to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Προανακριτική για Παππά: Μπλέξανε τις γραμμές τους με τον Καλογρίτσα στη ΝΔ

Η ανεξήγητη συκοφαντική επίθεση της Ν.Δ. στους Χούρι, τα νεύρα με τον Καλογρίτσα και η αποκαθήλωση του κατηγορητηρίου από τον Τόμπρα


Εκνευρισμό προκαλεί στη Ν.Δ. ο Χρήστος Καλογρίτσας τόσο με τα καμώματά του όσο και με τη συμπεριφορά του, που εκθέτει την πλειονότητα.  Ήδη έχει χαρακτηρίσει «φιάσκο - παρωδία» την Προκαταρκτική Επιτροπή και, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, απαίτησε να εξεταστεί μετά το Πάσχα επειδή πονάει από το... εμβόλιο. Και αυτά πριν εμφανιστεί ενώπιον της Προκαταρκτικής Επιτροπής ως ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας!

Ο εκνευρισμός και η απογοήτευση από την κατάθεση Τόμπρα κατέστησαν πρόδηλοι όταν η Ν.Δ.:

  • Παρακάλεσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο «να δώσει» τον Αλέξη Τσίπρα σε μια υπόθεση στην οποία δεν εμπλέκεται ο πρ. υπουργός Οικονομικών!
  • Επιτέθηκε στην οικογένεια των Χούρι, οι οποίοι ηγούνται του κολοσσού της CCC και επέλεξαν ως επιχειρηματική έδρα την Ελλάδα από τη δεκαετία του 1970.

Η Ν.Δ. κατηγορεί τους Χούρι για συναλλαγή

Το να καλείς τον Ευ. Τσακαλώτο να καταθέσει εναντίον του προέδρου του κόμματός του προφανώς δείχνει κάποια σύγχυση. Αλλά το να κατηγορεί η Ν.Δ. τους Χούρι, οι οποίοι ποτέ δεν ήθελαν εμπλοκή στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας, ότι απαίτησαν ως αντάλλαγμα χαριστική φορολογική ρύθμιση προκειμένου να δώσουν τα 3 εκατ. ευρώ στον Καλογρίτσα, ξεπερνά τα όρια της απελπισίας.

Το αφήγημα που θέλει να στήσει η Ν.Δ. είναι ότι ο Νίκος Παππάς υποσχέθηκε στους Χούρι την υπαγωγή της CCC στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς των εφοπλιστικών εταιρειών. Μόνο που η επαναφορά της CCC στο φορολογικό καθεστώς όπου βρισκόταν έως το 2013 έγινε τον Απρίλιο του 2019, όταν ο διαγωνισμός είχε ολοκληρωθεί και ο Καλογρίτσας είχε ήδη εκπέσει και επομένως δεν υπήρχε πλέον αντικείμενο για τη διευκόλυνση.

Επί της ουσίας η Ν.Δ. κατηγορεί τους Χούρι για «συναλλαγή» και «κανονικό πάρε - δώσε εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος». Με βάση αυτές τις κατηγορίες η Ν.Δ. οφείλει να τους καλέσει στην Επιτροπή, κάτι που για άγνωστο λόγο είχε απορρίψει όταν το πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ! Προφανώς οι βουλευτές της Ν.Δ. θα πρέπει να πάρουν την άδεια του Μαξίμου για να καλέσουν τους Χούρι. Θα τη δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Τόμπρας: Δεν είδε πολιτικό πρόσωπο

Αλλά και ο Κυριάκος Τόμπρας, για τον οποίο η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. διαγκωνίστηκαν ώστε να καταθέσει πρώτος, δεν έστρωσε τον δρόμο για το κατηγορητήριο που έχει στηθεί. Στην πραγματικότητα αποσάθρωσε το μεγαλύτερο μέρος του και με δυσκολία η Ν.Δ. δηλώνει ότι βρήκε κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον του Ν. Παππά.

Ειδικά για τον πρ. υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ ο Κ. Τόμπρας ήταν ξεκάθαρος: δεν τον είδε ποτέ, δεν τον άκουσε ποτέ, δεν ξέρει τίποτε γι’ αυτόν, δεν υπάρχει το όνομά του σε καμία αλληλογραφία και σε κανένα έγγραφο. Κατέρριψε κάθε προσπάθεια να συνδεθεί πολιτικό πρόσωπο με δωροδοκία και μεσολάβηση για να βρεθούν χρήματα για τον Καλογρίτσα δηλώνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «είμαστε εδώ διότι υπάρχει μία ιδιωτική αστική διαφορά» ανάμεσα σε επιχειρηματίες.

Η χειρόγραφη συμφωνία

Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Τόμπρας παρουσίασε στην Επιτροπή χειρόγραφο έγγραφο με υπογραφές Χούρι και Καλογρίτσα, στο οποίο αναγνωρίζεται η οφειλή των 3 εκατ. και περιγράφεται κωδικά πώς θα αποπληρώσει ο  Έλληνας επιχειρηματίας και πως εκ μέρους του Χούρι η τράπεζα Markαz από το Κουβέιτ θα έμπαινε στρατηγικός επενδυτής στην κατασκευαστική Τοξότης ώστε να πάρει τα χρήματά του -μάλιστα αποκαλύφθηκε ότι είχε υπογραφεί και ιδιωτικό συμφωνητικό, το οποίο όμως δεν εφαρμόστηκε.

Η χειρόγραφη συμφωνία Χούρι - Καλογρίτσα με την αναγνώριση της οφειλής των 3 εκατ. ευρώ υπογράφτηκε στο σπίτι του Χούρι στην Πολιτεία στις 6 Μαΐου 2018 και από τον Κ. Τόμπρα, που ήταν ο σύνδεσμος των δύο πλευρών. Υπογραμμίζεται ότι η υπόθεση με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είχε ολοκληρωθεί από το 2016, γεγονός που αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια αστική διαφορά την οποία οι δύο πλευρές διαπραγματεύονταν να επιλύσουν για σχεδόν ενάμιση χρόνο.

Ακόμη ο Κ. Τόμπρας ξεκαθάρισε ότι κάθε εικονική σύμβαση «είναι και νόμιμη και νομότυπη». «Επιτρέπεται στους συμβαλλόμενους μέσω μιας εικονικής σύμβασης για τους δικούς της λόγους να καλύψουν άλλη συναλλαγή τους, αρκεί να μην είναι παράνομη η άλλη συναλλαγή» (π.χ. να μην καλύπτει εμπόριο ναρκωτικών) φέρεται να είπε επιχειρηματολογώντας ότι πρόκειται για επιχειρηματική διαφορά Χούρι - Καλογρίτσα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έψαχνε χρήματα για Καλογρίτσα

Με βάση τον Κ. Τόμπρα οι Χούρι αποφάσισαν να επενδύσουν 50 εκατ. για να φτιάξουν ένα αντι-Al Jazeera και του ανέθεσαν να τους βρει συνεταίρο. Εκείνος, αφού απέτυχε η προσέγγιση με Γιώργο Κουρή και Φίλιππο Βρυώνη, τους βρήκε τον Χρήστο Καλογρίτσα, που διαφήμιζε γνωριμίες στην κυβέρνηση. Η εκτίμηση του Κ. Τόμπρα για τον ισχυρισμό Καλογρίτσα ότι μιλούσε με την κυβέρνηση εκφράστηκε με το περίφημο «με τα αρχ....α του Καράμπελα μιλούσε, κύριε πρόεδρε». Ενώ τόνισε πως «κανένα Μαξίμου δεν με έστειλε στον Καλογρίτσα, μόνος μου πήγα».

Ο Κ. Τόμπρας έδειξε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριζε τον Χρ. Καλογρίτσα. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο Χρήστος Σπίρτζης είπε στον Σάμερ Χούρι «να πάει να γαμ..θεί ο Καλογρίτσας. Αν θέλει να κάνει δουλειές, να μάθει να βάζει λεφτά από την τσέπη του».

Για την υποτιθέμενη ευνοϊκή στάση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Καλογρίτσα ο Κ. Τόμπρας φέρεται να κατέθεσε: «Του λέω: ‘Καλά, ρε συ Καλογρίτσα, θέλετε να κάνετε κανάλι με την κυβέρνηση. Να συμφωνήσω. Ωραία. Είναι δυνατόν μια κυβέρνηση, ένας πρωθυπουργός, να το πω ακόμα πιο χοντρά γιατί μιλάς για το Μαξίμου, να μην μπορεί να βρει 30 εκατομμύρια να κάνει ένα κανάλι; Δηλαδή, συγγνώμη. Σου βρήκα εγώ 3 εκατομμύρια και δεν μπορεί να σου βρει η κυβέρνηση 17,5; Είναι δυνατόν;’. Εκεί, λοιπόν, δεν υπήρξε ποτέ σαφής απάντηση από πλευράς Καλογρίτσα γιατί η κυβέρνηση δεν του βρήκε τα λεφτά και γιατί έπρεπε να κάνει τη δουλειά με τη CCC».

Η Ν.Δ. αναμένεται να εστιάσει στη συνάντηση Χούρι - Καλογρίτσα στο Μαξίμου, μόνο που ο Κ. Τόμπρας δήλωσε ότι δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας. «Μπορεί να ήταν στο καφενείο» φέρεται να κατέθεσε στην Επιτροπή, ενώ ήταν απολύτως σαφής: τον υπουργό δεν τον άκουσε ούτε να μιλάει και δεν γνωρίζει αν παρίστατο. Οι άλλοι του τα μετέφεραν...

ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ

«Αρχισυνωμότης» του ’89, έφερνε τα ρούβλια από τη ΕΣΣΔ

Καλογρίτσας και Στουρνάρας ήταν «μπροστινοί» σε κανάλια, κατέθεσε ο Κυριάκος Τόμπρας

Τον «ζωγράφισε» ο Κυριάκος Τόμπρας τον Χρήστο Καλογρίτσα στην κατάθεσή του. Μάλιστα κατέφυγε στις γνωστές αντικομμουνιστικές θεωρίες για τον «κόκκινο επιχειρηματία», ο οποίος, όπως υποστήριξε, «έφερνε τις βαλίτσες με τα λεφτά του ΚΚΕ από τη Ρωσία στην Ελλάδα». Τον χαρακτήρισε ακόμη και «μπροστινό» (όπως και τον Γιάννη Στουρνάρα!) επειδή αμφότεροι είχαν από 25% του ΑΝΤ1 όταν ξεκίνησε να λειτουργεί το κανάλι.

«Άκουγε...» ο θείος του Θεοφάνης Τόμπρας

Ο μάρτυρας αποκάλυψε σε ερώτηση του Παύλου Πολάκη ότι θείος του ήταν ο ισχυρός άνδρας του ΟΤΕ τη δεκαετία του 1980 Θεοφάνης Τόμπρας και ισχυρίστηκε ότι από εκείνον έμαθε «πρόσωπα και πράγματα» που περιελάμβαναν και τον Καλογρίτσα. «Ξέρετε τι συνωμοσίες έχουν φτιαχτεί μέσα στο σπίτι του Καλογρίτσα ή νομίζετε ότι είναι η πρώτη φορά που εμπλέκεται με την πολιτική ζωή της χώρας;», φέρεται να κατέθεσε, ενώ είναι ενδεικτικός ο διάλογος με τον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο.

Καραθανασόπουλος: Εσείς πώς τα ξέρετε όλα αυτά;

Τόμπρας: Από τον θείο μου.

Καραθανασόπουλος: Ο θείος σας πώς τα ήξερε;

Τόμπρας:  Άκουγε.

Καραθανασόπουλος:  Άκουγε. Μάλιστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Τόμπρας είπε πως «τον Καλογρίτσα, αν ερχόταν κάποιος το 1989 και το 1990 και μου έλεγε ‘θα κάνεις δουλειά με τον Καλογρίτσα’, θα έλεγα ότι ‘η μόνη δουλειά που μπορώ να κάνω με τον Καλογρίτσα είναι να ανοίξω έναν λάκκο και να τον θάψω μέσα’. Αυτή τη δουλειά θα μπορούσα να κάνω εγώ με τον Καλογρίτσα το 1989, γιατί ο Καλογρίτσας το 1989 ήταν ο αρχηγός της συνωμοσίας που έκλεισε τον θείο μου στη φυλακή για δεύτερη φορά. Μία το 1965 και μία το 1989».

Στη συνέχεια, απαντώντας στον Ν. Καραθανασόπουλο, μίλησε για τον ρόλο του Καλογρίτσα στο ’89. «Ο αρχηγός αυτής της ιστορίας, ο διοργανωτής του ‘βρόμικου ’89’, αυτός που έβαλε την Αριστερά με τη Δεξιά να στήσουν τα ειδικά δικαστήρια τότε, ήταν ο Καλογρίτσας» φέρεται να είπε και αναρωτήθηκε: «Δεν ξέρετε ότι στο σπίτι του Καλογρίτσα κλείστηκε το ντιλ Φλωράκη και Κύρκου; Δεν ξέρετε ότι ο Σεραφείμ, ο τότε μητροπολίτης, που ήταν συγγενής του Καλογρίτσα, με τον Φλωράκη βρίσκονταν μυστικά στο σπίτι του Καλογρίτσα;».

«Ξέρετε ποιοι ήταν μαζεμένοι στο σπίτι του το ’88 για να φτιάξουν το ‘βρόμικο ’89’ με εντολή Μητσοτάκη πατέρα και αφού είχε στηθεί και η Πρώτη; Τη θυμάστε την Πρώτη, της οποίας το χαρτί ξέρετε ποιος το πλήρωνε. Το ρωσικό ΚΚΕ» είπε και, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρίστηκε ότι στο σπίτι του Καλογρίτσα βρίσκονταν «Μίκης Θεοδωράκης, Φαράκος, Καζάκος, Καρέζη, Φλωράκης, Κύρκος, Αρσένης Γεράσιμος (που μετά ήθελε να γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, το ’89 ήθελε να βάλει τον Ανδρέα φυλακή), Κωνσταντόπουλος, Κουβέλης, Καλούδης, Ανδρουλάκης, ο Μίμης, που μετά πολιτεύτηκε με το ΠΑΣΟΚ (το ’89 ήθελε να βάλει φυλακή τον Ανδρέα), Λαφαζάνης, Γιάνναρος, Δρεττάκης, Χάρρυ Κλυνν».

Τόμπρας: Ο Καλογρίτσας με εξαπάτησε και για τον Στουρνάρα

Συγγνώμη ζήτησε ο Κυριάκος Τόμπρας από τον Γιάννη Στουρνάρα καθώς τον ενέπλεξε στο μετοχολόγιο του ΑΝΤ1. Στην κατάθεσή του στην Προκαταρκτική ο μάρτυρας αποκάλεσε «μπροστινό» τον Γ. Στουρνάρα, λέγοντας ότι είχε το 25% των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού όταν ξεκίνησε να λειτουργεί (βλ. ρεπορτάζ σελ. 18-19). Αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Κ. Τόμπρας αποδίδει την ψεύδη πληροφορία στον Χρ. Καλογρίτσα. «Μετά και από αυτό, την επόμενη φορά που θα μου απευθυνθεί ο Χρήστος Καλογρίτσας θα του ζητήσω το δελτίο της αστυνομικής του ταυτότητας για να εξακριβώσω ιδίοις όμμασι αν αφηγείται την αλήθεια» αναφέρει ο Κ. Τόμπρας, κάνοντας λόγο για αθλιότητα Καλογρίτσα κατά του Γ. Στουρνάρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)