to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Βράζει στη γαλάζια κουζίνα το σύστημα Μητσοτάκη

Οι μεγάλες φυλές της Ν.Δ. συμπορεύονται, με αφορμή τα εθνικά θέματα, κατά του «εκσυγχρονιστικού» μπλοκ που κατοικοεδρεύει στο Μαξίμου


Τα τύμπανα του πολέμου προς το Μέγαρο Μαξίμου χτυπούν οι μεγάλες «φυλές» της Ν.Δ. με αφορμή τη γραμμή που έχει χαράξει η κυβέρνηση στα βασικά πεδία της εξωτερικής πολιτικής. Στο στόχαστρο, ωστόσο, του «βαθέος κόμματος» έχει τεθεί το σύστημα διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που στηρίζεται στην πολυάριθμη παρουσία πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ με γαλόνια από την «εκσυγχρονιστική» περίοδο. Η ευθεία δημόσια βολή άλλωστε του Κώστα Καραμανλή κατά του Κώστα Σημίτη, με αφορμή τη στρατηγική στο Ελσίνκι, αποτελεί μοχλό σύγκλισης της «καραμανλικής» πτέρυγας με το «σαμαρικό» περιβάλλον. Σε στρατηγικό παίκτη στην εσωκομματική κουζίνα αναδεικνύεται ο Νίκος Δένδιας, καθώς η στάση του έναντι του Μεβλούτ Τσαβούσογλου απογείωσε τις μετοχές του στο γαλάζιο χρηματιστήριο «λούζοντας» με κρύο ιδρώτα τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του. Υπό αυτό το πρίσμα, η αμηχανία συμβαδίζει με την αβεβαιότητα στις τάξεις της κυβέρνησης. Στην περίπτωση, μάλιστα, που η γαλάζια παράταξη δεν βρει το αντίδοτο που θα ανακόψει τη φθορά της, η αμφισβήτηση προς το «τεχνοκρατικό επιτελικό σχήμα» θα αποκτήσει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Διαφυγή μέσω θερινών τμημάτων;

Σε πρώτη φάση, στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου τίθενται οι κινήσεις του Κώστα Καραμανλή. Από τα «επιτελικά» στελέχη δεν έχει διαφύγει το ότι το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού αρνείται να διαψεύσει την πληροφορία πως ο ίδιος σκοπεύει να ακολουθήσει -αγκαζέ με τον Αντώνη Σαμαρά- την οδό της αποχής στην ψηφοφορία για την κύρωση των μνημονίων που συνδέονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών! Φημολογείται μάλιστα ότι αν τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, θα παραδώσει την έδρα. Σε αυτό το φόντο, στο Μαξίμου επικρατεί η σκέψη να αξιοποιηθούν τα θερινά τμήματα της Βουλής ώστε να γίνει η κύρωση χωρίς την παρουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών. Η κυβέρνηση, όπως αναγνωρίζουν κομματικοί παράγοντες, θα παραδοθεί στη χλεύη της αντιπολίτευσης και της κοινής γνώμης αν προβεί σε αυτή τη μεθόδευση. Σημειώνουν ωστόσο με ωμή ειλικρίνεια ότι «θα διασφαλίσει όμως τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με την επικράτηση της λογικής του μικρότερου κακού».

Κατενάτσιο

Από τη στιγμή που τα εκλογικά σενάρια έχουν μπει στο συρτάρι, η κυβέρνηση θα παίξει «κατενάτσιο» απέναντι στον κοινό βηματισμό των βουλευτών που επηρεάζονται από τους πρώην πρωθυπουργούς. Οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη απέφυγαν κάθε σχόλιο στην επιλογή έντεκα μελών της Κ.Ο. να ευθυγραμμιστούν -με δημόσιες παρεμβάσεις τους στην εφημερίδα Δημοκρατία, που εξαπολύει μύδρους κατά του Μαξίμου- με τη δημόσια παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή κατά του Κώστα Σημίτη. Πρόκειται για τους: Ευριπίδη Στυλιανίδη, Όλγα Κεφαλογιάννη, Νικήτα Κακλαμάνη, Γιώργο Κουμουτσάκο, Γιώργο Βλάχο, Στέφανο Γκίκα, Ανδρέα Κουτσούμπα, Κώστα Γκιουλέκα και Κώστα Κυρανάκη. Η παρέμβαση των «11», έστω μέσω Ελσίνκι, στοχεύει στο... πασοκογενές περιβάλλον που επικρατεί στο Μαξίμου.

Στη σέντρα η Πελώνη

Ήδη στη σέντρα έχουν βγάλει την Αριστοτελία Πελώνη οι βουλευτές Νικ. Κακλαμάνης και Ανδρέας Κατσανιώτης για τα απαξιωτικά σχόλια που αναρτούσε, όταν είχε τη δημοσιογραφική ιδιότητα, κατά σημερινών υπουργών. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, που μόνο... νεοδημοκράτισσα δεν ήταν, όπως μαρτυρά το Twitter, είναι στο στόχαστρο ειδικά της «σαμαρικής φρουράς» μετά την άρνηση της να πάρει αποστάσεις από τις παλιές αναρτήσεις της. Η... γενναιότητα που επέδειξε ο Άδωνις Γεωργιάδης (σ.σ.: αποδέκτης επίσης των χολερικών σχολίων) με την ασπίδα προστασίας που σήκωσε για την κ. Πελώνη δεν εκτόνωσε το κλίμα. Παλιά στελέχη της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι «δεν νοείται κυβερνητικός εκπρόσωπος να μην είναι μέλος του κόμματος».

Περιβάλλον... εκσυγχρονισμού

Επιπλέον, οι πιο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης, που υπήρξε συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, και ο Άκης Σκέρτσος, που έχει διατελέσει διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού -και επί διακυβέρνησης Σημίτη - Μ. Χρυσοχοΐδη! Γαλάζιοι κύκλοι θυμίζουν ότι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος διατέλεσε ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Εσωτερικών επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 2010.

Δίνουν έμφαση δε στις «σημιτικές ρίζες» του υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνου Τσακλόγλου και της Λίνας Μενδώνη, ενώ σαφή αναφορά στο ΠΑΣΟΚ έχει και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Ανάλογο είναι και το πολιτικό παρελθόν του Θανάση Κοντογεώργη, γενικού γραμματέα Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, που είχε προσληφθεί ως σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου. Στο «στόχαστρο» είναι και η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Βιβή Χαραλαμπογιάννη, που ανήκε στην επικοινωνιακή ομάδα του Παύλου Γερουλάνου, ο διευθυντής του Ινστιτούτου «Κωνσταντίνος Καραμανλής» Γιάννης Μαστρογεωργίου (εκπρόσωπος Τύπου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης της Άννας Διαμαντοπούλου) και ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής, που ανήκε στην Εθνική Εκλογική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Στο εσωτερικό ραντάρ της Ν.Δ. βρίσκονται επίσης ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Πάνος Σταμπουλίδης, που τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, αλλά και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, που προέρχεται από το Ποτάμι.

Ποντάρουν στον Δένδια

Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί πιθανολογούν πως «αν η κατηφορική πορεία της κυβέρνησης συνεχιστεί, το γαλάζιο καζάνι θα σκάσει». Κομματικοί παράγοντες υποστηρίζουν στην ΑΥΓΗ ότι ο κ. Δένδιας «έβαλε γερή υποθήκη για το πολιτικό του μέλλον με την ηγετική στάση του απέναντι στον Τσαβούσογλου». Την υπεραξία που απέκτησε, ενώπιον του δεξιού ακροατηρίου, ο υπουργός Εξωτερικών στην Άγκυρα έσπευσε να την καρπωθεί ο πρωθυπουργός με τις γνωστές κυβερνητικές διαρροές ότι «ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Και είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως». Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι ο Νίκος Δένδιας θα αποτελέσει τον «εκλεκτό» του κοινού μετώπου «Καραμανλή - Σαμαρά» την επόμενη ημέρα. Ήδη άλλωστε εκθειάζεται από τα έντυπα που απευθύνονται στο δεξιό ακροατήριο αλλά έχουν κηρύξει τον πόλεμο στον Κυριάκο Μητσοτάκη...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)