to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:57 | 16.04.2021

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Τηλεκπαίδευση: Η κυβέρνηση έκοψε στα μουλωχτά το δωρεάν ίντερνετ στους μαθητές

Από τον Ιανουάριο έχει διακοπεί το δωρεάν ίντερνετ για την τηλεκπαίδευση με την υφυπουργό Ζέττα Μακρή να αποφεύγει να απαντήσει


Στη Βουλή έφθασε το θέμα με την διακοπή του προγράμματος του δωρεάν ίντερνετ σε μαθητές για να παρακολουθούν τα μαθήματα τους μέσω τηλεπαίδευσης. Σύμφωνα με καταγγελίες από τον Ιανουάριο του 2021 οι οικογένειες των παιδιών που δεν έχουν σταθερή σύνδεση πληρώνουν από την τσέπη τους για την τηλεκπαίδευση.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση του προς την υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτωνας Αρσένης, ο οποίος ανέφερε ότι «πολίτες επικοινώνησαν με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών τους, και τους απάντησαν ότι η κυβέρνηση δεν ανανέωσε τη δωρεάν χρήση της πλατφόρμας για το 2021».

Παράλληλα διάβασε απάντηση εταιρείας τηλεπικοινωνιών επικοινωνίας προς γονέα στον οποίο κόπηκε η δωρεάν πρόσβαση στο webex. Σύμφωνα με τον βουλευτή «λόγω των ελάχιστων υπολογιστών ανά καθηγητή στα σχολεία, που μάλιστα είναι απαρχαιωμένοι και τις περισσότερες φορές χωρίς κάμερα, αλλά και των χαμηλών ταχυτήτων συνδέσεων στο ίντερνετ, οι  εκπαιδευτικοί για να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση βρέθηκαν να χρειάζεται να δουλεύουν από το  σπίτι τους, να αναβαθμίσουν τον υπολογιστή τους, να βάλουν πιο γρήγορη σύνδεση. Άνθρωποι που ταυτόχρονα στο σπίτι τους έπρεπε να κάνουν τηλεκπαίδευση οι ίδιοι σε παιδιά, τα παιδιά τους στο σχολείο, ο/η σύζυγός τους τηλεργασία. Για όλα αυτά πλήρωσαν οι ίδιοι χρήματα από την τσέπη τους».

Η υφυπουργός Ζέτα Μακρή επανέλαβε την ωραιοποιημένη εικόνα, όπως άλλωστε συνηθίζει το υπουργείο Παιδείας, ισχυριζόμενη ότι όλα λειτουργούν τέλεια και η κυβέρνηση δίνει υπολογιστές σε σχολεία και μαθητές.

Η υφυπουργός επέλεξε να μην απαντήσει στην καταγγελία ότι το υπουργείο διέκοψε από τον Ιανουάριο του 2021 - και χωρίς να το ανακοινώσει - το πρόγραμμα δωρεάν ίντερνετ για μαθητές χωρίς σταθερή σύνδεση. Επέλεξε να επαναλάβει ότι η σύμβαση της Cisco για την πλατφόρμα webex από τον Ιανουάριο κοστίζει στο κράτος 15 ευρώ ανά εκπαιδευτικό.

Παρόλο που έχουν δοθεί 250.000 ευρώ σε διαφήμιση του προγράμματος «ψηφιακή μέριμνα» μόλις στις 5 Απριλίου ξεκίνησε το σύστημα να δέχεται αιτήσεις. Όπως τόνισε και ο Κ. Αρσένης τελικά βλέπουμε ότι για να συμμετέχει κάποιος γονιός, εκπαιδευτικός ή μη, γιατί και οι δύο κατηγορίες πλήρωσαν την τηλεκπαίδευση, πρέπει να έχουν εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, οικογένειες με δύο γονείς και δύο παιδιά, οικογένεια με δύο γονείς και ένα παιδί κάτω των 10.500 ευρώ και οικογένεια με έναν γονιό και ένα παιδί κάτω των 9.000 ευρώ. Αποκλείονται οι εκπαιδευτικοί και οι περισσότεροι γονείς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)