to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:27 | 01.04.2021

Διεθνή

Βρετανία: Ακτιβιστές έριξαν μαύρη μπογιά στην Τράπεζα της Αγγλίας

Ακτιβιστές, ορισμένοι ντυμένοι ως κλόουν, ψέκασαν με μπογιά το κτίριο, γνωστό ως "the Old Lady of Threadneedle Street", αφήνοντας μαύρες κηλίδες στην κύρια είσοδό του


(φωτ. Guardian)

Ακτιβιστές για το κλίμα στο Λονδίνο πέταξαν μαύρη μπογιά στην πρόσοψη του επιβλητικού νεοκλασικού κτιρίου της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England) στο πλαίσιο διαμαρτυρίας κατά της υποστήριξης που παρέχει ο χρηματοπιστωτικός τομέας σε αυτό που υποστηρίζουν πως είναι μια κλιματική καταστροφή.

Ακτιβιστές, ορισμένοι ντυμένοι ως κλόουν, ψέκασαν με μπογιά το κτίριο, γνωστό ως "the Old Lady of Threadneedle Street", αφήνοντας μαύρες κηλίδες στην κύρια είσοδό του.

"Αυτή η τράπεζα μάς σκοτώνει", έγραφε το πανό που κρατούσε ένας διαδηλωτής. "Όχι άλλα ορυκτά καύσιμα", έγραφε ένα άλλο.

Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τέσσερις ανθρώπους, έναν για παράνομη είσοδο και τρεις για φθορά ξένης περιουσίας. Κληθείσα από το το πρακτορείο Reuters, η Τράπεζα της Αγγλίας αρνήθηκε να σχολιάσει.

"Η σημερινή ενέργεια εντάσσεται σε ένα κύμα δράσεων της Money Rebellion της XR που αποσκοπεί στο να καταδειχθεί ο ρόλος των τραπεζών στην κλιματική και οικολογική κρίση", ανέφερε η Extinction Rebellion. Η ενέργεια πραγματοποιείται από την ομάδα "Money Rebellion".

Η Extinction Rebellion θέλει να προκαλέσει εξέγερση εναντίον πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δομών του σύγχρονου κόσμου εγκαίρως ώστε να αποτραπεί η χειρότερη καταστροφή που προβλέπουν επιστήμονες που μελετούν την κλιματική αλλαγή.

Υποστηρίζει πως η Τράπεζα της Αγγλίας δεν είναι αρκετά αυστηρή με τις εμπορικές τράπεζες ώστε να τις σταματήσει από το να χρηματοδοτούν την κλιματική αλλαγή και θέλει να είναι πολύ πιο αυστηρή με τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η οργάνωση υποστηρίζει πως η τράπεζα, την οποία αποκαλεί "Bank of Extinction" (Τράπεζα Αφανισμού), είναι πυλώνας ενός οικονομικού μοντέλου που βασίζεται στην απεριόριστη ανάπτυξη και προτεραιοποιεί το βραχυπρόθεσμο κέρδος έναντι της υγείας του πλανήτη.

Η οργάνωση θέτει στο στόχαστρό της και ιδιωτικές τράπεζες.

"Δεν είναι ΟΚ που η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να μοιράζει χρήματα σε εταιρίες που καταστρέφουν τον πλανήτη μας την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την καταστροφή του μέλλοντός τους λόγω των ενεργειών τους", δήλωσε η 22χρονη ακτιβίστρια Αμέλια Χολς.

"Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί δήθεν για την προστασία του περιβάλλοντος όταν την ίδια στιγμή έχουμε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποίο χρηματοδοτεί ενεργά εταιρίες και ιδρύματα που καταστρέφουν τον πλανήτη".

Η Τράπεζα της Αγγλίας ιδρύθηκε το 1694. Το επιβλητικό κτίριο που επέβλεψε ο αρχιτέκτονας Τζον Σόαν ολοκληρώθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, όμως μόνο η εξωτερική όψη του κτιρίου παραμένει σήμερα. Το υπόλοιπο κατεδαφίστηκε και ανοικοδομήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)