to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:58 | 02.04.2021

Κοινωνία

Δ. Κουφοντίνας: Η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει το αίτημα ακύρωσης της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού

Οι δικηγόροι του ζήτησαν να ακυρωθεί η απόφαση της Σοφίας Νικολάου και χαρακτήρισαν αντισυνταγματικό τον νόμο για τις μεταγωγές των κρατουμένων


Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε  η αίτηση   του μέλους της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα με την  οποία ζητάει  να ακυρωθεί η απόφαση   για την μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού.

Ο Δημήτρης Σαραφιανός   ένας εκ των δικηγόρων του Δημήτρη Κουφοντίνα ζήτησε να ακυρωθεί η   απόφαση της  γενικής γραμματέως  Αντεγκληματικής Πολιτικής  του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη  Σοφίας Νικολάου για το θέμα της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού. Επανέλαβε  ότι είναι μη νόμιμη η προσβαλλόμενη απόφαση της κυρίας Νικολάου και προσέθεσε ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος 4760/2020 για τις μεταγωγές κρατουμένων.

Παράλληλα υποστήριξε ότι υπό το φως του ισχύοντος Συντάγματος για το επίμαχο θέμα αρμόδια να επιληφθούν είναι Διοικητικά Δικαστήρια, αφού ήδη επιλαμβάνονται επί της εκτέλεσης των χρηματικών ποινών.
Από την πλευρά του Δημοσίου το μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Παναγιώτης Παππάς, παραστάθηκε με δήλωση και  συντάχθηκε  με την άποψη που εκφράστηκε στην  αίτηση αναστολή του ΣτΕ, δηλαδή  ότι το όλο θέμα υπάγεται στην αρμοδιότητα των Ποινικών Δικαστηρίων και ζήτησε να απορριφθεί η αίτηση ακύρωσης του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε σχηματισμό Ολομέλειας απέρριψε την αίτηση αναστολής του Δημήτρη Κουφοντίνα, κρίνοντας ότι  το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είναι αναρμόδιο να επιληφθεί του εν λόγω αιτήματος και   αρμόδια είναι τα Ποινικά Δικαστήρια. Το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ επικαλέσθηκαν την  πάγια νομολογία του που υπάρχει από τη δεκαετία του 1950 έως τώρα. Η Ολομέλεια του  ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας μετά από 66 ημέρες, σταμάτησε την απεργία πείνας και παραμένει προσωρινά στο νοσοκομείο της Λαμίας, μέχρι να αποκατασταθεί η κατάσταση της υγείας του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)