to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:07 | 15.04.2021

Πολιτική

Β. Αποστόλου: Αποσύρετε τα νομοσχέδια για λαϊκές αγορές και αιολικά πάρκα

Ομιλία του Βαγγέλη Αποστόλου, νουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σ/ν Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων


Στην ομιλία του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σ/ν Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υποδομών και Μεταφορών, ρυθμίσεις για τη μεταφορά στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας των αρμοδιοτήτων για τα εμπορικά σήματα και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης»


“Η απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων, που ξεκινήσαμε εμείς με τον νόμο 4442/2016, αποσκοπούσε μέσω του εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των οικονομικών δραστηριοτήτων, να παρακάμψει παρωχημένες διοικητικές πρακτικές με τελικό στόχο να απελευθερωθούν ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι.


Σήμερα, κύριε Υπουργέ, με καθυστέρηση δύο χρόνων περίπου, από την ανάληψη της εξουσίας, έρχεστε να συμπληρώσετε αυτή την νομοθεσία.

Γι αυτό και συμφωνούμε ότι ο σκοπός του παρόντος νομοσχεδίου είναι σε σωστή κατεύθυνση.

Το σημαδεύει όμως αρνητικά η πληθώρα των εξουσιοδοτικών διατάξεων, περισσότερες από τις οποίες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και να ενσωματωθούν ως διατάξεις του νόμου.

Παράδειγμα: Η απλοποίηση και ο ανασχεδιασμός των διαδικασιών που απαιτούνται για την εγκατάσταση και λειτουργία των επιχειρήσεων, ασφαλώς και είναι μια σημαντική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων. Δεν είναι όμως αρκετή και το γνωρίζετε.

Απαιτούνται κι άλλα συνδυασμένα μέτρα που θα αξιολογήσουν οι επενδυτές πριν πάρουν τις αποφάσεις τους.

Ένα άλλο θέμα είναι η μεταφορά στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας των αρμοδιοτήτων για τα εμπορικά σήματα.

Μεταφέρονται στον Οργανισμό όλες οι αρμοδιότητες για τα σήματα και ότι προκύπτει από αυτή τη μεταφορά ίσως ρυθμιστούν με ΥΑ.

Όμως καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ορισμένες λεπτομέρειες που έχουν σχέση με το προσωπικό της διεύθυνσης σημάτων, καθώς και την ικανότητα του Οργανισμού να ανταπεξέλθει στο έργο αυτό.

Δύο λόγια για το θέμα που αφορά στην μόλυνση του Ασωπού.

Εμείς ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεσμευθήκαμε να αντιμετωπίσουμε την υπερβολική μόλυνση του Ασωπού, από την υπερσυγκέντρωση βιομηχανικών δραστηριοτήτων στον άξονα Οινόφυτα -Χαλκίδα – Θήβα και ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε έναν υπαρκτό βιομηχανικό ιστό, και το αντίστοιχο ανθρώπινο δυναμικό για να δώσουμε στην περιοχή μια νέα βιομηχανική πνοή, με έμφαση στην τεχνολογία, την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα, και την υψηλή προστιθέμενη αξία.


Κι αυτά, με τη ρύθμιση που ψηφίσαμε, τον Μάρτιο του 2019, μπήκαν στη διαδικασία υλοποίησης όχι μόνο με την σύνταξη ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου παρεμβάσεων στη λεκάνη απορροής του Ασωπού ποταμού, αλλά και την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης της βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων –Σχηματαρίου.


Ταυτόχρονα βέβαια διασφαλίσαμε και τους απαιτούμενους πόρους για την υλοποίησή του από το ΕΣΠΑ 2014-2020, από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.


Και το θετικότερο όλων είναι ότι αυτό το στρατηγικό σχέδιο προέκυψε ως αποτέλεσμα των διαδικασιών διαβούλευσης με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Δήμο Τανάγρας, τον επιχειρηματικό κόσμο και όλους όσους συμμετείχαν.


Το βρήκατε λοιπόν με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Εσείς δυστυχώς με το άρθρο 32 του νομοσχεδίου καταργείτε την υποχρέωση του ιδιωτικού φορέα, που έχει ιδρυθεί για να διαβουλευτεί με τους ιδιοκτήτες γης και τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, προκειμένου να λάβει τη σύμφωνη γνώμη τους.


Το έργο δεν θα προχωρήσει εάν δεν εξασφαλιστεί η αναγκαία συναίνεση των ενδιαφερομένων.

Ο σκοπός της εξυγίανσης δεν θα επιτευχθεί και όλες οι προσπάθειες δεκαετιών θα πέσουν στο κενό, είτε από τεράστιες αιτιολογημένες ή μη κοινωνικές συγκρούσεις,

είτε από ατέλειωτες δικαστικές προσφυγές, μέσω των οποίων θεωρείται βέβαιο ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα καταπέσει, γιατί θίγει καίρια το απόλυτα κατοχυρωμένο δικαίωμα της ατομικής ιδιοκτησίας.


Κι έρχομαι στις ΑΠΕ .Φαίνεται ότι δεν σας φτάνει η επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων που, με εργαλείο την ίδια τη ΡΑΕ, δίνει τη δυνατότητα στις γνωστές εταιρείες να χωροτακτούν και να διαγκωνίζονται στις βουνοκορφές της Εύβοιας για το ποιος θα αρπάξει τα περισσότερα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τώρα προετοιμάζετε κι άλλα βήματα με μεγαλύτερες ταχύτητες, όπως είναι τα προσύμφωνα παραχώρησης, η μείωση των εγγυητικών επιστολών και άλλα.

Να ξέρετε όμως ότι οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών θα συνεχιστούν.


Και δύο λόγια για την απόφασή σας να τροποποιήσετε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών. Στόχος σας είναι να αλωθεί ο χώρος από τις ιδιωτικές εταιρείες.

Όλοι οι αγρότες-παραγωγοί και οι πωλητές προϊόντων, που συμμετέχουν σε αυτές τις αγορές σε όλη τη χώρα, βρίσκονται σε αναστάτωση.

Κι επειδή κύριε Υπουργέ, πρώτον οι Λαϊκές Αγορές από την ίδρυσή τους εξασφαλίζουν χαμηλότερες τιμές και καλύτερη ποιότητα και κυρίως οικοδομούν την εμπιστοσύνη μεταξύ παραγωγών και καταναλωτή, και δεύτερον οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες πωλητές που λειτουργούν σήμερα τις αγορές αυτές χαρακτήρισαν το νομοσχέδιό σας ταφόπλακα, η απόσυρσή του νομοσχεδίου σας αποτελεί πλέον μονόδρομο.


Και κλείνω με τη τροπολογία 848 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για θέματα ελέγχου, θυμίζοντας στους συναδέλφους ότι πριν λίγες ημέρες ψηφίσαμε την σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που κρατούσε επί 2 χρόνια στα συρτάρια του το Υπουργείο και δεν σκέφθηκε να ενσωματώσει τη σχετική τροπολογία. Η νομοθέτηση αυτή δείχνει μεγάλη προχειρότητα.”

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)