to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:55 | 26.07.2013

Διεθνή

Κούβα: 60 χρόνια από την επίθεση των ανταρτών στο στρατώνα Μονκάδα

Τα μηνύματα των ηγετών της Λατινικής Αμερικής για την Κουβανική Επανάσταση κατά την «Ημέρα Εθνικής Εξέγερσης». Ραούλ Κάστρο: «Σε εποχή σταδιακής μεταβίβασης της εξουσίας η Κούβα»


Οι πρόεδροι της Βενεζουέλας, της Ουρουγουάης, της Βολιβίας, της Νικαράγουας, και της Κούβας έπλεξαν το εγκώμιο τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η κουβανική επανάσταση στη μάχη κατά του ιμπεριαλισμού και στην λατινοαμερικανική αλληλεγγύη, τις «κοινωνικές αλλαγές», την «αξιοπρέπεια» και την «αυτοεκτίμηση», με αφορμή τους εορτασμούς για την 60ή επέτειο της επίθεσης στον στρατώνα Μονκάδα, στο Σαντιάγο ντε Κούβα, από τον Φιδέλ Κάστρο και τους άνδρες του.

«Η Κουβανική επανάσταση είναι η μητέρα όλων των αντιιμπεριαλιστικών επαναστάσεων στην Λατινική Αμερική και σε όλον τον κόσμο», είπε ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, που μαζί με τους ομολόγους του Νικολάς Μαδούρο (Βενεζουέλα), Ντανιέλ Ορτέγα (Νικαράγουα) και Χοσέ Μουχίκα (Ουρουγουάη) εκφώνησαν λόγους στο πλαίσιο των εορτασμών της ‘Ημέρας Εθνικής Εξέγερσης’ στους οποίους πρωτοστατούσε ο ηγέτης της Κούβας Ραούλ Κάστρο.

«Το να βρίσκομαι στην Κούβα αποτελεί πάντοτε μία έμπνευση για τη διαρκή μάχη μας κατά του ιμπεριαλισμού και του καπιταλισμού», πρόσθεσε ο Μοράλες.

«Οι σημαίες της εξέγερσης της Μονκάδα έχουν απόλυτη αξία, μόλις έχουν συμπληρωθεί 60 χρόνια και τι προνόμιο είναι αυτό 60 χρόνια μετά να έχουμε αυτόν τον φωτεινό φάρο που λέγεται Φιδέλ Κάστρο», δήλωσε από την πλευρά του ο Μαδούρο.

DirkvdM 26 julio.jpg

«Εσύ, λαέ της Κούβας, είσαι υπεύθυνος για το ότι σήμερα η Λατινική Αμερική στέκεται στα πόδια της» πρόσθεσε. «Εδώ βρίσκονται οι γιοι του Τσάβες», είπε ο Μαδούρο, κάνοντας αναφορά στον αποθανόντα στις 5 Μαρτίου προκάτοχό του, τα παιδιά του οποίου συνόδευαν τον νυν πρόεδρο της Βενεζουέλας στους εορτασμούς.

Επαινώντας και αυτός την κουβανική επανάσταση, ο πρώην αντάρτης των ‘τουπαμάρος’ Χοσέ Μουχίκα υπογράμμισε πως «αυτή η επανάσταση είναι ουσιαστικά η επανάσταση της αξιοπρέπειας και της αυτοεκτίμησης των Λατινοαμερικανών, και που μας έσπειρε όνειρα, μας γέμισε Δον Κιχώτες».

«Η Κούβα, που υφίσταται τις πιο ωμές επιθέσεις του ιμπεριαλισμού, αποτελεί τον καλύτερο μάρτυρα του γεγονότος ότι η ελευθερία, η κυριαρχία, η δικαιοσύνη, η ανεξαρτησία, το δικαίωμα των λαών στην ειρήνη πρέπει να υπερασπίζονται», πρόσθεσε από την πλευρά του ο Ορτέγα, καταγγέλλοντας –όπως και οι άλλοι ομόλογοί του– το «άδικο και απάνθρωπο» εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το 1962 στην Κούβα από τις ΗΠΑ.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι των οκτώ χωρών της Alba, της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της Αμερικής και οι πρωθυπουργοί της Δομινικανής Δημοκρατίας Ρούζβελτ Σκέριτ, της Αντίγουα-Μπαρμπούδα Ουΐνστον Μπόλντουϊν Σπένσερ, του Αγίου Βικεντίου και Γρεναδίνων Ραλφ Γκονσάλβες και της Αγίας Λουκίας Κένι Άντονι, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρδο Πατίνιο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)