to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:00 | 30.03.2021

Οικονομία

Χ. Καφαντάρη: Η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης να γίνει με πλήρη διαφάνεια

Η Ν.Δ. απέτυχε στην διαχείριση της πανδημίας. Υπήρχε χρονικό διάστημα από το καλοκαίρι ως το φθινόπωρο να παρθούν μέτρα για το ΕΣΥ, την Α΄ βαθμια περίθαλψη, τις επιχειρήσεις.


Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, στον ρ/σ ΦΩΝΗ της ΕΛΛΑΔΑΣ, στις 29/03/2021, τόνισε:

  • Η Ν.Δ. απέτυχε στην διαχείριση της πανδημίας. Υπήρχε χρονικό διάστημα από το καλοκαίρι ως το φθινόπωρο να παρθούν μέτρα για το ΕΣΥ, την Α΄ βαθμια περίθαλψη, τις επιχειρήσεις.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από την αρχή έκανε εποικοδομητική κριτική με συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας που δεν εισακουστήκαν.
  • Το Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχει συζητηθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο. Υπάρχουν πολλά ζητήματα και ερωτηματικά για τα έργα, τις επιχειρήσεις, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, την οικονομία, την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης. Χρειάζεται διαφάνεια, ενημέρωση του κοινοβουλίου και ενημέρωση του λαού.
  • Οι προτεραιότητες που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τα 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης είναι επενδύσεις με διαφάνεια και όρους, ισότιμη διαπραγμάτευση, στοχευμένες σε συγκεκριμένους τομείς: Πράσινες επενδύσεις - Πράσινη ανάπτυξη σύμφωνα με στόχους ΟΗΕ για κλιματική αλλαγή, επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και καινοτομία και πολιτικές ενίσχυσης και όχι «επιδότησης» της εργασίας.
  • Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος δυσανασχετεί πλέον στην αποτυχημένη πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Εκφράζουμε επιφύλαξη για τα ποσοστά, πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία με τις θέσεις και τη στάση του έχει κερδίσει σε εκτίμηση περισσότερο από ό,τι δείχνουν.
  • Η χώρα μας πρέπει να έχει πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική με συγκεκριμένο σχεδιασμό, με όρους του Διεθνούς Δίκαιου και του Δίκαιου της Θάλασσας.
  • Χρειάζεται ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, αρραγές μέτωπο και χάραξη Εθνικής πολιτικής.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

«Απευθύνω χαιρετισμό στους ακροατές και ακροάτριες όλου του κόσμου, ο ελληνισμός της διασποράς είναι πρεσβευτής της χώρα μας σε όλο τον κόσμο.

Αναφορικά με την πανδημία και τα κυβερνητικά μέτρα, το αποτέλεσμά κρίνει την διαχείριση της πανδημίας από την Ν.Δ. Υπάρχουν πολλά κρούσματα, μεγάλος αριθμός διασωληνωμένων, δεν υπάρχει ύφεση και δεν πρέπει να συνηθίσουμε σε τέτοια «κανονικότητα» γιατί πίσω από τους αριθμούς κρύβονται άνθρωποι.

Υπήρχε χρονικό διάστημα από το καλοκαίρι ως το φθινόπωρο να παρθούν μέτρα για το ΕΣΥ την Α΄ βαθμια περίθαλψη, τις επιχειρήσεις ώστε να είμαστε σε καλύτερη θέση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από την αρχή έκανε εποικοδομητική  κριτική με συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας που δεν εισακουστήκαν. Σύμφωνα και με τους επιστήμονες χρειάζονται στοχευμένα μέτρα και έλεγχοι, επιδημιολογική επιτήρηση, μέτρα για ΜΜΜ και Σχολεία, μέτρα για να ανοίξει η αγορά, για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων (διαγραφή μέρους χρέους, 120 δόσεις, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος). Οι συνέπειες στο λιανεμπόριο και γενικά στις επιχειρήσεις δεν θα είναι καλές – οι ίδιοι οι φορείς τους και τα επιμελητήρια λένε ότι 200.000 επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν .

Όσον αφορά το Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, ήταν σε γνώση άλλων ευρωβουλευτών, ενώ δεν έχει συζητηθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο. Σε συνδυασμό με το πόρισμα Πισσαρίδη υπάρχουν πολλά ζητήματα και ερωτηματικά, για τα έργα, τις επιχειρήσεις, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, την οικονομία ,την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης.

Χρειάζεται, διαφάνεια, ενημέρωση του κοινοβουλίου και ενημέρωση του λαού.

Οι προτεραιότητες που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τα 32δις του Ταμείου Ανάκαμψης είναι επενδύσεις με διαφάνεια και όρους, ισότιμη διαπραγμάτευση, στοχευμένες σε συγκεκριμένους τομείς: Πράσινες επενδύσεις - Πράσινη ανάπτυξη σύμφωνα με στόχους ΟΗΕ για κλιματική αλλαγή, επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και καινοτομία και πολιτικές ενίσχυσης και όχι «επιδότησης» της εργασίας .

Σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, είναι εργαλείο που εξετάζουμε ως κόμμα ιδιαίτερα όσον αφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κόπωση της κοινωνίας, ανησυχία για τα οικονομικά – δείχνουν ότι ο κόσμος δυσανασχετεί πλέον στην αποτυχημένη πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Εκφράζουμε επιφύλαξη για τα ποσοστά, πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με τις θέσεις και τη στάση του έχει κερδίσει σε εκτίμηση περισσότερο από ό,τι δείχνουν.

Από την εμπειρία μου στη Δυτική Αθήνα φαίνεται ότι ο κόσμος αρχίζει να σκέφτεται, δεν είναι όμως εύκολο να παραδεχθεί ότι η επιλογή του δεν ήταν η πρέπουσα, θέλει χρόνο ώστε να κάνει αναίρεση της επιλογής του.

Ό,τι υποσχέθηκε η Ν.Δ. δεν το έκανε, ιδιαίτερα στα εργασιακά αποκαλύπτεται η νεοφιλελεύθερη πολιτική («διευθέτηση ωραρίου», ιδιώτες στον ΕΦΚΑ).

Όσον αφορά το διεθνές περιβάλλον, πιστεύουμε ότι η χώρα μας πρέπει να έχει πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική με συγκεκριμένο σχεδιασμό. Η προκλητική στάση της Τουρκίας δεν απαντήθηκε, η Ε.Ε. μετέθεσε τις κυρώσεις για την Τουρκία τον Ιούνιο.

Ο απόδημος ελληνισμός μπορεί να βοηθήσει σε όλους τους τόπους που ζουν Έλληνες σε αυτή την κατεύθυνση, με όρους του Διεθνούς Δίκαιου και του Δίκαιου της Θάλασσας.

Στο εσωτερικό, χρειάζεται ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, αρραγές μέτωπο και χάραξη Εθνικής πολιτικής».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)