to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:58 | 06.04.2021

Οικονομία

Ευκλ. Τσακαλώτος: Αντικοινωνικός και αντιδημοκρατικός ο σχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση

«Η καταπολέμιση των κοινωνικών ανισοτήτων, δεν αποτυπώνεται πουθενά στο ταμείο ανάκαμψης της κυβέρνησης που συνεχίζει σαν να μην έμαθε τίποτα από την κρίση»


«Αυτό που εντυπωσιάζει με το ταμείο ανάκαμψης της κυβέρνησης είναι ότι συνεχίζει σαν να μην έχει μάθει τίποτα από την οικονομική κρίση, βάλλοντας κατά της δημοκρατίας και διευρύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες αντί να τις αμβλύνει», είπε Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος  ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Οικονομικών.

«Η καταπολέμιση των κοινωνικών ανισοτήτων, η πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά, η στασιμότητα των μισθών, η αδυναμία μορφωμένων παιδιών να νοικιάσουν μία γκαρσονιέρα, να κάνουν οικογένεια, όλα αυτά τα προβλήματα που συζητάει η επιστημονική κοινότητα πάνω από 10 χρόνια, δεν αποτυπώνονται πουθενά στο ταμείο ανάκαμψης της κυβέρνησης που συνεχίζει σαν να μην έμαθε τίποτα από την οικονομική κρίση».

Ο κ Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι μια βασική διαφορά της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η αντίληψη στο θέμα της δημοκρατίας η οποία αποτυπώνεται και στην οικονομία.

Η ΝΔ, ανέφερε, «για την σύνταξη της αναπτυξιακής πολιτικής δεν συζήτησε με τους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ούτε με τα επιμελητήρια, τα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες γιατί αντιλαμβάνεται την οικονομία, πάνω από αντιπαραθέσεις αξιών, προτεραιοτήτων και συμφερόντων, που δεν χρειάζεται καν να συζητήσει, γιατί ξέρει την αλήθεια και απλώς είναι θέμα ορθολογισμού να τα εφαρμόσει».

«Αντιθέτως, στην αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ την άνοιξη του 2018, είχαν προηγηθεί τα περιφερειακά συνέδρια γιατί εμείς είχαμε την αίσθηση ότι η σοφή διαχείριση της γνώσης δεν είναι στο υπουργείο Οικονομικών του Ευκλείδη, της Ανάπτυξης του Δραγασάκη ή της πρωθυπουργίας του Αλέξη Τσίπρα, αλλά στο πώς να κινητοποιήσουμε μια ολόκληρη κοινωνία, να καταλάβει τα προβλήματα, να συζητήσει και να συμβάλλει σε μία ανάπτυξη που θα προάγει την ισότητα και την κοινωνική συνοχή κι όχι τις ανισότητες και τις αποκλίσεις».

Μια βασική διαφορά, εντοπίζεται ανέφερε στη διαδικασία του ΕΣΠΑ που υπάρχει στο ταμείο ανάκαμψης, με την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τα  προγράμματα αυτά και τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης όπως έκανε τη δεκαετία του 90, λες και το πρόβλημα είναι η κατάρτιση κι όχι ο περιορισμός των δικαιωμάτων κι η συρρίκνωση της εργασίας. Για την μόρφωση πρέπει να είναι υπεύθυνα τα πανεπιστήμια που θα έπρεπε να χρηματοδοτηθούν, υπογράμμισε. 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης δεν είναι μόνο αντικοινωνικά αλλά και αντιδημοκρατικά. «Αυτό που θα κάνουνε είναι σε συμφωνία με τους μεγάλους επενδυτές που θα γράψουν τα προγράμματα και τα σχέδιά που θέλουν να κάνουν έτσι κι αλλιώς, αποκλείοντας την πλειοψηφία των μικρό μεσαίων επιχειρήσεων που είναι εκτός χρηματοδότησης των συστημικών τραπεζών. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  προορίζονται μόλις 500 εκατομμύρια ευρώ, αποδεικνύοντας αυτό που λέγαμε πριν από τις εκλογές, ότι το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να λέει ότι είναι υπέρ των μεσαίων στρωμάτων αλλά θα ευνοήσουν το μεγάλο ψάρι ενάντια στο μικρό ψάρι».

«Ο κόσμος πλέον καταλαβαίνει ότι όταν η κυβέρνηση λέει ότι είναι υπέρ των επενδύσεων, η έκφραση ότι είναι υπέρ συγκεκριμένων επενδυτικών συμφερόντων είναι πολύ πιο κοντά στην αλήθεια» σημείωσε αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη σύμβαση με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. «Η συγκεκριμένη σύμβαση» ανέφερε, «θυμίζει την Ελλάδα πριν από την επταετία: Στρατηγέ μου ιδού ο στρατός σου» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε:
«Αποκαλύφθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης ότι δεν έχει καμία θέληση να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον.  Αντιθέτως, το πρόγραμμά μας και αυτό που ακολουθήθηκε στη στρατηγική ανάπτυξης του 18, είναι στην άλλη όχθη.
Το πρόγραμμά μας αρχίζει με τον κόσμο της εργασίας, βάζουμε εκ των προτέρων την εργασία μέσα στην αναπτυξιακή μας στρατηγική, έτσι ώστε να αμβλύνουμε τις ανισότητες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)