to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:35 | 09.04.2021

Πολιτισμός

Κατάληψη στο ΡΕΞ: Κινητοποιήσεις εργαζομένων στις τέχνες

Σε κατάληψη του Θεάτρου ΡΕΞ στην Πανεπιστημίου (που υπάγεται στο Εθνικό Θέατρο), προχώρησαν εργαζόμενοι στις Τέχνες, θέτοντας σειρά αιτημάτων που αφορούν στη δημόσια παιδεία και στη δημόσια υγεία.


Υπό κατάληψη είναι από το μεσημέρι η σκηνή του Ρεξ, που υπάγεται στο Εθνικό Θέατρο. Καλλιτέχνες, ηθοποιοί και εργαζόμενοι στις τέχνες έχουν καταλάβει το κτίριο θέτοντας σειρά αιτημάτων, που ξεπερνούν τα θεσμικά τους αιτήματα γύρω από τον πολιτισμό και αφορούν στη δημόσια παιδεία, στην δημόσια υγεία και στη δικαιοσύνη.

Όπως καταγγέλλουν ωστόσο, στέλεχος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου τους απείλησε ότι αν δεν βγουν από το κτίριο μέχρι το απόγευμα «θα βγουν με χειροπέδες». Επίσης, καταγγέλλουν ότι τους απείλησε ότι θα απολύσει όσους από αυτούς εργάζονται στο Ρεξ.

«Απέναντι στη συστημική μισαλλοδοξία υψώνουμε το πρόταγμα της αλληλεγγύης» αναφέρει το πανό που έχει αναρτήσει στην είσοδο του θεάτρου η Κίνηση Εργαζομένων στις Τέχνες «Ρωγμή».

«Επανανοηματοδοτούμε τη λέξη Πολιτισμός με τον αγώνα μας για την Ελευθερία, τη Δημόσια Υγεία, τη Δημόσια Παιδεία, δημιουργούμε και κρατάμε ανοιχτό τον δημόσιο χώρο που στερηθήκαμε, πραγματώνοντας σήμερα τον πολιτισμό του αύριο» υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, σε κείμενο που διανέμει στους περαστικούς και έχει αναρτήσει και στη σελίδα της στο Facebook, η Κίνηση Εργαζομένων στις Τέχνες «Ρωγμή» η οποία καλεί σε διάλογο σωματεία, οργανώσεις, συλλογικότητες.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της Κίνησης Εργαζομένων στις Τέχνες «Ρωγμή»:

«#ΕΜΕΙΣ

Εμείς οι αόρατοι μιας κοινωνίας που το μάτι του κράτους αγνοεί, απολίτιστες και απολίτιστοι του κυρίαρχου πολιτισμού, εργαζόμενοι κι εργαζόμενες ένα χρόνο άνεργ@ στους χώρους του θεάματος και της τέχνης -

Εμείς, οι ηθοποιοί, οι χορεύτριες, οι μουσικοί, οι σκηνοθέτριες, οι τεχνικοί, οι θεωρητικές, οι εικαστικοί, οι τεχνίτριες, οι εκπαιδευτικοί, οι κινηματογραφίστριες, οι drag performers, οι κουκλοπαίκτες, οι υπάλληλες των γραφείων, οι υπάλληλοι των ταμείων, οι καθαριστές, οι ταξιθέτριες, οι σπουδαστές, οι μαθήτριες, το κοινό -

Εμείς, κοινωνοί και μέτοχοι μιας τέχνης που είναι χώρος φαντασιακός, μάθημα στο σχολείο πρακτικό, εκπαίδευση επαγγελματική στην τριτοβάθμια, και περιβάλλον εργασιακό -

#ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ

Ανοίγουμε το δημόσιο χώρο, για να συναντηθούμε -

Ανοίγουμε τις συλλογικές μας διαδικασίες, για να συνδιαμορφώσουμε -

Ανοίγουμε ένα live streaming, ένα ζωντανό δίαυλο, για να συνδεθούμε -

Ανοίγουμε το θέατρο, για να εδαφικοποιήσουμε αυτή την ετεροτοπία-

Καταλαμβάνουμε το ΡΕΞ ως κέντρο αντι-πληροφόρησης

και

#ΚΑΛΟΥΜΕ

Καλούμε σε έναν οριζόντιο διάλογο, σωματεία, οργανώσεις, συλλογικότητες, συνελεύσεις και ατομικότητες, να κρατήσουμε μαζί τη ζωντανή ροή, το ΡΕΞ ως κέντρο αντιπληροφόρησης, νησί καταμεσής της ερήμου των Μέσων Μαζικής Εξημέρωσης και της άγριας κρατικής καταστολής.

#ΕΠΑΝΑΝΟΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕ

Επανανοηματοδοτούμε τη λέξη ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ με τον αγώνα μας για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ, τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ, δημιουργούμε και κρατάμε ανοιχτό τον δημόσιο χώρο που στερηθήκαμε, πραγματώνοντας σήμερα τον πολιτισμό του αύριο.

#ΕΝΩΝΟΥΜΕ

Ενώνουμε τις φωνές μας με εκείνες των υγειονομικών. Είμαστε υγειονομικοί, είμαστε εν δυνάμει ασθενείς ενός μονοθεματικού συστήματος υγείας που νοσεί θανάσιμα. Ενώνουμε τις φωνές μας με εκείνες των εκπαιδευτικών. Είμαστε σπουδαστές, φοιτητές, διδακτορικοί, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές. Ενώνουμε τις φωνές μας με τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους, τις αγωνιζόμενες άνεργες, τους ηλικιωμένους, τους γονείς, και τα παιδιά μας.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ

ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΤΑΓΜΑ

ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»

Πηγές: Αυγή, ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)