to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:29 | 12.04.2021

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης προς Βορίδη: Θέλετε να εργαλειοποιήσετε την ομογένεια αξιοποιώντας μειοψηφικές φωνές στο εσωτερικό της

«Την προηγούμενη φορά κάναμε επιτροπές, διαβουλευόμασταν, τώρα το κάνετε έτσι, με απόλυτο τυχοδιωκτισμό, εργαλειοποίηση της ομογένειας και επικοινωνιακές φωτοβολίδες», σημείωσε ο Κ. Ζαχαριάδης, Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Η ομιλία του Τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Κ. Ζαχαριάδη, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για την ψήφο των αποδήμων:

«κ. Βορίδη τι έγινε; Σφίξανε τα γάλατα στο εσωτερικό και είπατε να ρίξετε μια φωτοβολίδα στο εξωτερικό; Σκέφτεστε να δημιουργήσετε ένα διχασμό στην ομογένεια στο εξωτερικό και να προσπαθήσετε στη συνέχεια να το εισάγετε στο εσωτερικό; Εγώ καλόπιστα σας ζητώ να διαβάσετε όλη τη συνέντευξη της κ. Τζάκρη και τη ερώτηση δυο και την ερώτηση τρία και έπειτα ας δούμε τι έχουμε συζητήσει και ψηφίσει μέσα στη Βουλή.

Δεκέμβριος 2019, δε συγκυβερνούσαμε, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελ. Λύση ΥΠΕΡ. Σας ρωτάω ευθέως: μετανιώσατε; Δε σας βγαίνει κάτι; Τι έγιναν τα μεγαλεπήβολα πρωτοσέλιδα του φιλοκυβερνητικού τύπου το σαββατοκύριακο; Η κ. Τζάκρη έδινε αυτές της πληροφορίες και διαρροές;

Εμείς είμαστε περήφανοι για την ψήφο μας, κάναμε εξαντλητική διαβούλευση εβδομάδων για να καταλήξουμε και είχε παίξει θετικό πρωταγωνιστικό ρόλο και το ΚΚΕ και το ΚΙΝΑΛ και όλα τα κόμματα. Τώρα τι λέτε και εσείς κ. Βορίδη και η κ. Πελώνη; Διαβάσαμε, λέτε, μια απάντηση σε μια συνέντευξη και φέρνουμε ένα νόμο. Πολύ ωραία νομοθέτηση κ. Βορίδη. Την προηγούμενη φορά κάναμε επιτροπές, διαβουλευόμασταν, τώρα το κάνετε έτσι, με απόλυτο τυχοδιωκτισμό, εργαλειοποίηση της ομογένειας και επικοινωνιακές φωτοβολίδες.

Δε θέλετε σήμερα να συζητάμε τη μαφιόζικη δολοφονία του δημοσιογράφου. Δε θέλετε να συζητάμε ένα χρόνο και ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων με 25 παιδιά στην τάξη. Δε θέλετε να συζητάμε ότι έχουμε φτάσει τους 800 διασωληνωμένους. Δε θέλετε να συζητάμε ότι πήγε προχθές ο Πρωθυπουργός να δει τα λεωφορεία και σήμερα αντί να είναι στο δρόμο είναι στα αμαξοστάσια. Θέλετε να κάνετε έναν τεχνητό διχασμό για να κάνετε κωλοτούμπα από αυτό το οποίο ψηφίσατε, όπως κάνατε και με τη διάταξη του ΑΣΕΠ.

Με την ευκαιρία, θέλω να ξεκαθαρίσω από αυτό το βήμα τα εξής:

Πρώτον, είμαστε υπέρ της ψήφου των απόδημων στις εκλογές, όπως αποφασίσαμε τότε, ως επιλογή διακομματικού συμβιβασμού. Είχαμε όμως πριν τη δική μας θέση, την οποία περιγράφει και η κ. Τζάκρη στη συνέντευξή της και όπως το βγάλαμε σήμερα και σε ανακοίνωση. Ελπίζω αυτό να είναι κατανοητό.

Δεύτερον, και η ΝΔ είχε την ευθύνη για τον αποκλεισμό των αποδήμων εδώ και δεκαετίες. Δεν έγινε κυβέρνηση η ΝΔ πρώτη φορά στις 7 Ιουλίου του 2019. Και το 2012-2015 και το 2004-2009 και το 1991-1993 η ΝΔ κυβερνούσε. Τι έκανε τότε; Τίποτα.

Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε πρώτη φορά το 2015; Ξεκίνησε τη νομοπαρασκευαστική το 2018, ξεκίνησε τη Συνταγματική Αναθεώρηση που έβαζε το θέμα και συνέχεια ψήφισε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση τη ρύθμιση το 2019, διότι εμείς δεν εργαλειοποιούμε την ομογένεια όπως κάνετε εσείς. Σας είχα ζητήσει από βήματος της Βουλής όταν συζητούσαμε το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, του οποίου τη διάταξη αλλάζετε, να κάνουμε διάλογο για την ομογένεια. Σας είχα πει να διαλέξετε και το γήπεδο και το δημοσιογράφο και να συζητήσουμε. Για τις αμερικάνικες εκλογές, για τις διεθνείς εξελίξεις για να μπορέσει να παρακολουθήσει ο κόσμος.

Ξέρετε τι κάνατε το αποφύγατε. Όπως είχε πει και η κ. Μπακογιάννη σε μια ωραία προηγούμενη τοποθέτηση της «κότα λυράτη, μαυροπουπουλάτη». Δε συζητάτε δημόσια αλλά διαβάζετε μια παράγραφο και μετά φέρνετε νόμο.

Την ομογένεια θέλετε να τη χρησιμοποιείτε όπως ο κ. Διαμαντάρης με τα ψεύτικα πτυχία που τον κάνατε Υπουργό και έφυγε νύχτα. Θέλετε να εργαλειοποιείτε την ομογένεια αξιοποιώντας διάφορες μειοψηφικές φωνές στο εσωτερικό της. Θυμάστε τον κ. Πατούλη στη Νέα Υόρκη; Θυμάστε αυτό το μειοψηφικό κομμάτι που έσερνε ο κ. Πατούλης τι είχε πει για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Θυμάστε τις διαδηλώσεις στην Αυστραλία;

Εμείς αντιθέτως με εσάς, δε θέλουμε να διχάσουμε τους Έλληνες του εξωτερικού. Θεωρούμε ότι η ομογένεια -που στη συντριπτική του πλειοψηφία είναι προοδευτικοί πολίτες- θέλουν να μετέχουν στις εκλογές. Και δεν πιστεύουμε πως αυτό είναι ένα ζήτημα που μπορείτε να κάνετε τέτοια πολιτικά παιχνίδια. Είμαι 36 χρονών και οι περισσότεροι συμφοιτητές και συμμαθητές μου βρίσκονται στο εξωτερικό, τα καλύτερα μυαλά της χώρας και εμείς θέλουμε να πάνε να εγγραφούν στη διαδικασία και να ψηφίσουν.

Το δικό σας κόμμα κ. Βορίδη χρεοκόπησε την Ελλάδα το 2009, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι η Αριστερά. Αυτοί οι άνθρωποι που έφυγαν λόγω αυτού πρέπει να έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν. Αλλά και οι παλαιότεροι που έφυγαν τις δεκαετίες του 1950, 1960, 1970. Ας αναλογιστούμε πως έχει προκύψει τόσο μεγάλη ελληνική ομογένεια και διασπορά; Επειδή η ΝΔ χρεοκόπησα τη χώρα το 2009 και επειδή η Δεξιά είχε την πατρίδα φτωχή, μίζερη, καθηλωμένη με το μονοκομματικό της κράτος αυτές τις δεκαετίες μετά τον πόλεμο. Οι άνθρωποι που έφυγαν από την Ελλάδα και την αγαπούν θέλουν να συμμετέχουν. Θέλουμε λοιπόν κανόνες για να συμμετέχουν και όχι μικροκομματικά παιχνίδια. Αν νομίζετε ότι την ώρα που καταρρέετε στο εσωτερικό με κάποιο μαγικό τρόπο θα φτιαχτείτε από το εξωτερικό για να σωθείτε κάποιο πολύ μεγάλο λάθος κάνετε.

Και οι Έλληνες που διαμένουν εντός Ελλάδας και όσοι μένουν εκτός θα σας μαυρίσουν κ. Βορίδη γιατί σας βλέπουν, γιατί σας ξέρουν και σας κατάλαβαν». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)