to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:51 | 15.04.2021

Διεθνή

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία - «Μικρές έως μεσαίες» πιθανότητες ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε σειρά οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την απέλαση δέκα ρώσων διπλωματών, σε απάντηση των κυβερνοεπιθέσεων και της ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ του 2020 που αποδίδονται στη Μόσχα.


Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που θα επιτρέψει την επιβολή και νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ώστε να προκληθούν «στρατηγικές και οικονομικές συνέπειες» εις βάρος της, «εάν συνεχίσει ή ευνοήσει την κλιμάκωση των ενεργειών διεθνούς αποσταθεροποίησης», προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Νωρίτερα, οι New York Times και το Bloomberg είχαν αναφέρει πως οι κυρώσεις θα είναι «ορατά και αόρατα» βήματα, όπως λέει η πλευρά Μπάιντεν, για την κυβερνοεπίθεση που έμεινε γνωστή ως SolarWinds, για την εκτίμηση της C.I.A. ότι η Ρωσία προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει μαχητές στο Αφγανιστάν για να επιτεθούν σε αμερικανικά στρατεύματα και στη μακροχρόνια προσπάθεια της Ρωσίας να παρέμβει στις εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ήδη οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να απελάσει δέκα ρώσους διπλωμάτες.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ εκφράζουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους στη σύμμαχό τους, τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την ανακοίνωση των μέτρων που απαντούν στις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Ρωσίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ατλαντική Συμμαχία.

«Οι Σύμμαχοι λαμβάνουν μέτρα ατομικά ή συλλογικά για να ενισχύσουν την συλλογική ασφάλεια της Συμμαχίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ΝΑΤΟ κατηγορεί την Ρωσία ότι «επιδεικνύει κατ' εξακολούθησιν αποσταθεροποιητική συμπεριφορά, κυρίως με την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της Γεωργίας και εξακολουθώντας να παραβιάζει, να μη τηρεί και να παρακάμπτει πλήθος διεθνών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων».

Οι Σύμμαχοι καλούν την Ρωσία «να σταματήσει αμέσως» την αποσταθεροποιητική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις, όπως οι Σύμμαχοι τηρούν τις δικές τους, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών και των δεσμεύσεων που ισχύουν σχετικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών, τον αφοπλισμό και την μη διασπορά.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ ζητούν επίσης από την Μόσχα «να τερματίσει τις προκλήσεις της και να προχωρήσει αμέσως σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στα σύνορα της Ουκρανίας και της Κριμαίας, έδαφος τον οποίο έχει προσαρτήσει κατά παράνομο τρόπο».

«Μικρές έως μεσαίες» οι πιθανότητες ρωσικής εισβολής

Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη εκτιμά ότι ο κίνδυνος μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία εντός των επόμενων εβδομάδων είναι «χαμηλός έως μεσαίος».

Όταν ρωτήθηκε από έναν βουλευτή για τις πιθανότητες μιας εισβολής σε αυτό το χρονικό διάστημα, ο πτέραρχος Τοντ Γουόλτερς απάντησε ότι είναι «μικρές έως μεσαίες».

Ο Γουόλτερς πρόσθεσε ότι οι πιθανότητες εισβολής, μετά τις επόμενες λίγες εβδομάδες, θα εξαρτηθούν από έναν αριθμό παραγόντων όμως, με βάση την τρέχουσα πορεία και τη διάταξη των ρωσικών δυνάμεων, η πιθανότητα αυτή θα αρχίσει να μειώνεται.

Βρετανία: Το Λονδίνο μοιράζεται τις ανησυχίες των ΗΠΑ για κακόβουλες δραστηριότητες της Ρωσίας

Η Βρετανία δήλωσε ότι μοιράζεται τις ανησυχίες των ΗΠΑ για κακόβουλη δραστηριότητα από ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου και των συμμάχων του στον κυβερνοχώρο και αλλού, και είπε ότι θα συνεχίσει να εφιστά την προσοχή σε τέτοιες δραστηριότητες.

"Βλέπουμε τι κάνει η Ρωσία για να υπονομεύσει τις δημοκρατίες μας", ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

"Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εργάζεται με τους συμμάχους για να εφιστά την προσοχή στην κακόβουλη συμπεριφορά της Ρωσίας εκεί όπου τη διαπιστώνει", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για να του εκφράσει τις ανησυχίες του Λονδίνου για τις «κακόβουλες ενέργειες» της Μόσχας και να δηλώσει τη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στις αποφάσεις που έλαβε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ένας αξιωματούχος του Φόρεϊν Όφις «εξέφρασε επίσης την ανησυχία του Ηνωμένου Βασιλείου για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και στην παρανόμως προσαρτημένη Κριμαία», πρόσθεσε το υπουργείο.

«Οι ενέργειες αυτές είναι απειλητικές και αποσταθεροποιητικές. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις της και να αποκλιμακώσει τις εντάσεις, τηρώντας τις διεθνείς υποχρεώσεις της» τόνισε.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)