to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:48 | 13.04.2021

Πολιτική

Δώρα Αυγέρη: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποθρασυνθεί - Θέλει να αφανίσει το ΚΕΘΕΑ

Δέσμια των ιδεοληψιών της η κυβέρνηση Μητσοτάκη μεθοδεύει και υλοποιεί την πλήρη διάλυση του ΚΕΘΕΑ, του μεγαλύτερου και πλέον επιτυχημένου δικτύου παροχής υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης της χώρας.


Αναλυτικά η δήλωση της Δώρας Αυγέρη:

Αρνούμενη πεισματικά να κατανοήσει τις παραμέτρους επιτυχίας του αυτοδιοικούμενου μοντέλου του ΚΕΘΕΑ και του μοντέλου των θεραπευτικών κοινοτήτων, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετατρέπουν το ΚΕΘΕΑ σε ένα γραφειοκρατικό έκτρωμα. Μετατρέπουν το ΚΕΘΕΑ σε ένα κομματικό μόρφωμα του βαθέος κράτους της νέας δεξιάς, διάτρητο σε πάσης φύσεως διαπλοκή και εξάρτηση, αυταρχικό στη λογική και αντιεπιστημονικό στην πράξη, το οποίοι δύναται να υπάρχει μόνο ως πειθαρχικός μηχανισμός ελέγχου σε βάρος χιλιάδων εξαρτημένων, των οικογενειών τους, των μελών και των εργαζομένων των θεραπευτικών κοινοτήτων.

Είναι διακηρυγμένη η πρόθεση της εξαρτημένης από τα μνημόνια ΝΔ να εφαρμόσει μνημονιακές πολιτικές εκτός μνημονίων: αποδομεί με κάθε τρόπο και σε κάθε διάστασή του το κοινωνικό κράτος και το υποκαθιστά με το πελατειακό κράτος του κ. Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε στο μάτι το ΚΕΘΕΑ. Έβαλε στο μάτι έναν φορέα με σημαντικό και κρίσιμο κοινωνικό έργο, έναν φορέα ο οποίος λειτουργούσε επί δεκαετίες με διαφάνεια και λογοδοσία, έναν φορέα σύμβολο της αλληλέγγυας κοινωνίας. Το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ φαίνεται πως χαλούσε την πιάτσα.

Αφού απαξίωσε, υπονόμευσε και συκοφάντησε συστηματικά το πρότυπο θεραπευτικό μοντέλο απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ολοκληρώνει πλέον τον αφανισμό του, μετατρέποντας τις θεραπευτικές κοινότητες σε έναν δυσλειτουργικό, γραφειοκρατικό και αναχρονιστικό μηχανισμό εξυπηρέτησης συμφερόντων.
Με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες καταργούνται τα θεραπευτικά προγράμματα, αλλά και οι ιστορικές τους επωνυμίες (λ.χ. «Ιθάκη», «Νόστος»), μειώνεται δραστικά ο αριθμός των θεραπευτικών δομών και του προσωπικού, αλλοιώνεται και υπονομεύεται ο χαρακτήρας της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης θεραπευτικής πρακτικής και αποδίδονται υπερεξουσίες στο διορισμένο, πλέον, Διοικητικό Συμβούλιο. Η δημοκρατική, συμμετοχική, διαφανής και αποτελεσματική επί τέσσερις δεκαετίες λειτουργία του ΚΕΘΕΑ καταργείται με την απροκάλυπτη κυβερνητική παρέμβαση.
Επί τέσσερις δεκαετίες η φυσιογνωμία και η λειτουργία του ΚΕΘΕΑ παρέμεινε αναλλοίωτη. Η δήθεν επιτελική κυβέρνηση της ΝΔ παρεμβαίνει με τον πιο αυταρχικό και επικίνδυνο τρόπο σε μια περίοδο βαθιάς υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Η ζωή, η αξιοπρέπεια και η προστασία της υγείας όλων των μελών της θεραπευτικής κοινότητας ήταν και θα παραμείνουν οι κινητήριες δυνάμεις που θα εμποδίσουν κάθε κυβερνητικό σχεδιασμό εκτροπής και αφανισμού του ΚΕΘΕΑ. Η αλληλέγγυα κοινωνία είναι πολύ μεγάλη για να ηττηθεί από τον μικρό Μητσοτάκη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)