to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:44 | 04.04.2021

Πολιτική

Θ. Δρίτσας - Γ. Τσίπρας: Επιπολαιότητα, προχειρότητα και ασχετοσύνη των υποτιθέμενων «αρίστων»

«Νοείται να αποφασίζει ο Πρωθυπουργός χωρίς μελέτη και χωρίς σχεδιασμό το κλείσιμο πρακτικά μιας ζωτικής σημασίας γραμμής παραγωγής αμυντικού υλικού;», επισημαίνουν οι τομεάρχες Εθνικής Άμυνας, Θ. Δρίτσας και Γ. Τσίπρας


Η κοινή δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα, Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας, Βουλευτή Α΄ Πειραιά, και Γιώργου Τσίπρα, Αν. Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας, Βουλευτή Δυτικής Αττικής:

«Έχοντας έγκυρη ενημέρωση ήδη από τις 30 Μαρτίου με κοινή δήλωσή μας, είχαμε αναδείξει το νέο σχέδιο της Κυβέρνησης για την περαιτέρω υποβάθμιση της Αμυντικής βιομηχανίας και για την «ανάπλαση» των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ-ΠΥΡΚΑΛ) στον αστικό ιστό του Δήμου Υμηττού. Και είχαμε αναφέρει χαρακτηριστικά, πως για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη η Αμυντική βιομηχανία είναι αόρατη!

Χθες ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να μας επιβεβαιώσει πανηγυρικά. Σε στημένη εκδήλωση-φιέστα στον Υμηττό, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε μία «μεγάλη αστική ανάπλαση» με «πνεύμονα πρασίνου» και με τη δημιουργία μέσω ΣΔΙΤ, πάρκου εννέα Υπουργείων (!) και πολλά άλλα.

Πέρα από την προφανή επιπολαιότητα, προχειρότητα  και ασχετοσύνη των υποτιθέμενων «αρίστων» του ετσιθελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη, που τολμούν να εξαγγέλλουν αστικές αναπλάσεις χωρίς καμία μελέτη, πρωτοτυπία παγκόσμια, ο κ. Πρωθυπουργός απέφυγε χαρακτηριστικά και αποσιώπησε το μέγα ζήτημα της αμυντικής βιομηχανίας, αποκρύβοντας το σχέδιο μετεγκατάστασης των εγκαταστάσεων των ΕΑΣ-ΠΥΡΚΑΛ του Υμηττού στο Λαύριο, επίσης χωρίς καμία μελέτη!

Είναι απολύτως κατανοητό και χαρακτηριστικό, το γιατί τόσο η ΕΡΤ όσο και άλλα κανάλια αποσιώπησαν το γεγονός, ότι στην είσοδο του εργοστασίου οι εργαζόμενοι στην ΠΥΡΚΑΛ και τα Σωματεία τους είχαν οργανώσει κινητοποίηση διαμαρτυρίας.

Η χθεσινή φιέστα Μητσοτάκη στα ΕΑΣ Υμηττού, θα ήταν απλώς μια ακόμη προσπάθεια της Κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, από την παταγώδη αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας και την οικονομική κρίση. Δυστυχώς όμως, το κλείσιμο των ΕΑΣ Υμηττού υπονομεύει ευθέως τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη εθνικά περίοδο.

Χωρίς να παραβλέπουμε άλλες σοβαρές πτυχές όπως η οικονομική αιμορραγία, η ανεργία, η τεχνολογική οπισθοδρόμηση και αποβιομηχάνιση, υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα που σχετίζονται άμεσα με την εθνική άμυνα.

Νοείται να αποφασίζει ο Πρωθυπουργός χωρίς μελέτη και χωρίς σχεδιασμό το κλείσιμο πρακτικά μιας ζωτικής σημασίας γραμμής παραγωγής αμυντικού υλικού; Θα διατηρηθεί ή και θα αναβαθμιστεί όπως είναι αναγκαίο η παραγωγική δομή των ΕΑΣ με τη μετεγκατάσταση στο Λαύριο, εάν όντως αυτή πραγματοποιηθεί; Δεσμεύεται η Κυβέρνηση γι’ αυτό; Τα έχει κοστολογήσει όλα αυτά; Αν όχι η προμήθεια πυρομαχικών θα  γίνεται απ’ το εξωτερικό; Αποτελεί αυτό ασφαλή εθνικά επιλογή; Υπάρχει η πολυτέλεια χρονικού κενού  και καθυστερήσεων στην παραγωγή  αμυντικού υλικού για τις Ένοπλες Δυνάμεις; Τι θα γίνει με τα τρέχοντα συμβόλαια και τις ποινικές ρήτρες; Πού θα βρεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια;

Με τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους τι θα γίνει; Γνωρίζουν οι «άριστοι»  που κυβερνούν ότι οι εργαζόμενοι στην αμυντική βιομηχανία με αυτόν τον τρόπο, οδηγούνται στην απαξίωση και στην ανεργία; Ξεχνούν ότι έχουν δαπανηθεί πόροι για την υψηλή τεχνολογική τους εξειδίκευση, κατακτημένη τεχνογνωσία που αποτελεί ανεκτίμητο παραγωγικό κεφάλαιο; Ασχολείται κανείς μαζί τους;

Υπάρχει μελέτη κάλυψης των αναγκών σε πυρομαχικά, που τυχόν προκύψουν από την διακοπή ή και την παύση λειτουργίας; Τα προβλεπόμενα αποθέματα (βασικοί φόρτοι) είναι επαρκή; Τελικά τι Ένοπλες Δυνάμεις θέλει η ΝΔ, χωρίς αυτάρκεια πυρομαχικών, επισκευές αεροπορικού υλικού, ναυπηγείων κ.λπ.;

Σε αυτά και σε άλλα πολύ σοβαρά ερωτήματα, που παραλείπονται από την κυβερνητική εξαγγελία, αναμένουμε σαφείς και πλήρεις απαντήσεις. Θα επανέλθουμε». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)