to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:36 | 14.04.2021

Διεθνή

Βρετανία και ΝΑΤΟ σκοπεύουν να αποσύρουν τις στρατιωτικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν

Η Βρετανία σκοπεύει να αποσύρει τους στρατιωτών από το Αφγανιστάν, όπως αποκάλυψαν οι Times - Για πιθανή αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο, κάνει λόγο η Γερμανία


Η Βρετανία θα αποσύρει σχεδόν το σύνολο των στρατιωτικών δυνάμεων που έχει αναπτύξει στο Αφγανιστάν, μετά το σχέδιο των ΗΠΑ για αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου 2021, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «The Times».

Το Λονδίνο έχει καταρτίσει σχέδια για να παραδώσει στην αφγανική κυβέρνηση τον έλεγχο της στρατιωτικής ακαδημίας στην Καμπούλ, όπου οι δυνάμεις του βοηθούν στην εκπαίδευση Αφγανών στρατιωτών, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Υπάρχουν περίπου 750 Βρετανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν, ο οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με δυσκολίες χωρίς την αμερικανική υποστήριξη, με δεδομένη την εξάρτησή τους από τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις και υποδομές, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Πιθανή αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από τη χώρα τον Σεπτέμβριο

Οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο Αφγανιστάν πιθανόν θα αποσυρθούν από τη χώρα τον Σεπτέμβριο, όπως και τα αμερικανικά στρατεύματα, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ- Κάρενμπάουερ.

“Λέγαμε πάντα: πηγαίνουμε μαζί (με τους Αμερικανούς), αποχωρούμε μαζί", δήλωσε μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD η Κραμπ- Κάρεμπάουερ πριν την τηλεδιάσκεψη αργότερα σήμερα των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

“Τάσσομαι υπέρ μιας συντεταγμένης αποχώρησης και εκτιμώ ότι θα το αποφασίσουμε σήμερα (στο ΝΑΤΟ)”, εξήγησε η ίδια.

Η Βορειοατλαντική Ένωση αναμένεται να αποφασίσει αν πληρούνται οι όροι για να τερματιστεί η αποστολή “Αποφασιστική Υποστήριξη” στο Αφγανιστάν ή αν θα πρέπει να διατηρηθεί η παρουσία στη χώρα 9.600 στρατιωτών από 36 χώρες.

Με περίπου 1.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν η Γερμανία είναι η δεύτερη χώρα με τη μεγαλύτερη παρουσία εκεί, μετά τις ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος χθες, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε τα αμερικανικά στρατεύματα να παραμείνουν στο Αφγανιστάν μετά την 1η Μαΐου, παρά τη συμφωνία που σύναψαν πέρυσι Ουάσινγκτον και Ταλιμπάν.

Όμως οι Αμερικανοί στρατιώτες αναμένεται να αποχωρήσουν “χωρίς προϋποθέσεις” από το Αφγανιστάν ως την 11η Σεπτεμβρίου, 20ή επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της αλ Κάιντα στις ΗΠΑ.

Την περίοδο 2010-11 περίπου 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν. Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μείωσε τον αριθμό τους σε 8.400, προς το τέλος της δεύτερης θητείας του. Ο διάδοχός του, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, αρχικά ενίσχυσε αυτές τις δυνάμεις, ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε 14.000 το 2017. Στη συνέχεια όμως ξεκίνησε τη σταδιακή αποδέσμευση των ΗΠΑ και πλέον απομένουν στο Αφγανιστάν μόνο 2.500 στρατιώτες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)