to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:22 | 12.04.2021

Διεθνή

Περού: Ο αριστερός υποψήφιος Πέδρο Καστίγιο προηγείται (exit poll)

Επικράτηση για τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής Αριστεράς δείχνουν τα exit polls, επιβεβαιώνουν τα διεθνή μέσα


Ο Πέδρο Καστίγιο, ο υποψήφιος του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ελεύθερο Περού για την προεδρία, προηγείται στον πρώτο γύρο των εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή, συγκεντρώνοντας το 16,1% των ψήφων, ακολουθούμενος από τη δεξιά πολιτικό Κέικο Φουχιμόρι και τον φιλελεύθερο οικονομολόγο Ερνάντο δε Σότο, που ισοψηφούν στη δεύτερη θέση με το 11,9%, υποδεικνύει exit poll του ινστιτούτου Ipsos.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο λαϊκιστής, κοινωνικά συντηρητικός υποψήφιος Τζόνι Λεσκάνο, με το 11% των ψήφων, ενώ ακολουθούν ο ακροδεξιός Ραφαέλ Λόπες Αλιάγα με το 10,5% και η αριστερή υποψήφια Βερόνικα Μεντόσα με το 8,8%, κατά τη δημοσκόπηση εξόδου του ινστιτούτου.

Οι δύο υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν τα υψηλότερα ποσοστά θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο της διαδικασίας, τον Ιούνιο.

Η δημοσκόπηση εξόδου του ινστιτούτου Ipsos έγινε σε δείγμα 30.000 περουβιανών ψηφοφόρων καθώς έβγαιναν από τα εκλογικά τμήματα στις 150 επαρχίες της χώρας. Έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±3%.

Ο Καστίγιο ζητά ηρεμία

Στην πατρίδα του, Cajamarca, στα βόρεια υψίπεδα του Περού, ξεκίνησαν οι πανηγυρισμοί μετά τα πρώτα αποτελέσματα.

«Είμαι ευγνώμων στον περουβιανό λαό για αυτό το αποτέλεσμα», είπε ο Castillo στους υποστηρικτές, «και ζητώ ηρεμία μέχρι τα τελικά αποτελέσματα».

Ο Καστίλο, 51 ετών, δάσκαλος δημοτικού σχολείου και ηγέτης της ένωσης, είχε δραματική άνοδο στις δημοσκοπήσεις τις τελευταίες ημέρες, δίνοντας απαντήσεις για ζητήματα που αφορούν πολλούς από τους φτωχότερους ανθρώπους του Περού, ιδίως στον αγροτικό χώρο στο εσωτερικό της χώρας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ_ΜΠΕ, aljazeera.com

tags: Περού

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)