to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:44 | 14.04.2021

πηγή: Αυγή

Οικονομία

Γιώργος Καββαθάς: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτά ακριβώς που ζητάμε

Ρευστότητα για τις επιχειρήσεις, κούρεμα ιδιωτικού χρέους και νέο πτωχευτικό κώδικα, αυτά ακριβώς είναι που ζητάμε και περιλαμβάνονται όλα στο πρόγραμμα που εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ είπε στο Κόκκινο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.


Πάρα πολλές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της χρεοκοπίας

Μιλώντας στην εκπομπή «Ξυπνήστε!» ο κ. Καββαθάς τόνισε πως «εν δυνάμει πτωχοί είναι το 81% των επιχειρήσεων που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ» κάτι που αποδίδει στην αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα στο τέλος του 2020 και που θα φέρει πάρα πολλές επιχειρήσεις αντιμέτωπες με το φάσμα της χρεοκοπίας μέσα από διαδικασίες που δεν θα τις ορίζουν οι ίδιες αλλά οι πιστωτές.

Η κυβέρνηση αργεί να παραδεχτεί ότι τα αιτήματα μας πρέπει να γίνουν πραγματικότητα, λέει ο κ. Καββαθάς υπενθυμίζοντας πως πέρυσι το Μάιο άλλα έλεγε για τα αιτήματα μας ενώ σιγά σιγά αρχίζει να υλοποιεί μέτρα
που έχουμε ζητήσει, όπως τα μέτρα επανεκκίνησης του κλάδου της εστίασης.

«Δε θα επανεκκινηθεί όμως ο κλάδος» ξεκαθαρίζει και παραδέχεται ότι τα προβλήματα ρευστότητας είναι επιτακτικά διότι τα έχουν όλες οι επιχειρήσεις.

Μια στις δυο επιχειρήσεις, συγκεκριμένα, αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, τέσσερεις στις δέκα δεν έχουν πάνω από ένα-δυο μήνες ταμειακά διαθέσιμα ενώ αυτό αυξάνεται στις πέντε στις δέκα για τον κλάδο της εστίασης, λέει ο κ. Καββαθάς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΒΕ.

Η εκτόξευση δε του ιδιωτικού χρέους με αύξηση κατά 31 δις μέσα στο 2020 «μας δίνει τη βεβαιότητα ότι αργά ή γρήγορα πρέπει να προχωρήσουμε σε κούρεμα χρέους» και αυτό όπως είπε αφορά και την ίδια την ΕΕ που δέχεται πιέσεις ακόμα και από τη Γερμανία.

Ερωτηθείς όμως εάν η ελληνική κυβέρνηση είναι αρωγός στις προσπάθειες των επιχειρήσεων ώστε να πιεστεί η ΕΕ, απαντά ότι «δεν έχουμε ακούσει ακόμα κάτι από την ελληνική πλευρά» αναφερόμενος στις επικοινωνίες που έχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ τους οι φορείς της αγοράς και στα αιτήματα που έχουν υποβάλλει στην Κομισιόν.

Ο κ. Καββαθάς μίλησε και για το ρόλο των τραπεζών που δεν έχουν βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις, φέρνοντας παράδειγμα δανείου 15000 ευρώ που με τους τόκους εκτοξεύεται στα 45.000 μέσα σε τρία χρόνια.

«Δεν μπορεί να χρηματοδοτείται αφειδώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την ΕΚΤ και το κενό μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και επιτόκιο χορηγήσεων να είναι πέντε μονάδες» λέει χαρακτηριστικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)