to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:15 | 25.07.2013

Κοινωνία

Ποινική δίωξη σε 19 άτομα για πρόγραμμα του υπ. Εθνικής Άμυνας

Ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος για απιστία σε βάρος του Δημοσίου, ηθική αυτουργία σε αυτή και άμεση συνέργεια ασκήθηκε από την επίκουρη εισαγγελέα διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου σε βάρος συνολικά 19 προσώπων, τα οποία ενεπλάκησαν σε προμήθεια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας το 2001 που φέρεται να έχει προκαλέσει ζημία άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ.


Κατηγορούμενοι είναι 2 πρώην γενικοί γραμματείς του υπουργείου (Βασιλάκος, Κολύρη) , ένας πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Αντωνακόπουλος), γνωστός επιχειρηματίας-ιδιοκτήτης της εταιρείας που θα προμήθευε τα συγκεκριμένα υλικά (Θωμάς Λιακουνάκος), ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας καθώς και 14 στρατιωτικοί-μέλη των επιτροπών, που εισηγήθηκαν τις αποφάσεις στα ανώτατα όργανα του υπουργείου Εθν.Άμυνας.

Οι όποιες ευθύνες πολιτικών προσώπων από το 2001 μέχρι το 2009 (η σύμβαση με την εταιρία Σόνακ ΑΕΒΕ υπογράφηκε επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου) έχουν παραγραφεί με βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Η συγκεκριμένη σύμβαση προέβλεπε την προμήθεια 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακρόασης του πολυδιαφημισμένου προγράμματος ηλεκτρονικού πολέμου, που είχε ως στόχο να προκαλεί σαμποτάζ στις επικοινωνίες του εχθρού ή να παρεμβάλλεται σε αυτές.

Η συνολική αξία της σύμβασης ήταν 72 εκατομμύρια ευρώ χωρίς ΦΠΑ και το πρώτο οξύμωρο αποτέλεσε το γεγονός ότι καταβλήθηκε ως προκαταβολή το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ. Η προκαταβολή ελέγχεται ποινικά, καθώς δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 40% της συνολικής αξίας. Η σύμβαση αυτή ουδέποτε υλοποιήθηκε και μάλιστα παραμένει σε ισχύ, χωρίς το Ελληνικό Δημόσιο να έχει προμηθευτεί απολύτως τίποτα!

Το δεύτερο οξύμωρο είναι ότι το 2007 η υπόθεση οδηγήθηκε σε διαιτησία και λόγω των αποφάσεων του τότε Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι οποίες κατά τους εισαγγελείς έδεναν χειροπόδαρα το ελληνικό Δημόσιο κατέληξε σε δικαίωση της εταιρείας, αναγνωρίζοντας αποκλειστική υπαιτιότητα στη μη εκτέλεση της σύμβασης στο ελληνικό κράτος. Καταλόγισε, δε, πρόστιμο 3 εκατομμυρίων στο ελληνικό Δημόσιο και διέταξε την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών της εταιρείας, καθώς και να κρατήσει την προκαταβολή.

Οι 19 κατηγορούμενοι έχουν ήδη κληθεί ως ύποπτοι από τους εισαγγελείς και αρνούνται τις κατηγορίες, ενώ η εταιρεία δηλώνει θιγμένη, καθώς θεωρεί ότι ζημιώθηκε με υπαιτιότητα του Ελληνικού Δημοσίου.

Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή διαφθοράς.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)