to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:49 | 30.03.2021

Πολιτική

Κυβερνητικό αλαλούμ για τη διαχείριση της πανδημίας - «Βουλιάζουν» οι ΜΕΘ - «Πόλεμος» των γαλάζιων υπουργών για το άνοιγμα

Τη ώρα που οι ΜΕΘ ασφυκτιούν και η χώρα εκτίθεται για τη διαχείριση της πανδημίας από διεθνείς δείκτες η κυβέρνηση -χωρίς σχέδιο για ακόμη μια φορά- προετοιμάζει άνοιγμα λιανεμπορίου, τουρισμού και σχολείων


Χρονοδιάγραμμα ανοίγματος: ανοιχτή πληγή για τη κυβέρνηση

Την ώρα που όλη η χώρα παρακολουθεί εμβρόντητη τα νούμερα των καθημερινών ενημερώσεων του ΕΟΔΥ και τη τραγική αποτυχία της κυβέρνησης να συγκρατήσει τη πανδημία μετά από πέντε μήνες σκληρού Lockdown καταγράφοντας βουτιά στην αποτελεσματικότητα με βάση διεθνείς δείκτες, το Μέγαρο Μαξίμου μέσω διαρροών ξεκινάει το «εμπόριο ελπίδας» για χιλιάδες επιχειρήσεις και τομείς που έχουν γονατίσει.

Σ’ αυτό το φόντο, τα ρολά της χώρας προγραμματίζει να σηκώσει, σταδιακά, η κυβέρνηση από τις 5 Απριλίου προκαταλαμβάνοντας τις εισηγήσεις της αυριανής συνεδρίασης της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων!

Κυβερνητικές πηγές προσδιορίζουν τελικά το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων για την ερχόμενη Δευτέρα και την επιστροφή των μαθητών Λυκείου και Γυμνασίου στα θρανία μία εβδομάδα (12.4) αργότερα. Σε παράλληλο χρόνο, ωστόσο, ο Βασίλης Κικίλιας φρόντισε να επιβεβαιώσει το ψυχρό κλίμα με το πρωθυπουργικό επιτελείο, δηλώνοντας με νόημα ότι δεν θα προτρέξει να ανακοινώσει ημερομηνίες, «καθώς τα πράγματα με τον κορωνοϊό είναι απρόβλεπτα».

Το ανωτέρω χρονοδιάγραμμα ωστόσο προκαλεί και τις ενστάσεις του υπουργείου Παιδείας. Την 5η Απριλίου ως «ημερομηνία ορόσημο» για το άνοιγμα των σχολείων έδειξε η Νίκη Κεραμέως από τηλεοπτικό παράθυρο (Mega) προβάλλοντας προς το Μαξίμου το επιχείρημα ότι «οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν χάσει περισσότερα μαθήματα σε σχέση με τους αντίστοιχους της Πρωτοβάθμιας».

Ταυτόχρονα το μήνυμα «ό,τι θα ανοίξει τώρα δεν θα ξανακλείσει» έστειλε προς την καθημαγμένη αγορά ο  Άδωνις Γεωργιάδης, παραδεχόμενος την αποτυχία τού συστήματος «άνοιξε - κλείσε» της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «δεν αντέχει κανένας μας άλλο το ‘ακορντεόν’»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χαλάρωση των μέτρων και άνοιγμα της μετακίνησης από δήμο σε δήμο προανήγγειλε ο Γεραπετρίτης

Ζ. Ράπτη: Δε βλέπει πρόβλημα στις ΜΕΘ η κυβέρνηση

Τη στιγμή που τα νοσοκομεία ασφυκτιούν η Ζωή Ράπτη τα βλέπει όλα καλά και όλα ωραία. Καλύτερα ακόμα και από την κατάσταση προ πανδημίας

Εμπενευσμένη από τις αξέχαστες δηλώσεις Πέτσα για τα «πεταμένα λεφτά στις ΜΕΘ» αλλά και τη δημιουργική στατιστική Γεραπετρίτη «περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ ίσον περισσότεροι νεκροί» η υφυπουργός Υγείας σε συνέντευξή της υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι όλα βαίνουν καλώς στα νοσοκομεία της χώρας τη στιγμή που οι ΜΕΘ δεν έχουν κλίνες και διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊού δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή σε απλές κλίνες. Μάλιστα ας μη ξεχνάμε τους αριθμούς ρεκόρ νεκρών μόλις πριν λίγες ημέρες στη χώρα.

Η Ζωή Ράπτη εμφανίστηκε στην ΕΡΤ και στην ερώτηση για τους διασωληνωμένους που είναι σε λίστα αναμονής ξεκίνησε το λιβάνισμα για κυβερνητικό success story. Έτσι η υφυπουργός Υγείας υποστήριξε ότι μέσα σε ένα μήνα αυξήθηκαν κατά 67% οι κλίνες ΜΕΘ και κατά 86% οι απλές κλίνες στα νοσοκομεία της Αττικής.

Η ιδιότυπη αριθμητική της υφυπουργού Υγείας συνεχίστηκε με μια ακόμα τραγικής διάστασης παραδοξολογία καθώς υποστήριξε ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ βρίσκονται στην αναμονή για ένα με δυο 24ωρα, θεωρώντας, μάλλον, ότι δεν είναι και μεγάλο διάστημα για έναν ασθενή που δίνει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του.

Και φυσικά το... τερμάτισε υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα με την πολύ μεγάλη αναμονή για ΜΕΘ ήταν και πριν την πανδημία αλλά «σήμερα που μιλάμε αυτό αντιμετωπίζεται».

Σκηνικό Νοεμβρίου στη Βόρειο Ελλάδα

Διπλασιάστηκαν οι ασθενείς με Covid-19 που φτάνουν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε σχέση με το προηγούμενο δεκαήμερο, ενώ στις ΜΕΘ τα διαθέσιμα κρεβάτια εξαντλούνται και σε κάποια νοσοκομεία ανοίγουν συνεχώς νέα.

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους και άλλους ειδικούς επιστήμονες, η εβδομάδα που ξεκίνησε χθες και η επόμενη θα είναι το «βαρόμετρο» για το αν το σύστημα Υγείας της Θεσσαλονίκης θα αντέξει την πίεση του τρίτου κύματος της πανδημίας ή αν θα «κρασάρει», όπως έγινε στην κορύφωση του δεύτερου κύματος, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020. Είναι χαρακτηριστικό ότι το περασμένο Σάββατο το ΑΧΕΠΑ ολοκλήρωσε την εφημερία του με 63 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό και με μόλις μία κενή κλίνη στη ΜΕΘ, ενώ επίσης μόλις μία κενή κλίνη ΜΕΘ διέθετε και το «Γεννηματάς». Το «Ιπποκράτειο», που πήρε τη «σκυτάλη», έκλεισε την εφημερία του με 55 νέες εισαγωγές στις απλές κλινικές και χρειάστηκε να ανοίξουν επιπλέον 5 κλίνες ΜΕΘ, αφού και οι 15 διαθέσιμες της ΜΕΘ Covid-19 γέμισαν. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζόμενων στο «Ιπποκράτειο», ήδη για τις 5 νέες κλίνες ΜΕΘ μεταφέρεται προσωπικό από το «Θεαγένειο» Νοσοκομείο και από Κέντρα Υγείας. Στις απλές «κοβιντοκλινικές» του νοσοκομείου νοσηλεύονται 124 ασθενείς με κορωνοϊό. Το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» ξεκίνησε χθες την εφημερία του με μόλις 3 κλίνες ΜΕΘ κενές και 26 απλές κλίνες στις κοβιντοκλινικές κι αυτό όταν ήδη κρεβάτια ΜΕΘ άνοιξαν για ασθενείς με Covid-19 τόσο στη ΜΕΘ Εγκαυμάτων όσο και στην Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας.

Η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ήδη επιδεινώνει την κατάσταση και σε άλλα περιφερειακά νοσοκομεία της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας, αφού σταμάτησαν οι διακομιδές ασθενών με κορωνοϊό από αυτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα νοσοκομεία της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας επικρατούν και πάλι συνθήκες «ασφυξίας», καθώς τα κρεβάτια στις ΜΕΘ έχουν εξαντληθεί, οι «κοβιντοκλινικές» γεμίζουν κι αυτές, ενώ με βάση τις καθημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ τα κρούσματα, παρά το εκτεταμένο lockdown στην περιοχή, συνεχώς αυξάνονται. Υπολογίζεται ότι μόνο στην Π.Ε. Κοζάνης τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τα 700.

Με αυτά τα δεδομένα ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν πως ακόμη δεν είμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος και προειδοποιούν ότι τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης θα πιεστούν ακόμη περισσότερο το προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δ. Σαρηγιάννη, νέα κορύφωση της πανδημίας στις 8 Απριλίου για όλη τη χώρα, ενώ για τη Θεσσαλονίκη αυτό θα γίνει το Μεγάλο Σάββατο. «Προβλέπεται να υπάρχουν 492 κρούσματα, ενώ στην κορύφωση του Νοεμβρίου είχαμε 683 κρούσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Self tests: «Δεν είναι υπερόπλο» λέει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, κατεβάζει τον πήχη για τα self tests «ας κρατούμε μία επιφύλαξη, καθώς δεν θα γίνεται από κάποιον που το καταγράφει».

Σαν χάρτινος πύργος καταρρέει το αφήγημα της κυβέρνησης για τα self tests ότι δήθεν θα εξασφαλίσουν στην κοινωνία ένα ασφαλές άνοιγμα σε σχολεία, δουλειές, εργαζόμενους. Πέρα από το γεγονός του αμφιλεγόμενου διαγωνισμού για την προμήθεια των self test, οι επιστήμονες κρατούν επιφυλάξεις τόσο για την ακρίβειά τους όσο και για τη χρηστικότητά τους.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του πρόεδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιου Εξαδάκτυλου στο ΣΚΑΪ.
«Δίνουμε μία διάσταση στα self tests που δεν έχουν» είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος «έχω την αίσθηση ότι τους δίνουμε μια διάσταση που μακάρι να την έχουν, αλλά δεν θα την έχουν» είπε, σημειώνοντας ότι «τα self tests έχουν δύο δυσκολίες».

«Πρώτον αυτός που θα το κάνει, πρέπει να το κάνει σωστά και αυτό δεν είναι εύκολο. Είναι δύσκολο γιατί είναι και δυσάρεστο και το ξέρουν όλοι όσοι έχουν υποβληθεί σε τεστ» τόνισε.

«Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να γίνεται ορθή χρήση του αποτελέσματος, για το οποίο ας κρατούμε μία επιφύλαξη δεδομένου ότι δε θα γίνεται από κάποιον που θα το καταγράφει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Τέλος ο ίδιος υπογράμμισε ότι «είναι εργαλείο, δεν είναι υπερόπλο», εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του σχετικά με την προσδοκώμενη αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Μ. Παγώνη: Ζητήσαμε να επιταχθούν τα ιδιωτικά νοσοκομεία

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αποκάλυψε ότι τα ιδιωτικά νοσοκομεία υποστηρίζουν ότι έχουν δικούς τους ασθενείς με πλήρεις όλες τις κλίνες

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, ζήτησαν επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων για να μεταφερθούν οι διασωληνωμένοι που δίνουν αγώνα ζωής σε απλές κλίνες και η απάντηση που πήραν είναι ότι τα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν βάλει δικούς τους ασθενείς και όλες οι κλίνες είναι πλήρεις.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, είπε μιλώντας στο OPEN, πως οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν κάνουν επιλογή όπως γινόταν στην Ιταλία για το ποιος θα διασωληνωθεί αλλά διασωληνώνουν όλους τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη ακόμα κι αν η νοσηλεία τους γίνεται σε απλή κλίνη και όχι σε ΜΕΘ.

Η Ματίνα Παγώνη εξέφρασε και την αγωνία της για το τι θα γίνει με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων ενώ επεσήμανε ότι στα νοσοκομεία φτάνουν όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι από 25 χρονών μέχρι 55, οι οποίοι φτάνουν με ήπια συμπτώματα στο νοσοκομείο και από τη μια στιγμής την άλλη χρειάζονται διασωλήνωση.

Ανδρέας Ξανθός: Να συγκληθεί τώρα Συμβούλιο Αρχηγών για τα μέτρα

Στον αντίποδα της Κυβερνητικής ιλαρότητας ο Α. Ξανθός συνεχίζει με δημόσιες παρεμβάσεις του να τονίζει την ανάγκη συννενόησης για τη νέα αναγκαία ισορροπία μεταξύ Δημόσιας Υγείας και οικονομίας καλώντας εκ νέου τη ΠτΔ να συγκαλέσει Συμβούλιο Αρχηγών.

Αυτή την στιγμή, «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, είμαστε στην κορύφωση του τρίτου επιδημικού κύματος, στην δυσκολότερη φάση της πανδημίας από την έναρξή της. Είναι προβληματικό αυτή την ώρα να ανοίγει με τόσο επισφαλή τρόπο η συζήτηση για επανεκκίνηση οικονομίας, κοινωνίας, τομέων της ζωής μας. Η κυβέρνηση κάνει άλλη μια φορά το ίδιο λάθος, δημιουργεί κλίμα προσδοκιών για επικείμενο άνοιγμα, που υπάρχει κίνδυνος είτε να διαψευστεί είτε να πυροδοτήσει επιπλέον έξαρση κρουσμάτων και πίεση μη διαχειρίσιμη από το σύστημα Υγείας», είπε ο κ. Ξανθός μιλώντας στο Open.

«Να είμαστε ειλικρινείς, στη χώρα είναι σε εξέλιξη υγειονομική τραγωδία. Έχουμε 738 διασωληνωμένους και πάνω από 100 ακόμη διασωληνωμένους εκτός εντατικής. Οι θάνατοι είναι πάρα πολλοί. Υπάρχει μία κυλιόμενη μελέτη του ποσοστού αύξησης ανά εβδομάδα. Την τελευταία εβδομάδα είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε ποσοστό αύξησης θανάτων, 5,6%, αλλά και αύξησης κρουσμάτων, 7%. Πίσω μας είναι Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, κτλ».

Επανέλαβε παράλληλα ότι «τα self-test δεν είναι ασφαλής επιλογή για πάρα πολλούς λόγους. Δεν έχει υψηλό βαθμό αξιοπιστίας η μεθοδολογία. Δεν τα έχει εισηγηθεί κανένα επιστημονικό όργανο (Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ΕΟΔΥ, ειδικοί Δημόσιας Υγείας). Προέκυψε ως κεντρική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Κάνουν self-test στην Γερμανία, την Αυστρία, την Γαλλία, αλλά ως συμπληρωματικό μέτρο. Εδώ, φαίνεται ότι οι εκτεταμένοι διαγνωστικοί έλεγχοι με ευθύνη των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας (pcr και rapid σε ΕΟΔΥ, νοσοκομεία, κτλ.) πάνε να υποχωρήσουν και να στηριχθεί όλη η διαγνωστική στρατηγική στα self-test. Θα είναι τεράστιο λάθος, τα self-test έχουν κάτω από 40% ευαισθησία σε ασυμπτωματικούς ασθενείς. Ο κίνδυνος για ψευδώς αρνητικά, ευησυχασμό και περαιτέρω διασπορά είναι πολύ σημαντικός».

Η ορθή επιλογή είναι η εξής, εξήγησε ο κ. Ξανθός: «Πού διασπείρεται ο κορωνοϊός σήμερα; στις εστίες υπερμετάδοσης, κυρίως χώρους εργασίας, σούπερ μάρκετ, εργοστάσια, αποθήκες ... στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία όταν θα ανοίξουν, στις κλειστές δομές ... δεν μπορούμε να πάμε εκεί με την επιλογή των self-test. Η έννοια της αυτοεξέτασης είναι σε αντίφαση με την έννοια της υποχρεωτικότητας, όπως ειπώθηκε για επισιτισμό, τουρισμό, σχολεία, κτλ. Πώς θα είναι υποχρεωτικά; Υποχρέωση μπορεί να προκύψει μόνο με παρουσία Κινητής Μονάδας του ΕΟΔΥ», όπως υπογράμμισε.

Για να μπορέσει να υπάρξει μία πολιτική χαλάρωσης περιοριστικών μέτρων, κατά τον ίδιο, «χρειάζεται προσπάθεια ελάχιστης δυνατής πολιτικής συνεννόησης σε αυτή την φάση. Μπροστά σε εθνική κρίση μείζονος συμμαχίας. Απαιτείται σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν δεν το κάνουμε τώρα, δεν καταλαβαίνω πότε ακριβώς πρέπει να γίνει. Να συνεννοηθούμε και συναποφασίσουμε κοινή στρατηγική στήριξης του συστήματος Υγείας και να βρούμε νέα ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία και την δημόσια Υγεία. Δεν μπορούμε να απαντήσουμε έτσι γενικά "να ανοίξει" κάποιος τομέας δραστηριότητας. Να ανοίξει τι, ακριβώς; Κάποια κομμάτια, να το συζητήσουμε. Τις προϋποθέσεις, επίσης. Να υπάρχει αναλογικότητα στα περιοριστικά μέτρα, να μην υπάρχουν παράλογοι περιορισμοί, όπως για την εύκολη πρόσβαση σε έναν περίπατο, στη φύση, για την αποσυμπίεσή τους από την κλεισούρα τόσων μηνών».

«Η κυβέρνηση αυτή βγήκε με πρόγραμμα για "άνοιγμα του ΕΣΥ στην αγορά". Η πανδημία την ανάγκασε να το βάλει στην άκρη», συνέχισε ο κ. Ξανθός. «Υπάρχουν οικογένειες που έχασαν ανθρώπους στο σύστημα Υγείας και προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη, υπήρξε παρέμβαση εισαγγελέα στη Θεσσαλονίκη. Δεν θεωρώ προσωπικά ότι έχει νόημα να ποινικοποιήσουμε την πολιτική διαχείριση αυτής της υπόθεσης, χρειάζεται να γίνει αποτίμηση λαθών -και δεν το κάνει η κυβέρνηση αυτό. Να δούμε τι δεν πήγε καλά, να το διορθώσουμε, να ξεπεράσουμε αυτή την μεγάλη δυσκολία με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, με κοινωνική συνοχή και αξιοπρέπεια. Να μην ποινικοποιήσουμε ούτε την πολιτική, ούτε την επιστήμη, ούτε την ιατρική. Υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες για την μέχρι τώρα διαχείιση, τις έχουμε αναδείξει. Υπάρχει άλλο μοντέλο διαχείρισης, το έχουμε περιγράψει. Κυρίως, υπάρχει άλλο σχέδιο για την επόμενη μέρα στο δημόσιο σύστημα Υγείας».

Εξάλλου, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία επανέλαβε ότι με μια «διακυβέρνηση που έχει ως προτεραιότητα την επένδυση στο δημόσιο σύστημα Υγείας και την "μεροληψία" υπέρ του ΕΣΥ θα είχε δώσει περισσότερους πόρους και παρεμβάσεις» θα υπήρχε:

  • άλλο μίγμα υγειονομικών και κοινωνικών μέτρων, το σημερινό μοντέλο είναι αδιέξοδο, με παρατεινόμενο lockdown μηνών χωρίς πραγματικά να ελέγχεται η πανδημία.
  • έμφαση στην αναβαθμισμένη επιδημιολογική επιτήρηση και στοχευμένη πρόληψη διασποράς στην κοινότητα, εκεί που χάθηκε η μάχη από το δεύτερο κύμα
  • έμφαση στις εστίες υπερμετάδοσης με εκτεταμένο testing υπό την εποπτεία των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, όχι με μετάθεση της ευθύνης στον πολίτη. Από την αρχή λέγαμε να αξιοποιηθούν όλα τα δημόσια εργαστήρια της χώρας -και των Πανεπιστημίων. Δεν έγινε αυτό συστηματικά και οργανωμένα. Επίσης, να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα rapid test, που παρά την μειωμένη ευαισθησία είναι μία επιλογή όταν γίνονται από επαγγελματίες υγείας σε πιστοποιημένα εργαστήρια
  • έμφαση στην προνοσοκομειακή διαχείριση, με εμπλοκή της πρωτοβάθμιας φροντίδας και «φιλτράρισμα» περιστατικών προς τα νοσοκομεία
  • αποσυμπίεση σε αυτή τη φάση του ΕΣΥ με ανάληψη μέρους του βάρους των περιστατικών covid-19 από τον ιδιωτικό τομέα και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, κάτι που δεν έχει γίνει
  • τέλος, επιτάχυνση των εμβολιασμών, μία ακόμη πιο δύσκολη συζήτηση ... μας συμφέρει ως χώρα η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά με επιπλέον βήμα το να απελευθερωθούν οι πατέντες, να πολλαλασιαστεί η παραγωγική δυνατότητα εργοστασίων και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο

Καπραβέλος: Η Αθήνα είναι σαν ηφαίστειο, ακόμα δεν έχει εκραγεί

Από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο διευθυντής της Β ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας: «μετά από ένα χρόνο πανδημίας είδαμε τι έγινε στην Αμερική, τι έγινε στο Μπέργκαμο, τι έγινε στη Θεσσαλονίκη, δεν έχουμε ακόμα βιώσει την έκρηξη».

Σχετικά με τη παρούσα εικόνα σημείωσε: «αυτή τη στιγμή η Αθήνα με τέτοια πίεση στο υγειονομικό σύστημα, με τα ασθενοφόρα να μη χωράνε στα πάρκινγκ, με τις ΜΕΘ ασφυκτικά γεμάτες, με διασωληνομένους σε απλους θαλάμους, με μεγάλη διασπορά που βλέπουμε να μη πέφτει εάν αλλάξει στρατηγική ως προς τη διαχείριση του κρούσματος φοβάμαι πως θα βιώσει μια έκρηξη, είναι σαν ένα ηφαίστιο».

Για το άνοιγμα της κοινωνικής δραστηριότητας επισήμανε πως πρέπει «να προσέξουμε δυο πράγματα: απομόνωση κρουσμάτων με ανιχνεύσεις, με τσετ, την επίταση των εμβολιασμών και ασυτηρά υγειονομικά πρωτόκολλα» υπογραμμίζοντας με νόημα πως στις προηγούμενες απόπειρες «δε βάλαμε υγειονομικά πρωτόκολλα που να μπορέσουμε να αποφύγουμε το τρίτο κύμα» καταλήγοντας αφοπλιστικά «κλείσαμε με 1200 κρούσματα θα ανοίξουμε με 3000 και γεμάτες ΜΕΘ;».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)