to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:10 | 30.03.2021

Πολιτική

Στη Βουλή φέρνουν το θέμα της διάρκειας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας 57 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις, των οποίων η διάρκεια ισχύος ή η νομοθετική παράταση των όρων έληξε ή πρόκειται να λήξει και τις οποίες οφείλει η Κυβέρνηση να παρατείνει, καθώς και να κηρύξει υποχρεωτικές τις ΣΣΕ που έχουν υπογραφεί μέχρι και σήμερα.


Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 57 ​βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου σχετικά με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, των οποίων η διάρκεια ισχύος ή η νομοθετική παράταση των όρων έληξε ή πρόκειται να λήξει και τις οποίες οφείλει η Κυβέρνηση να παρατείνει, καθώς και να κηρύξει υποχρεωτικές τις ΣΣΕ που έχουν υπογραφεί μέχρι και σήμερα.Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές:

-Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τους εργαζομένους και το εισόδημα τους, ενίσχυσε τους ελέγχους στους χώρους εργασίας και αντέστρεψε την τάση απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που είχε επιβληθεί την περίοδο των μνημονίων. Μετά την έξοδο από τα μνημόνια επανέφερε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επεκτάθηκαν πάνω από δεκαοκτώ κλαδικές και ομοιοεπεγγελματικές συμβάσεις που κάλυπταν τουλάχιστον πεντακόσιους χιλιάδες εργαζόμενους και οδήγησαν σε αυξήσεις μισθών για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

- Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με το ν.4635/19 έπληξε τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και με με μια σειρά από νομοθετικές παρεμβασεις ακυρώνει την εφαρμογή τους. Επιβάλλεται να αποκατασταθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις για την στήριξη των εργαζομένων εν μέσω πανδημίας σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τους χειρισμούς της κυβέρνησης, που συνεχίζει να προωθεί αντεργατικές ρυθμίσεις και να επιδιώκει την περιστολή των εργατικών-συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

- Εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας και της εφαρμογής μέτρων προστασίας, αλλά και της εκμετάλλευσης της πανδημίας ως πρόσχημα, οι διαδικασίες διαπραγματεύσεων έχουν «παγώσει» με άμεσο κίνδυνο να περικοπούν νόμιμες αποδοχές και επιδόματα, που δεν εμπίπτουν στο περιορισμένο εύρος της μετενέργειας των όρων τους. Με την λήξη των ισχυουσών ΣΣΕ και την πάροδο της τρίμηνης παράτασης των όρων τους, αλλά και την πάροδο της παράτασης που έχει δοθεί, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος για τη μείωση μισθών και επιδομάτων σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

- Είναι αναγκαία η παράταση μέχρι τη 30ή Ιουνίου 2021 ή για όλο το χρονικό διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων, αν αυτά παραταθούν και μετά την ημερομηνία αυτή, η ισχύς όλων των συλλογικών ρυθμίσεων (συλλογικών συμβάσεων εργασίας και διαιτητικών αποφάσεων) κάθε είδους, των οποίων η διάρκεια ισχύος ή η νομοθετική παράταση των όρων τους έληξε ή θα λήξει πριν την 30ή Ιουνίου  2021. Μετά την 30ή Ιουνίου 2021 ή μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων θα αρχίσει η εκ του νόμου παράταση ισχύος των κανονιστικών όρων των παραπάνω συλλογικών ρυθμίσεων (άρθρο 9 παρ. 6 του ν. 1876/1990 και άρθρο 2 παρ. 4 της ΠΥΣ 6/2012).

- Ο Υπουργός Εργασίας οφείλει άμεσα να κηρύξει υποχρεωτικές τις Συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί.

- Δεδομένου ότι η Σ.Σ.Ε. των Ηλεκτρολόγων Καταστημάτων μεταξύ της Ομοσπονδίας Ηλεκτρολόγων Ελλάδος (εργαζόμενοι) και της ΠΟΣΕΗ-ΓΣΕΒΕΕ (εργοδότες) υπεγράφη στις 18/2/2021. Όπως προβλέπεται, κατατέθηκε στο Υπουργείο Εργασίας έγγραφο κοινώς υπογεγραμμένο με αρ. Πρωτ. 12408/22-03-2021, όπου ζητείται από τον Υπουργό Εργασίας η κήρυξη υποχρεωτικής Σ.Σ.Ε., καθώς  και η Έκθεση τεκμηρίωσης περί μη αρνητικής επίπτωσης στην εθνική οικονομία από την επέκταση ισχύος της συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο των Ηλεκτρολόγων εγκαταστατών.

- Δεδομένου ότι η Πανελληνία Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) κατέθεσε επίσης την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων και, με την βοήθεια του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, την απαραίτητη από τη σχετική νομοθεσία αιτιολογική έκθεση τεκμηρίωσης των επιπτώσεων της επέκτασης της συλλογικής σύμβασης του κλάδου των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην ανταγωνιστικότητα, τη λειτουργία του ανταγωνισμού και την απασχόληση. Επισημαίνεται ότι η αντίστοιχη σύμβαση του Επισιτισμού – Τουρισμού, η οποία είχε υπογραφεί 12/12/2019, έληξε 21/2/2021 και ουδέποτε το υπουργείο την κήρυξε υποχρεωτική.

- Δεδομένου ότι από τον Μάϊο του 2020 έχει κατατεθεί για επέκταση η κλαδική συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στις βιομηχανίες πετρελαιοειδών που είχε υπογραφεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας και τον ΣΕΒ με την σχετική έκθεση που ετοίμασε το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, και η επέκταση της οποίας απαιτείται άμεσα, καθώς επίκειται η λήξη της μετενέργειας.

- Δεδομένου ότι η απουσία συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η μη επέκτασή τους και η μη κήρυξη αυτών που έχουν υπογραφεί ως υποχρεωτικών οδηγεί στην παραβίαση θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων, διευρύνει τις μισθολογικές ανισότητες, την εργασιακή επισφάλεια και επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων με την ανάπτυξη κοινωνικού ντάμπινγκ και αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ερωτάται ο κ.Υπουργός:

1.       Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να παραταθούν, για όλο το χρονικό διάστημα που θεσπίζονται περιοριστικά μέτρα στην οικονομική δραστηριότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι ΣΣΕ (Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και Διαιτητικές Αποφάσεις) κάθε είδους  των οποίων η διάρκεια ισχύος ή η νομοθετική παράταση των όρων τους έληξε ή πρόκειται να λήξει το επόμενο διάστημα;

2.      Θα προχωρήσει στην υπουργική απόφαση κήρυξης της υποχρεωτικότητας της Σ.Σ.Ε. των Ηλεκτρολόγων Καταστημάτων μεταξύ της Ομοσπονδίας Ηλεκτρολόγων Ελλάδος (εργαζόμενοι) και της ΠΟΣΕΗ-ΓΣΕΒΕΕ, της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθώς και όλων των πανελλαδικών Σ.Σ.Ε., που έχουν υπογραφεί μέχρι και σήμερα;

Ολόκληρη η ερώτηση εδώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)