to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:50 | 12.04.2021

Κοινωνία

Κραυγή αγωνίας από τους επιστήμονες ενώ ο Άδωνις αλλάζει χρώμα στους χάρτες της επιδημίας

Την ώρα που οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα σχολείων, λιανεμπορίου, μετακινήσεων διαδέχονται η μία την άλλη, οι γιατροί στέλνουν κραυγή αγωνίας, τα νούμερα συνεχίζουν να είναι ανησυχητικά και ο Α. Γεωργιάδης παραποιεί τα επίσημα στοιχεία


Μια «ανάσα» πριν από τους 800 οι διασωληνωμένοι

Σταθερά ψηλά παραμένουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, καθώς τα κρούσματα και την περασμένη εβδομάδα δεν μειώθηκαν σημαντικά.

Οι κρίσιμοι δείκτες που μελετούν συνεχώς οι ειδικοί είναι αφενός οι διασωληνωμένοι, οι ασθενείς που εισάγονται κάθε μέρα στα νοσοκομεία και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, τα οποία ανέρχονται στα 30.000)

Οι νέες εισαγωγές ασθενών παραμένουν υψηλές καθώς το περασμένο Σάββατο ήταν 535 και χθες μέχρι νωρίς το βράδυ 568.

Από τους 1.103 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη Covid -19 που εισήχθησαν το προηγούμενο διήμερο στα νοσοκομεία όλης της χώρας, οι 553 νοσηλεύτηκαν στην Αττική.

Συνολικά στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου νοσηλεύονται πλέον 2.617 άτομα ενώ στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας 1.456 ασθενείς.

Πάντως  και σε Αττική και σε Θεσσαλονίκη καταγράφεται σταθερά αύξηση στις εισαγωγές νέων ασθενών.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς στα νοσοκομεία είναι μια ανάσα πριν από τους 800 και συγκεκριμένα έως χθες ανέρχονταν σε 780.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλη Γιαννάκο, 52 ασθενείς ήταν χθες διασωληνωμένοι εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αρκετοί εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη που έχει αρχίσει να θυμίζει ημέρες Νοεμβρίου. Στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας χθες «έσπασε» το φράγμα των 200 διασωληνωμένων.

Καπραβέλος: Η πανδημία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις

 Η Επιτροπή κατέστρεψε τη Θεσσαλονίκη - Parallaxi Magazine

Ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας κορωνοϊού στη χώρα εμφανίστηκε ο διευθυντής β´ ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, λέγοντας, μάλιστα, πως «η πανδημία μάς έχει ξεφύγει».

«Η πανδημία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, δεν το περιμέναμε κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος και πιέζονται αφόρητα τα νοσοκομεία», δήλωσε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

«Μας έχει ξεφύγει για ακόμη μια φορά η πανδημία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος επισημαίνοντας ότι πρέπει να στραφούμε σε πολλά τεστ και όχι σε περιορισμό της ανθρώπινης δραστηριότητας. «Έχουμε φτάσει σε μια κόπωση που κάνουμε χαρακίρι», ανέφερε.

Περιγράφοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία, έκανε λόγο για τρεις νεκρούς κάθε ώρα. «Είναι φρίκη, εικόνες τριτοκοσμικές ασθενείς να διασωληνώνονται σε απλό θάλαμο», σημείωσε.

«Δεν ξέρω πού θα φτάσει η κορύφωση του τρίτου κύματος, έτσι όπως τα βλέπουμε θα φτάσουμε τους 900 με 1.000 διασωληνωμένους τέλος Απριλίου» πρόσθεσε ο κ. Καπραβέλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν δεν ήταν οι εμβολιασμοί το τρίτο κύμα θα είχε τα εκρηκτικά χαρακτηριστικά του δεύτερου, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για περισσότερα τεστ.

«Πρέπει να γίνει σωστή ιχνηλάτηση και να τους απομονώσουμε» συμπλήρωσε, χαρακτηρίζοντας θετικό μέτρο τα αυτοδιαγνωστικά.

«Αν το κάναμε από τον Ιανουάριο, δεν θα είχαμε αυτό το τρίτο κύμα. Τα πολλά τεστ και οι εμβολιασμοί είναι η λύση ελέγχου της πανδημίας», κατέληξε.

Γεωργιάδης: «Παιχνίδια» με τις αποχρώσεις του κόκκινου

Επιτελική... αχρωματοψία εμφάνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης καθώς απέδωσε στην Ελλάδα το «πιο ελαφρύ πορτοκαλί» στον νέο ευρωπαϊκό χάρτη του ECDC, παρά τα όσα φαίνονται στον χάρτη.

«Χθες ο "Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αντιμετώπισης Λοιμωδών Νοσημάτων"», είπε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (European Centre for Disease Prevention and Control - ECDC) «έβγαλε το νέο χάρτη, τον πανευρωπαϊκό, για τον κορωνοϊό. Όποιος τηλεθεατής το αμφισβητεί δεν έχει παρά να κάνει ένα google search και να πει "χάρτης ECDC για κορωνοϊό"».

ECDC ΧΑΡΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 13 COVID19 ΕΥΡΩΠΗ

«Η Ελλάδα χθες, στον χθεσινό χάρτη, είναι στην καλύτερη θέση σε όλη την Ευρώπη, στην καλύτερη! Έχουμε το πιο ελαφρύ πορτοκαλί χρώμα. Άρα, τι φωνάζουμε;», αναρωτήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Μία αναζήτηση όπως αυτή που προτείνει ο κ. Γεωργιάδης, ωστόσο, δεν αποδίδει τόσο αισιόδοξα στοιχεία.

Πέραν του ότι «χτες» ο ECDC δεν φαίνεται να ανάρτησε νέο χάρτη (που δημοσιεύεται Πέμπτη και αφορά συγκεντρωτικά στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας με τα πλέον πρόσφατα να είναι για την εβδομάδα 29/3-4/4), οι χάρτες δεν είναι τόσο κολακευτικοί για την χώρα μας. Στην ανάρτηση του ECDC ειδικά για την Ευρώπη την Παρασκευή ο χάρτης περιλαμβάνει πολλά «ελαφρύτερα πορτοκαλί» από αυτό της Ελλάδας, όπως εύκολα μπορεί να δει ο καθένας.

Είναι κατά συνέπεια σαφές ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αντιμετωπίζει δυσκολία στην διάκριση αποχρώσεων και θα ήταν πιθανώς ενδεδειγμένο να κάνει άμεσα κάποια εκδοχή του τεστ Ishihara που προσδιορίζει την αχρωματοψία και την έκτασή της. Το αν το πιθανό πρόβλημα αφορά μόνο τους τόνους του πορτοκαλί δεν είναι σαφές. Πάντως, φαίνεται να μην υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα με το «κίτρινο» τουλάχιστον όσον αφορά τις πληροφορίες που διαδίδει, όπως στο 5΄30΄΄ του παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από: lifo.gr, Αυγή, Το Βήμα

tags: Covid-19

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)