to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:03 | 19.04.2021

Πολιτική

Δ. Καλαματιανός: Ετοιμάζουν τη χαριστική βολή στον κόσμο της εργασίας

Μέσα στην κρίση, ο Υπουργός Εργασίας ο κ. Χατζηδάκης και η κυβέρνηση συνολικά επιλέγουν να αναδιατάξουν τις εργασιακές σχέσεις σε βάρος των εργαζομένων, κηρύσσοντας τους τον πόλεμο.


«Η κυβέρνηση βλέπει την κρίση και τους υγειονομικούς περιορισμούς ως ευκαιρία για να νομοθετήσει εναντίον της κοινωνικής πλειοψηφίας, εναντίον των εργαζομένων, εφαρμόζοντας ακραία νεοφιλελεύθερη συνταγή και τις προτάσεις του ΔΝΤ για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα εργοδοτικά συμφέροντα», επεσήμανε σε παρέμβασή του «Στο Κόκκινο 105,5» ο Βουλευτής Ηλείας και αναπληρωτής τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός.

Επίσης, τόνισε ότι μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες ο Υπουργός Εργασίας ο κ. Χατζηδάκης και η κυβέρνηση συνολικά επιλέγουν να αναδιατάξουν τις εργασιακές σχέσεις σε βάρος των εργαζομένων, κηρύσσοντάς τους, ουσιαστικά, τον πόλεμο.

Για το εργασιακό νομοσχέδιο που ανακοινώθηκε και πρόκειται να έρθει προς ψήφιση, ο κ. Καλαματιανός ανέδειξε ότι διαπνέεται από ιδεοληπτική εμμονή και βαθιά συντηρητική σκέψη και πρακτική.

«Έρχεται να παγιώσει και να επιτείνει την εργασιακή ανασφάλεια, αποδομώντας εργασιακά κεκτημένα δεκαετιών, που έχουν κατακτηθεί με αιματηρούς αγώνες και θυσίες.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το νομοσχέδιο συνδέεται άμεσα με την κυβερνητική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης, στην οποία περιέχονται οι δήθεν «μεταρρυθμίσεις» στις εργασιακές σχέσεις και η προώθηση της ευελιξίας τους.

Παράλληλα, με το νομοσχέδιο προωθούν την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων. Όπως πληροφορούμαστε, υπάρχει πρόβλεψη για κατάργηση της επαναπρόσληψης του εργαζόμενου όταν έχει κριθεί δικαστικά ως παράνομη και άκυρη η απόλυσή του. Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για μεγάλη μείωση της αποζημίωσης που δικαιούται ο εργαζόμενος. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης, ακόμα και αν παράνομα απέλυσε τον εργαζόμενο της επιχείρησης, δεν θα έχει την υποχρέωση επαναπρόσληψης, όπως την έχει σήμερα, αλλά θα μπορεί να καταβάλλει κάποιους μισθούς και θα αίρεται η υποχρέωσή του να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο που παράνομα και άκυρα απέλυσε. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι μέσα στην πανδημία, η κυβέρνηση επιλέγει να διευκολύνει τους εργοδότες για να προχωρήσουν σε ανεξέλεγκτες απολύσεις».

«Η κυβέρνηση, έχει πάρει νεοφιλελεύθερη φόρα και δε σταματά. Σκοπεύει να προχωρήσει σε αλλαγές του ν. 1264/1982 (συνδικαλιστικός νόμος) και ειδικά στην ηλεκτρονική ψηφοφορία για κήρυξη απεργίας, στον καθορισμό πολύ υψηλού ποσοστού (30-40%) προσωπικού ασφαλείας, που πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας, στην ηλεκτρονική καταγραφή συνδικάτων, εργαζομένων και συνδικαλιστών.

Μπροστά στην διογκούμενη κοινωνική αντίδραση, η κυβέρνηση με αυτές τις πρακτικές στοχεύει να δημιουργήσει προσκόμματα και να περιορίσει όσο το δυνατό περισσότερο το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας, αλλά και να ελέγξει τα συνδικάτα.

Πραγματικός στόχος είναι ο περιορισμός της συλλογικής δράσης και η μείωση της αντίδρασης του εργατικού κινήματος, των εκπροσώπων του και των ίδιων των εργαζομένων στις αντιδραστικές προσπάθειες ισοπέδωσης των δικαιωμάτων και της προστασίας τους.

Όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη και σε πολλές άλλες χώρες στον κόσμο, ήδη συζητείται και ερευνάται το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας εξαιτίας της πολυδιάστατης κρίσης και αναζητούνται τρόποι προστασίας της εργασίας, η κυβέρνηση βρίσκει ευκαιρία και δεν διστάζει να προχωρήσει ακόμα περισσότερο στο ιδεοληπτικό πλάνο της απορρύθμισης. Μόνη της έννοια είναι η τακτοποίηση και η ευημερία των λίγων, των ελίτ, σε βάρος των πολλών, σε βάρος του κόσμου της εργασίας.

Οι επιλογές της περιλαμβάνουν την πλήρη αποδόμηση την εργασιακών σχέσεων και τη δημιουργία ενός νέου εργασιακού περιβάλλοντος με λιγότερα δικαιώματα, μικρότερες αμοιβές, ανεξέλεγκτες απολύσεις, περιορισμένες συνδικαλιστικές ελευθερίες και περισσότερες απλήρωτες ώρες εργασίας.

Η Ν.Δ. επιστρέφει στο παρελθόν της, στην περίοδο 2012-2014 όταν η τότε κυβέρνησή τους μείωσε ραγδαία τον κατώτατο μισθό, εφάρμοσε τον υποκατώτατο μισθό για τις νέες και τους νέους μας, περιόρισε τη λειτουργία και την προστασία των ΣΣΕ και μείωσε πολύ τους μισθούς στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Αυτές οι κινήσεις βέβαια, μείωσαν ραγδαία το εισόδημα των εργαζομένων, έφεραν μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης και πολλαπλασίασαν την ύφεση και την περαιτέρω καταστροφή της οικονομίας μας», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, ο Βουλευτής τόνισε ότι η εργασία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

«Όταν ξεκινούν οι αλλαγές, οι περιορισμοί στα δικαιώματα, τις αμοιβές και τους όρους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, είναι βέβαιο ότι θα έρθει η ώρα και για τον δημόσιο τομέα. Άλλωστε, με τη ραγδαία μείωση των δημοσίων εσόδων, την έκρηξη του δημόσιου χρέους, την τεράστια ύφεση που έχει φέρει στη χώρα η αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, η επιλογή τους για «μεταρρυθμίσεις» και στο εργασιακό πλαίσιο των δημοσίων υπαλλήλων, δεν θα αργήσει να έλθει».

Καταλήγοντας, ο κ. Καλαματιανός ανέφερε ότι η κοινωνία θα αντιδράσει στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους, στο πλευρό των ανθρώπων του μεροκάματου και του μόχθου και από κοινού θα αγωνιστούν και θα υπερασπιστούν το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία και διαβίωση.​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)