to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:45 | 19.04.2021

Διεθνή

Σύμμαχοι του Ναβάλνι καλούν σε διαδηλώσεις στις 21 Απριλίου - Αντίδραση από Ε.Ε. - ΗΠΑ

Οι σύμμαχοι του φυλακισμένου Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσαν σήμερα ότι στις 21 Απριλίου θα πραγματοποιήσουν τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας για να διαμαρτυρηθούν για την υγεία του που επιδεινώνεται.


O επικριτής του Κρεμλίνου πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 31 Μαρτίου διαμαρτυρόμενος για την άρνηση των σωφρονιστικών αρχών, όπως κατήγγειλε, να του παράσχουν την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα για τους έντονους πόνους στο πόδι και στην πλάτη και σύμφωνα με γιατρούς που συνδέονται με τον Ναβάλνι κινδυνεύει να εμφανίσει νεφρική ανεπάρκεια και να υποστεί "καρδιακή ανακοπή ανά πάσα στιγμή".

Οι αρχές των φυλακών υποστηρίζουν ότι του πρόσφεραν την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα αλλά ο 44χρονος την αρνήθηκε ζητώντας να τον φροντίσει ένας γιατρός της επιλογής του εκτός της φυλακής, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε.

Η Ρωσία φυλάκισε τον Ναβάλνι για 2,5 χρόνια τον Φεβρουάριο για παραβίαση των όρων αναστολής, κατηγορία που σύμφωνα με τον ίδιο ήταν κατασκευασμένη.

Συνελήφθη στα σύνορα κατά την επιστροφή του στη Ρωσία από τη Γερμανία όπου ανάρρωνε από δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι δεν έχει δει κάποιες αποδείξεις ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε και τον έχει χαρακτηρίσει ανατρεπτικό στοιχείο υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ρωσίας.

Ρωσικό Υπ. Εσωτερικών: Να μη πάει κανείς στις διαδηλώσεις

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε σήμερα τους πολίτες να μην λάβουν μέρος στις σχεδιασθείσες διαδηλώσεις αυτή την εβδομάδα σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον κρατούμενο Αλεξέι Ναβάλνι, η υγεία του οποιού έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της απεργίας πείνας που πραγματοποιεί.

"Κάθε επιθετική ενέργεια από συμμετέχοντες σε δημόσιες συναθροίσεις που δεν έχουν λάβει άδεια, ειδικά απόπειρες πρόκλησης συγκρούσεων με τους αξιωματούχους επιβολής του νόμου, θα θεωρείται απειλή προς τη δημόσια ασφάλεια και θα καταστέλλεται άμεσα", ανέφερε το υπουργείο.

"Το Ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων καλεί τους πολίτες να μη συμμετάσχουν σε μη εγκεκριμένες διαδηλώσεις και να βγουν στις πλατείες και στους δρόμους που οι διοργανωτές έχουν ορίσει ως τόπους διαδηλώσεων για την ημέρα της διοργάνωσής τους. Ο κίνδυνος μόλυνσης με τον κορονοϊό αυξάνεται με τις μαζικές συναθροίσεις", προστίθεται στην ανακοίνωση.

"Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου δεν θα επιτρέψουν αποσταθεροποίηση και θα εφαρμόσυν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διατήρηση της τάξης στις περιοχές όλης της χώρας", σημειώνεται.

Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι όλοι οι παραβάτες θα συλλαμβάνονται και θα θεωρούνται υπεύθυνοι.

Επιπλέον, το υπουργείο κάλεσε τους Ρώσους να ζητήσουν από ανήλικους συγγενείς τους να μην πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις.

Χθες, οι σύμμαχοι του Ναβάλνι είπαν ότι η ζωή του κρέμεται από μία κλωστή και ανακοίνωσαν σχέδια για τις μεγαλύτερες, όπως ελπίζουν ότι θα είναι, διαμαρτυρίες στην ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας την Τετάρτη.

Ανήσυχη δηλώνει η Γαλλία

Η Γαλλία δήλωσε σήμερα, δια στόματος του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, "εξαιρετικά ανήσυχη" για την κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι και επισήμανε την "τεράστια ευθύνη" που φέρει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Η κατάσταση του κ.Ναβάλνι είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Εύχομαι να ληφθούν μέτρα για να εξασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα του κ. Ναβάλνι αλλά και η απελευθέρωσή του. Υπάρχει εκεί μια τεράστια ευθύνη του προέδρου Πούτιν", δήλωσε ο Λεντριάν στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο France 3.

"Η Ρωσία έχει την ευθύνη για την υγεία του Ναβάλνι και πρέπει να την αναλάβει", σημείωσε επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ παρακολουθεί στενά την υπόθεση. "Έχουμε ήδη λάβει μέτρα. Το πακέτο κυρώσεων είναι ήδη σημαντικό, αλλά μπορεί να υπάρξουν και άλλες".

Μια ομάδα τοπικών βουλευτών της ρωσικής αντιπολίτευσης επίσης έκανε χθες έκκληση προς τον Πούτιν να προσφέρει στον Ναβάλνι την απαραίτητη θεραπεία.

Εβδομήντα καλλιτέχνες, συγγραφείς και ηθοποιοί , ανάμεσά τους και η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς και ο Σαλμάν Ρούσντι, δημοσίευσαν χθες έκκληση προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν για να παρασχεθεί ιατρική φροντίδα στον αντικαθεστωτικού.

Εκτός από την Σβετλάνα Αλεξίεβιτς και τον Σαλμάν Ρούσντι, την έκκληση υπογράφουν μεταξύ άλλων και ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας νοτιοαφρικανός συγγραφέας Τζον Κοτσέε, οι ηθοποιοί Τζουντ Λο και Βανέσα Ρεντγκρέιβ, οι συγγραφείς Τ. Κ. Ρόουλινγκ και Αρουντάτι Ρόι.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε την βαθιά της ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του ρώσου αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι, απευθύνοντας έκκληση για την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε την Ρωσία να προσφέρει στον Αλεξέι Ναβάλνι άμεση πρόσβαση «σε γιατρούς τους οποίους εμπιστεύεται», τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «οι ρωσικές αρχές είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια και την υγεία του».

ΗΠΑ: Θα υπάρξουν κυρώσεις αν πεθάνει ο Ναβάλνι

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε σήμερα ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» για την Ρωσία, εάν πεθάνει ο αντικαθεστωτικός Αλεξέι Ναβάλνι, η κατάσταση της υγείας του οποίου επιδεινώνεται ραγδαία.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, δήλωσε στο CNN ότι εξετάζονται συγκεκριμένα μέτρα τα οποία δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει σε αυτό το στάδιο. «Αλλά έχουμε δηλώσει ότι θα υπάρξουν συνέπειες, αν πεθάνει ο κ. Ναβάλνι».

«Αρχικά βρισκόμαστε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και με πολλές δημοκρατίες στον κόσμο που συμμερίζονται την άποψή μας, για την επιβολή κυρώσεων σε απάντηση αυτού που έχει κάνει στον Ναβάλνι η ρωσική κυβέρνηση, σε απάντηση της χρήσης χημικού όπλου εναντίον του, πράγμα που παραβιάζει τους διεθνείς νόμους», εξήγησε ο Τζέικ Σάλιβαν.

«Κατά δεύτερον, πληροφορήσαμε την ρωσική κυβέρνηση ότι αυτό που θα συμβεί στον κ. Ναβάλνι θα είναι δική τους ευθύνη και ότι θα είναι υπεύθυνοι ενώπιον της διεθνούς κοινότητας».

Σε ερώτηση για τον λόγο για τον οποίο ο Τζο Μπάιντεν δεν αναφέρθηκε στην κατάσταση του Αλεξέι Ναβάλνι την Πέμπτη κατά την τοποθέτησή του σχετικά με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία και δεν απαίτησε την απελευθέρωσή του, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του αμερικανού προέδρου απάντησε: «Θεωρήσαμε ότι αντί να κάνουμε δημόσιες δηλώσεις, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της υπόθεσης αυτής ήταν ιδιωτικά και μέσω των διπλωματικών διαύλων απευθείας προς τα υψηλότερα κλιμάκια της ρωσικής κυβέρνησης».

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)