to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δασικοί χάρτες χωρίς λύσεις σε θέματα ιδιοκτησίας και χαρακτηρισμού εκτάσεων στις Κυκλάδες

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ανάρτησε τους δασικούς χάρτες στις Κυκλάδες, χωρίς να έχει επιλύσει ούτε το θέμα της ιδιοκτησίας και ούτε τη διασαφήνιση των χορτολιβαδικών εκτάσεων»


Το ζήτημα των δασικών χαρτών και των εκκρεμοτήτων που έχουν προκύψει έχουν δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους των Κυκλάδων, ενώ η κυβέρνηση, παρά τις δεσμεύσεις της ότι θα είχε επιλύσει το θέμα μέχρι το τέλος του 2020, ακολουθεί εσπευσμένα την τακτική την τακτική της 6μηνης παράτασης, δείγμα της προχειρότητας και των πολλαπλών προβλημάτων που ανέκυψαν.

Αυτό τόνισε και ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του για τους δασικούς χάρτες στις Κυκλάδες.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής, από τη μία πλευρά, υπάρχει η ανάγκη να προχωρήσει τάχιστα η μεγάλη μεταρρύθμιση των δασικών χαρτών, μεταρρύθμιση την οποία βίαια η κυβέρνηση της ΝΔ ανέκοψε και ακύρωσε με το άρθρο 48 του ν.4685 του κ. Χατζηδάκη πέρυσι με το περίφημο περιβαλλοντοκτόνο νόμο, ενώ είχε κυρωθεί το 45% σε επίπεδο χώρας και είχε αναρτηθεί το 55% των δασικών χαρτών.  Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο κίνδυνος δήμευσης της περιουσίας των ιδιωτών, αφού, πρώτον, δεν διασφαλίζεται το τεκμήριο κυριότητας, που προβλέπεται ρητά από το άρθρο 62 του ν. 998/1979 για τις Κυκλάδες και για μια σειρά άλλες περιοχές, νησιά του Βορείου Αιγαίου, Κρήτη, Κύθηρα, Ιόνια Νησιά κλπ. Επίσης, όπως επεσήμανε, δεν έχει διευκρινιστεί εάν τα χορτολιβαδικά είναι ή δεν είναι δασικά. Τέλος, ο βουλευτής ζήτησε από τον υπουργο να στηρίξει με θάρρος αυτές ακριβώς τις διατάξεις που είχε φέρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Μάιο του 2019 και δεν πρόλαβε να γίνει νόμος.

 

Στη συζήτηση παρενέβη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, στο πλαίσιο της συζήτησης της δικής του ερώτηση με θέμα τις ενεργειακές κοινότητες, λέγοντας ότι- ευτυχώς για την ελληνική κοινωνία- δεν αμφισβητήθηκε καμία επιδότηση αγρότη το 2018 και το 2019. Επίσης, το θέμα της εισαγωγής του Χάρτη της Αγρογής στον ν. 4685/2020 και στους δασικούς χάρτες είναι στο Συμβούλιο Επικρατείας και εκκρεμεί. Επεσήμανε επίσης ότι ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση του Νίκου Συρμαλένιου «γιατί δεν εισαγάγατε την υπουργική απόφαση για τις φρυγανικές εκτάσεις στους αναρτημένους δασικούς χάρτες», όπως και στην ερώτησή του για την ιδιοκτησία στα χορτολιβαδικά που επιλυόταν με διπλή τροπολογία Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)