to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:19 | 16.04.2021

Πολιτική

Αδιαφορία του υπ. Υγείας για τις καταγγελίες για φαινόμενα κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης στο ΙΦΕΤ

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκλητικά, κωφεύει στις καταγγελίες που γίνονται, τους τελευταίους δύο μήνες, για φαινόμενα κακοδιοίκησης και σκανδαλώδεις πρακτικές στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Η κατάσταση αυτή έχει έρθει στη δημοσιότητα με επανειλημμένες παρεμβάσεις και καταγγελίες από το Σωματείο Εργαζομένων του ΙΦΕΤ, αλλά και με δημοσιεύματα.


Το θέμα φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή τους  28 βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη, Αν. Τομεάρχη Υγείας και Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ενδεικτικό των όσων καταγγέλλονται είναι η ύποπτη εκχώρηση από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΙΦΕΤ διευθυντικών υπερεξουσιών και αποφασιστικών αρμοδιοτήτων (έρευνα αγοράς) σε πρόσωπο που δεν ανήκει στο προσωπικό του Ινστιτούτου, αλλά είναι χαμηλόβαθμος εργαζόμενος ιδιωτικής εταιρίας που συνεργάζεται με το ΙΦΕΤ! Μάλιστα, το εν λόγω πρόσωπο φέρεται να έχει στενή συγγενική σχέση με τον ιδιοκτήτη ομοειδούς εταιρίας!
Πρόκειται για μείζον θέμα ασυμβίβαστου σε έναν νευραλγικό δημόσιο οργανισμό εν μέσω, μάλιστα, της υγειονομικής κρίσης. Ωστόσο, ο  Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, αν και έχουν ενημερωθεί για αυτά τα φαινόμενα κακοδιοίκησης στο ΙΦΕΤ,  δεν έχουν πράξει απολύτως τίποτα, ούτε έχουν δώσει εξηγήσεις για την αυτή κατάσταση που αμαυρώνει τη φήμη και την σημαντική ιστορία του Ινστιτούτου.
Στο ζήτημα, όμως, υπάρχουν κι άλλες προεκτάσεις, κρίνοντας από καταγγελλόμενα περιστατικά, όπως αυτό που ο εν λόγω «ενοικιαζόμενος εργαζόμενος» παρέκαμψε  επιδεικτικά και αγνόησε εντολή της διευθύντριας, προχωρώντας για λογαριασμό του ΙΦΕΤ σε παραγγελία τριπλάσιου αριθμού φαρμάκων από αυτόν που του είχε υποδειχθεί! Εδώ προκύπτουν, επίσης, σημαντικά ζητήματα αναφορικά με την εταιρική ασφάλεια του Ινστιτούτου, καθώς ο «ενοικιαζόμενος εργαζόμενος» με τις παραχωρηθείσες υπερεξουσίες έχει πλέον πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα των υπηρεσιών του Ινστιτούτου.
Για τα παραπάνω, σύμφωνα με τις καταγγελίες, έχει υπάρξει σχετική γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του ΙΦΕΤ, η οποία επεσήμανε την ανάγκη απομάκρυνσης του εξωτερικού συνεργάτη, κάτι που ουδέποτε πραγματοποιήθηκε.
Με την ερώτησή τους οι 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον Υπουργό Υγείας να δώσει απαντήσεις στις καταγγελίες και εξηγήσεις για το πώς ένας χαμηλόβαθμος εργαζόμενος συνεργαζόμενης ιδιωτικής εταιρείας δύναται να αποκτήσει διευθυντικές υπερεξουσίες και να ασκεί αρμοδιότητες βάσει του οργανογράμματος του ΙΦΕΤ.
Καλείται, επίσης, να απαντήσει για τις ενέργειες που έγιναν από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας ή του ΕΟΦ από την στιγμή που περιήλθαν σε γνώση τους οι έγγραφες καταγγελίες των εργαζομένων, καταθέτοντας μεταξύ άλλων το βιογραφικό και την σύμβαση εργασίας  του καταγγελλόμενου, καθώς και τη σύμβαση της συνεργαζόμενης εταιρείας με το ΙΦΕΤ.
Τέλος, οι 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον Υπουργό Υγείας να λάβει άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της διοίκησης, βάσει του υπάρχοντος οργανογράμματος και καταστατικού της «ΙΦΕΤ ΑΕ», την αξιοκρατία και τη νομιμότητα στη λειτουργία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)