to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:47 | 02.04.2021

Κοινωνία

Ελληνικό λιμενικό, τουρκική ακτοφυλακή και στη μέση οι προσφυγικές λέμβοι

Σε «σειρά περιστατικών με τουρκικές ακταιωρούς στην Μυτιλήνη» αναφέρεται με ανακοίνωσή του το αρχηγείο του λιμενικού, δημοσιοποιώντας και βίντεο με τουρκικό σκάφος της ακτοφυλακής να προκαλεί κυματισμό περνώντας «ξυστά» από σκάφος του λιμενικού. Σε άλλο περιστατικό, διακρίνεται προσφυγική λέμβος, την οποία κατά το λιμενικό «συνόδευε» τουρκικό σκάφος, και γύρω του άλλα σκάφη των λιμενικών των δύο χωρών


(όλες οι φωτογραφίες από το ελληνικό λιμενικό)

Σκάφη του ελληνικού λιμενικού, σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και προσφυγικές λέμβοι στη μέση, είναι η δυσοίωνη εικόνα από την κατάσταση έντασης και ανθρωπιστικής τραγωδίας στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως μεταφέρεται από τις φωτογραφίες που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το λιμενικό.

Το λιμενικό, δημοσιοποιώντας σχετικό βίντεο, αναφέρει πως πρωινές ώρες σήμερα, Παρασκευή, «στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της ν. Λέσβου, τουρκική ακταιωρός εισήλθε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και παρενόχλησε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς σε βάρος του»:

Σύμφωνα  με το λιμενικό, υπήρξε δεύτερο περιστατικό στην ίδια θαλάσσια περιοχή, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, όπου, κατά τους ισχυρισμούς του «λέμβος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες επιχείρησε να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνοδεία τουρκικής ακταιωρού», η οποία και εντοπίστηκε από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής».

Σύμφωνα με το λιμενικό, το ΠΑΘ επιχείρησε να επικοινωνήσει, χωρίς αποτέλεσμα, με την τουρκική ακταιωρό, και τελικά η προσφυγική λέμβος που «δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα» περισυνελλέγη από άλλο τουρκικό σκάφος. 

Σε τρίτο περιστατικό, πάντα σύμφωνα με το λιμενικό, στην ίδια περιοχή και ίδιες ώρες, εντοπίστηκε πάλι από ΠΑΘ του λιμενικού άλλη προσφυγική λέμβος η οποία «προσεγγίστηκε από δύο τουρκικές ακταιωρούς, οι οποίες επιχείρησαν να την ωθήσουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ανεπιτυχώς». «Τελικά», προσθέτει το λιμενικό, «οι επιβαίνοντές της λέμβου περισυνελλέγησαν από τις τουρκικές ακταιωρούς, κατόπιν επανειλημμένων οχλήσεων από το πλήρωμα του ΠΑΘ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. Σημειώνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση η λέμβος με τους αλλοδαπούς δεν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα».

«Έξι τα περιστατικά»

Με νεότερη ανακοίνωσή του, το μεσημέρι της Παρασκευής, το λιμενικό προσθέτει ότι «από χθες το βράδυ μέχρι και σήμερα νωρίς το μεσημέρι στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της ν. Λέσβου είχαν καταγραφεί έξι  συνολικά περιστατικά κατά τα οποία λέμβοι με αλλοδαπούς επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα με την συνοδεία Τουρκικών ακταιωρών.  Και στις έξι περιπτώσεις Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης καθώς και περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ήταν παρόντα στο πεδίο και παρακολουθούσαν στενά τα περιστατικά».

Όπως προσθέτει, «καμία από τις παραπάνω λέμβους δεν εισήλθε στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, παρά τις συνεχείς προσπάθειες των τουρκικών ακταιωρών να τις ωθήσουν εντός αυτών».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)