to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:47 | 16.04.2021

Πολιτισμός

Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου: Δείτε τις νέες κυκλοφορίες σε νουάρ και ανθρωπολογία

«Μασσαλία 73», το νουάρ μυθιστόρημα της Dominique Manotti | «Τι στο ... Φουκό;!», συλλογή κειμένων του ανθρωπολόγου και συγγραφέα Marshall Sahlins


Μασσαλία 73 

νουάρ μυθιστόρημα

Μετάφραση: Γιάννης Καυκιάς

Η Γαλλία βιώνει μια σειρά από δολοφονίες με θύματα Άραβες, κυρίως Αλγερινούς: τους πυροβολούν στο ψαχνό, τους σπάζουν το κεφάλι. Μέσα σε έξι μήνες σκοτώνονται πάνω από πενήντα μετανάστες προερχόμενοι απ’ αυτή τη χώρα, από τους οποίους περίπου είκοσι στη Μασσαλία, επίκεντρο της ρατσιστικής τρομοκρατίας.
Είναι η πραγματική ιστορία

Έντεκα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου της Αλγερίας, οι φονιάδες της Οργάνωσης Μυστικός Στρατός (OAS) αμνηστεύονται. Πολλοί ενσωματώνονται στον κρατικό μηχανισμό και στην αστυνομία. Πρωτοεμφανίζεται το Εθνικό Μέτωπο. Ορισμένοι ρεβανσιστές προτρέπουν σε βομβιστικές επιθέσεις ενάντια σε θεσμούς που αντιπροσωπεύουν το αλγερινό κράτος.
Είναι το σκηνικό.

Ο νεαρός αστυνόμος Ντακέν, είκοσι επτά χρονών, διορίστηκε πρόσφατα στην Εβεσέ, το αστυνομικό μέγαρο της Μασσαλίας, τόπο όλων των αθέμιτων συναλλαγών, όπου όλοι ξέρουν τα πάντα και τίποτα δεν διαρρέει.
Είναι το κεντρικό μας πρόσωπο.

Όλα είναι έτοιμα για την τραγωδία, που παρουσιάζει με δεξιοτεχνία η Ντομινίκ Μανοτί, με την κοφτή, τεκμηριωμένη και ανελέητη γραφή που την έκανε διάσημη. Ένα σπουδαίο νουάρ μυθιστόρημα που πρέπει να διαβαστεί απ’ όλους. Για να μην ξεχνάμε.

Απρίλιος  2021 * σελ. 366 (14 x 20,5) * τιμή 18,02 € * ISBN  978-618-5118-62-4

Η Ντομινίκ Μανοτί γεννήθηκε το 1942 στο Παρίσι. Είναι καθηγήτρια Οικονομικής Ιστορίας και συγχρόνως ένας θρύλος του νουάρ μυθιστορήματος με πολιτικό περιεχόμενο. Το Μασσαλία 73 είναι το 13ο μυθιστόρημά της. Πολλά από τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες κι έχει βραβευτεί επανειλημμένα για το έργο της, μεταξύ άλλων και με το Μεγάλο Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας (2011). Άλλα έργα της στα ελληνικά: Εντιμότατη εταιρεία, το έγραψε σε συνεργασία με τον DOA, (Πόλις, 2012) και Η απόδραση (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2013).


Τι στο ... Φουκό;! 

Μετάφραση: Νίκος Κούρκουλος

Η τιμωρία ήταν το έγκλημα. Μην υπακούοντας στο Θεό για να ικανοποιήσει τις δικές του επιθυμίες, βάζοντας την αγάπη του εαυτού του πάνω από την αγάπη για Εκείνον, που έπρεπε μόνη να του αρκέσει, ο άνθρωπος καταδικάστηκε να γίνει ο σκλάβος των αχόρταγων σωματικών επιθυμιών: ένα περιορισμένο και ανίδεο πλάσμα παρατημένο σ’ έναν άχαρο και σκέτα υλικό κόσμο για να μοχθεί, να υποφέρει και μετά να πεθαίνει. Φτιαγμένος από «αγκάθια και τσουκνίδες», αντιστεκόμενος στις προσπάθειές μας, ο κόσμος, είπε ο Αυγουστίνος, «δεν προσφέρει το καλό που υπόσχεται: είναι ψεύτης και εξαπατά». Η εξαπάτηση έγκειται στην αδυναμία του να κατευνάσει τους φιλήδονους πόθους μας για γήινα αγαθά, για κυριαρχία και για σαρκικές απολαύσεις. [...]
Όμως ο Θεός ήταν ελεήμων. Μας έδωσε την Οικονομία. Τον καιρό του Άνταμ Σμιθ, η ανθρώπινη αθλιότητα είχε μεταμορφωθεί στη θετική επιστήμη του πώς να τα βγάζεις πέρα με τις αιώνιες ανεπάρκειές μας: πώς να αντλείς τη μέγιστη δυνατή ικανοποίηση από μέσα που είναι πάντα λιγότερα από τις επιθυμίες μας. Ήταν η ίδια Ιουδαιοχριστιανική Ανθρωπολογία, απλώς αστικοποιημένη, και τελικά ένα ελαφρώς ενθαρρυντικότερο πρόγραμμα σχετικά με τις δυνατότητες επένδυσης που παρέχει ο ανθρώπινος πόνος.

(«Στου Αδάμ –Σμιθ– την πτώση, αμαρτήσαμ’ όλοι»)

Γοργή επισκόπηση των ζητημάτων που ταλανίζουν τις επιστήμες του ανθρώπου, τούτη η συλλογή συντομότατων ή κι επιγραμματικών κειμένων παρουσιάζει επίσης συνοπτικά και με ανάλαφρη διάθεση, διανθισμένες με σχόλια στην πολιτική επικαιρότητα, τις κύριες δόξες της σαλινσιανής ανθρωπολογίας.

Απρίλιος 2021 * σελ.  186 (13 x 20,5) * τιμή 13.78 € * ISBN  978-618-5118-63-1

Ο Marshall Sahlins (1930) είναι ομότιμος καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της αμερικανικής σχολής της πολιτισμικής ανθρωπολογίας. Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει, από τις εκδόσεις μας, τα έργα του: Πολιτισμός και πρακτικός λόγος (2004),  Η δυτική ψευδαίσθηση της ανθρώπινης φύσης (2010) και Τι είναι (και τι δεν είναι) η συγγένεια (2014), καθώς και τα: Χρήσεις και καταχρήσεις της βιολογίας (Αλεξάνδρεια, 1997), Ιστορικές μεταφορές και μυθικές πραγματικότητες (Αλεξάνδρεια, 2008) και «Η πρωταρχική κοινωνία της αφθονίας» (στον τόμο Κοινωνίες μοιράσματος, Πολιτειακές εκδόσεις, 2009). Τελευταίο βιβλίο του, σε συνεργασία με τον David Graeber, είναι το On Kings (2017).

tags: βιβλία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)