to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:43 | 13.04.2021

Πολιτική

Κ. Αρβανίτης: Ο κ. Χατζηδάκης διαβάζει «ανάποδα» οδηγία και μας γυρνά στον 19ο αιώνα

«Κι ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ισπανία, ξεκινά πιλοτικά η εφαρμογή τετραήμερης εργασίας, στην Ελλάδα επιχειρείται η επιβάρυνση των εργαζόμενων και η αύξηση της ανεργίας με την επέκταση του χρόνου απασχόλησης ακόμα λιγότερων εργαζόμενων», τονίζει ο Κ. Αρβανίτης σε δήλωσή του.


Αναλυτικά η δήλωση του Ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία / The Left, μέλους της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) του Ε/Κ, Κώστα Αρβανίτη:

Ευρωπαϊκή Οδηγία του έτους 2003 επικαλείται ψευδώς ο Υπουργός Εργασίας για να ανατρέψει και ματαιώσει εργασιακά δικαιώματα που έχουν διαμορφωθεί υπό την ισχύ του Συντάγματός μας με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Μας πηγαίνει πιο πίσω και από την εποχή που οι εργαζόμενοι αγωνίζονταν για οκτώ ώρες εργασία, οκτώ ώρες ανάπαυση, οκτώ ώρες ψυχαγωγία. Το επιχείρημα ότι η νομοθετική πρωτοβουλία που θα εκδηλώσει σύντομα η κυβέρνηση της ΝΔ εξυπηρετεί τους εργαζόμενους, αποκρύπτει τις βίαιες συνέπειες που θα επέλθουν σε μία περίοδο κατά την οποία η ανεργία καλπάζει και οι όροι εργασίας θα επιδεινώνονται. Διότι ισότιμο διαπραγματευτικό δικαίωμα μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου δεν υπήρξε ποτέ και δεν θα υπάρξει. Κι ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ισπανία, ξεκινά πιλοτικά η εφαρμογή τετραήμερης εργασίας, στην Ελλάδα επιχειρείται η επιβάρυνση των εργαζόμενων και η αύξηση της ανεργίας με την επέκταση του χρόνου απασχόλησης ακόμα λιγότερων εργαζόμενων.

Οι επιταγές της οδηγίας όσον αφορά τον ελάχιστο χρόνο ημερήσιας και εβδομαδιαίας ανάπαυσης και τον μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, συνιστούν ιδιαίτερης σπουδαιότητας κανόνες του κοινωνικού δικαίου της Ένωσης, με τις οποίες ο ενωσιακός νομοθέτης προσδιόρισε τα υπέρτατα χρονικά όρια εντός των οποίων ο εργαζόμενος μπορεί να παρέχει την εργασία του χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλειά του. Πρόκειται ουσιαστικά για τα βιολογικά όρια του ανθρώπου τα οποία ο κ. Χατζηδάκης θέλει να εξαντλούνται.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)