to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:56 | 26.07.2013

Διεθνή

ΗΠΑ: Ο στρατιώτης Μάνινγκ είναι "αφελής και καλοπροαίρετος" λέει ο συνήγορός του

Ο Αμερικανός στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, που κατηγορείται για "συνωμοσία με τον εχθρό" επειδή παρέδωσε απόρρητα έγγραφα στον ιστότοπο WikiLeaks, ήταν "αφελής και καλοπροαίρετος" και ήλπιζε ότι με την πράξη του "θα προκαλούσε μια συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο" για το θέμα αυτό, υποστήριξε σήμερα ο συνήγορός του.


Ο Μάνινγκ δεν είναι προδότης αλλά ένας "νέος, αφελής και καλοπροαίρετος" άνθρωπος που σοκαρίστηκε από όσα έζησε στο Ιράκ όπου υπηρετούσε, είπε ο Ντέιβιντ Κουμπς για τον πελάτη του, η δίκη του οποίου στο στρατοδικείο του Φορτ Μιντ πλησιάζει στο τέλος της.

Ο 25χρονος στρατιώτης κατηγορείται για τη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων στην αμερικανική ιστορία. Παραδίδοντας τα έγγραφα αυτά στον WikiLeaks, "ήλπιζε ότι θα προκαλούσε μια παγκόσμια συζήτηση και ότι θα άλλαζε τα πράγματα", διαβεβαίωσε ο συνήγορός του, ζητώντας την απαλλαγή του για την κατηγορία της κατασκοπείας, της απάτης μέσω διαδικτύου και της παροχής βοήθειας στον εχθρό.

Ο Μάνινγκ έχει παραδεχτεί ότι διέρρευσε 700.000 στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα, τα οποία στη συνέχεια δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο του Τζούλιαν Ασάντζ. Αρνείται όμως τις υπόλοιπες κατηγορίες – μεταξύ των οποίων και τη σοβαρότερη όλων, ότι βοήθησε εν γνώσει του την Αλ Κάιντα. Εάν κριθεί ένοχος για την κατηγορία αυτή, μπορεί να του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Την Πέμπτη, ο στρατιωτικός εισαγγελέας παρουσίασε τον νεαρό στρατιώτη ως εγωιστή και θρασύ, που γνώριζε καλά ότι παραδίδοντας τα έγγραφα στον ιστότοπο αυτά θα δημοσιοποιούνταν και θα μπορούσαν να τα διαβάσουν οι εχθροί της Αμερικής. Ο ταγματάρχης Άσντεν Φέιν ζήτησε από το δικαστήριο να καταδικάσει τον Μάνινγκ για συνεργασία με τον εχθρό.

Για την υπεράσπιση, ο Μάνινγκ ήθελε να μάθει ο κόσμος τι πραγματικά συνέβαινε στο Ιράκ, να πληροφορηθεί τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων. Ο συνήγορός του πρόβαλε ένα βίντεο στο οποίο καταγράφεται η επίθεση ενός ελικοπτέρου Απάτσι, το 2007, στην οποία σκοτώθηκαν 12 άμαχοι – μεταξύ αυτών και δύο εργαζόμενοι του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Στο βίντεο, το ελικόπτερο βάλλει εναντίον άοπλων ανθρώπων που προσπαθούν να βοηθήσουν έναν τραυματία, ενώ ακούγονται οι άνδρες του πληρώματος να αστειεύονται μεταξύ τους. "Δείτε το με τα μάτια ενός νέου για τον οποίο η ανθρώπινη ζωή έχει αξία", τόνισε ο δικηγόρος.

Εάν κριθεί ένοχος για όλες τις κατηγορίες που του έχουν ασκηθεί –22 συνολικά– ο Μάνινγκ μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη 154 ετών.

Η απόφαση του δικαστηρίου ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμη και εντός του σαββατοκύριακου. Στη συνέχεια, εφόσον η απόφαση είναι καταδικαστική, θα οριστεί νέα δικάσιμος στην οποία θα γνωστοποιηθεί η ποινή που θα του επιβληθεί.

http://deadwildroses.files.wordpress.com/2011/12/manningmm.jpg

Πηγή ΑΠΕ - ΑΜΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)