to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:02 | 07.04.2021

πηγή: sport24.gr

Αθλητισμός

Λ. Πετρούνιας: «Υπήρχαν συμπεριφορές εκτός ορίων»

Ο σπουδαίος ολυμπιονίκης των κρίκων, Λευτέρης Πετρούνιας, μίλησε στο SPORT 24 για τις σοβαρές καταγγελίες που υπάρχουν στην ενόργανη γυμναστική και τόνισε την ανάγκη να καθαρίσει ο αθλητισμός από συμπεριφορές του παρελθόντος.


Σε μια άνευ προηγουμένου καταγγελία προχώρησαν 22 αθλητές και αθλήτριες της ενόργανης γυμναστής, οι οποίοι με επιστολή τους την οποία διαβάσατε στο SPORT 24, προς την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μιλούν για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, σωματική και ψυχολογική βία ακόμα και σε μικρά παιδιά από τους προπονητές τους.

Το SPORT 24 επικοινώνησε με τον Λευτέρη Πετρούνια για να μάθει όσα συμβαίνουν στο χώρο της ενόργανης γυμναστικής. Ο σπουδαίος ολυμπιονίκης των κρίκων μίλησε για τις σοβαρές καταγγελίες που υπάρχουν στην ενόργανη γυμναστική και τόνισε την ανάγκη να καθαρίσει ο αθλητισμός από συμπεριφορές του παρελθόντος.

Έχετε δει περιστατικά λεκτικής και σωματικής βίας;

"Η αλήθεια είναι ότι σε όλα τα αθλήματα, ο πρωταθλητισμός και πίεση προς τους αθλητές πάνε μαζί. Πίεση εντός και εκτός ορίων. Στην ενόργανη, μέχρι την προηγούμενη δεκαετία υπήρχαν πιο έντονες συμπεριφορές πίεσης προς τους αθλητές κάποιες φορές και εκτός ορίων. Έχουν αλλάξει τα πρόσωπα και έχει αλλάξει η λογική αυτή σήμερα. Τα πράγματα σήμερα είναι διαφορετικά".

Έχετε υποστεί λεκτική και σωματική βία;

"Έχω δεχτεί μεγάλη πίεση, εντός των ορίων. Δεν έχω δεχτεί σωματική βία".

Έχετε εικόνα για τις καταγγελίες;

"Από τις αναφορές που διάβασα στα δημοσιεύματα, δεν μπορώ να σκεφτώ ότι κάποιος θα προέβαινε σε τέτοιες καταγγελίες αν δεν έχει υποστεί τέτοιες συμπεριφορές. Είναι κατακριτέα και καταδικαστέα κάθε μορφή βίας σε όλους τους χώρους, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τον αθλητισμό και για μικρά παιδιά. Η αλήθεια είναι ότι τέτοιες συμπεριφορές έχουν εκλείψει τα τελευταία χρόνια, κυρίως με την αλλαγή προσώπων και νοοτροπιών. Δεν σημαίνει όμως ότι στο παρελθόν η νοοτροπία ήταν η ίδια με τη σημερινή".

Ξέρετε σε ποια πρόσωπα αναφέρονται οι καταγγελίες;

"Μέχρι τώρα ότι γνωρίζω το έχω διαβάσει από τα δημοσιεύματα. Είμαι δύο δεκαετίες στον χώρο της ενόργανης και σίγουρα μπορώ να φανταστώ κάποια πρόσωπα. Το να αναφερθούμε αυθαίρετα σε πρόσωπα αυτή τη στιγμή μάλλον κακό θα κάνουμε σε όλες τις πλευρές. Νιώθω ότι έχω χρέος πάντοτε να βρίσκομαι στο πλευρό των συναθλητών μου και είμαι στη διάθεση των αρχών του αθλήματος όποτε με χρειαστούν για να καταθέσω ό,τι γνωρίζω".

Έχετε δει / γνωρίζετε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης / βίας;

"Δεν έχω δει ούτε γνωρίζω. Για να είμαι ξεκάθαρος. Αν μου κάνατε αυτή την ερώτηση πριν από μερικούς μήνες, θα σας έλεγα κατηγορηματικά ότι δεν έχει συμβεί στο χώρο μας. Μετά από όσα έχουν έρθει στη δημοσιότητα τους τελευταίους μήνες, δεν μπορών να είμαι σίγουρος για τίποτα. Για το μόνο που είμαι σίγουρος είναι ότι δεν έχω δει και δεν έχω μάθει κάτι τέτοιο. Να είσαστε σίγουρος ότι θα ήμουν ο πρώτος που θα το είχε καταγγείλει".

Γιατί δεν έχετε κάνει καταγγελίες στην ομοσπονδία για λεκτική ή σωματική βία;

"Την προηγούμενη δεκαετία η νοοτροπία ήταν εντελώς διαφορετική. Και οι συνθήκες δημοσιοποίησης ή καταγγελίας συμπεριφορών ήταν διαφορετικές. Είναι πολύ θετικό που ακόμη και σήμερα ανοίγει αυτή η συζήτηση και για την ενόργανη παρά το γεγονός ότι σήμερα η νοοτροπία είναι διαφορετική. Είναι μεγάλη ευκαιρία να καθαρίσει ο αθλητισμός από λογικές και πρακτικές αλλά και πρόσωπα του παρελθόντος".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)