to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:50 | 14.04.2021

Διεθνή

Σήμερα η παράδοση εμβολίων J&J - Τέλος για την ΕΕ τα εμβόλια AstraZeneca και J&J από το 2022

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ανακοινώσει εάν οι προγραμματισμένοι από τις 19 Απριλίου εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο σκεύασμα θα γίνουν κανονικά ή θα αναβληθούν - Δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιο με την AstraZeneca και την J&J η ΕΕ για το 2022, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa - Η Δανία αποφάσισε να σταματήσει την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μετά τα απανωτά προβλήματα


Αποσβολωμένοι παρακολουθούν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη τις ραγδαίες εξελίξεις με το εμβόλιο της Johnson & Johnson που οι ίδιες αμερικανικές αρχές αποφάσισαν να σταματήσουν τη χρήση του λόγω σπάνιων παρενεργειών με την εμφάνιση θρομβώσεων.

Έτσι, καμιά ανακοίνωση δεν έχει βγει για το εάν πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της Johnson & Johnson όπως έχουν προγραμματιστεί από τη Δευτέρα 19 Απριλίου.

Η αμηχανία της κυβέρνησης αποτυπώνεται στην επανάληψη της θέσης ότι θα πράξει ότι θα προτείνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ο οποίος αναμένεται να εξετάσει τις νέες αναφορές από τις ΗΠΑ. 

«Όχι» από την ΕΕ στην ανανέωση συμβολαίου με AstraZeneca και J&J για το 2022

Καταιγιστικές είναι, ωστόσο, οι εξελίξεις σε αυτό τον τομέα μετά και την αναφορά απανωτών προβλημάτων θρομβώσεων. Τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί αφορούν τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson. Όπως δημοσίευσε η La Stampa, η Κομισιόν έχει αποφασίσει να μην ανανεώσει το 2022 τα συμβόλαια με τις δύο αυτές εταιρείες. Η ιταλική εφημερίδα επικαλείται πηγές του ιταλικού υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, η εφημερίδα σημειώνει ότι η ΕΕ πρόκειται να επικεντρωθεί στα εμβόλια mRNA, όπως είναι της Pfizer και της Moderna.  

Μετέωρο συνεχίζει παραμένει το τι θα γίνει εάν ο ΕΜΑ δεν αποφασίσει άμεσα με βάση τα νέα δεδομένα. Η κυβέρνηση θα αρχίσει τους εμβολιασμούς με δεδομένο ότι το σκεύασμα έχει πάρει άδεια από την ευρωπαϊκή αρχή ή θα προχωρήσει σε αναβολή των εμβολιασμών μέχρι ο ΕΜΑ να τοποθετηθεί επί των παρενεργειών με εμφάνιση θρομβώσεων που εμφανίστηκαν μετά το εμβόλιο της AstraZeneca και με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Να σημειωθεί ότι συνολικά η Ελλάδα περιμένει από την εταιρεία Johnson & Johnson 70.000 δόσεις εντός του Απριλίου, 300.000 δόσεις εντός του Μαΐου και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Στο μεταξύ οι άλλες παρασκευάστριες εταιρίες εμβολίων συνεχίζουν τις παραδόσεις. Από την εταιρία Pfizer  και σύμφωνα με το πλάνο παραδόσεων που έχει αποστείλει αναμένουμε για τον Μάιο  1.550.000 δόσεις και το μήνα Ιούνιο 1.700.000 δόσεις. Από την εταιρεία AstraZeneca αναμένουμε περίπου 450.000 δόσεις για κάθε έναν από τους υπόλοιπους 3 μήνες, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, ενώ η Moderna έχει διαβεβαιώσει για αποστολή μέχρι στιγμής 100.000 δόσεων, παρόλο που αναμένουμε περισσότερες παραλαβές από την εταιρεία αυτή.

ΕΕ: Επισπεύδεται η παράδοση 50 εκατ. δόσεων εμβολίων της Pfizer

Eπισπεύδεται η παράδοση 50.000.000 δόσεων εμβολίων της Pfizer/ΒιοΝtech όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η εταιρεία θα παρέδιδε τα εν λόγω εμβόλια το τέταρτο τρίμηνο, όμως θα παραληφθούν από την ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο (το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο), σημείωσε η φον ντερ Λάιεν.

Επιπροσθέτως υπογράμμισε ότι σήμερα οι εμβολιασμοί στην ΕΕ έφτασαν τα 100.000.000.

Γιατί σταμάτησαν τη χορήγηση του εμβολίου στις ΗΠΑ

Η πρόταση των αρμόδιων αμερικανικών φορέων αιφνιδίασε τον ΕΜΑ, ο οποίος είχε ενημερωθεί ήδη από τις 9 Απριλίου και είχε θέσει υπό διερεύνηση τα τέσσερα σοβαρά περιστατικά θρομβώσεων και χαμηλών αιμοπεταλίων που είχαν σημειωθεί στις ΗΠΑ.

Ωστόσο λίγες ημέρες μετά από ο FDA ( Aμερικανικός Oμοσπονδιακός Oργανισμός Φαρμάκων) και το CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων) ζήτησαν την άμεση παύση της χρήσης του εμβολίου μετά την εμφάνιση σοβαρών παρενεργειών σε έξι γυναίκες οι οποίες ανέπτυξαν μια σπάνια διαταραχή που περιελάμβανε θρόμβους στο αίμα περίπου δυο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

Δανία: Οριστικό τέλος για την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca

Η Δανία θα σταματήσει να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19 έπειτα από την πιθανότητα να συνδέεται με την σπάνια εμφάνιση θρόμβων του αίματος, αναφέρουν σήμερα πολλά μέσα ενημέρωσης στη χώρα επικαλούμενα μη κατονομαζόμενες πηγές.

Η απόφαση αυτή, η οποία αφαιρεί το συγκεκριμένο εμβόλιο από το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας, θα καθυστερήσει κατά μερικές εβδομάδες την διαδικασία στην χώρα, μετέδωσε το δίκτυο TV 2.

Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας θα παραχωρήσουν στις 15:00 ώρα Ελλάδος συνέντευξη Τύπου όπου αναμένεται να ανακοινώσουν την απόφασή τους για διακοπή του εμβολιασμού με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι διαπίστωσε μια πιθανή σχέση του εμβολίου με την σπάνια εμφάνιση θρόμβων στο αίμα, αλλά σημείωσε ότι ο κίνδυνος να καταλήξει κάποιος από COVID-19 είναι "πολύ μεγαλύτερος" από την πιθανότητα να πεθάνει εξαιτίας κάποιας σπάνιας παρενέργειας.

Η Δανία, η πρώτη χώρα που αρχικά ανέστειλε τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου τον Μάρτιο λόγω της ανησυχίας για την ασφάλειά του, ανέστειλε επίσης τη χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson εν αναμονή της περαιτέρω έρευνας για την πιθανότητα να συνδέεται και αυτό με την σπάνια εμφάνιση θρόμβων στο αίμα. 

Το πρώτο περιστατικό θρόμβωσης στον Καναδά - Στους άνω των 55 περιορίστηκε η χορήγηση του εμβολίου της ΑstraZeneca

Τo πρώτo περιστατικό στη χώρα θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια σε εμβολιαζόμενο με το σκεύασμα της AstraZeneca κατά της COVID-19 κατέγραψε ο Καναδάς. 

Το πρόσωπο αυτό, η ταυτότητα του οποίου δεν δημοσιοποιήθηκε, εμβολιάστηκε με το σκεύασμα που παρήχθη στο Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, είναι στο σπίτι και αναρρώνει.

Ο Καναδάς έχει περιορίσει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στα άτομα άνω των 55 ετών λόγω ανησυχιών για τη σπάνια αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, avgi.gr, Το Ποντίκι

Διαβάστε σχετικά:

Ταξιδιωτικά πιστοποιητικά από την ΕΕ για να ανοίξει ο τουρισμός

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)