμα της. 

Η φωτιά ήταν ορατή από τα Σιάννα μέχρι και την Κατταβιά ενώ σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται ακόμα όλες οι δυνάμεις και οι υπηρεσίες του νησιού για να εφαρμόσουν έκτακτο σχέδιο προστασίας των κατοίκων και των επισκεπτών μας αν κάτι τέτοιο απαιτηθεί. 

Φωτ. Π. Βενέρης - Πηγή: Ροδιακή

Διαβάστε σχετικά, νωρίτερα σήμερα:

Μαίνεται η πυρκαγιά στη Ρόδο, υπό μερικό έλεγχο στη Φαιστό

Εικόνες από την καταστροφική πυρκαγιά στη Σέριφο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)