to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:47 | 26.03.2021

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Η κυβέρνηση να αναλάβει δράση για τη νέα απόρριψη από τη γερμανική Βουλή των κατοχικών αποζημιώσεων

Ο Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τονίζει, σχετικά με τη νέα απόρριψη από την γερμανική Βουλή της διεκδίκησης για τις γερμανικές επανορθώσεις, ότι «η κυβέρνηση, όχι μόνο οφείλει να πάρει άμεσα θέση για όσα συνέβησαν χθες στη γερμανική βουλή, αλλά και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων»


Οπως τονίζει ο Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

«Το γερμανικό κοινοβούλιο απέρριψε, χθες, τα ψηφίσματα που κατέθεσαν οι Πράσινοι  και το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), σχετικά με την επιστροφή του κατοχικού δανείου και τις γερμανικές επανορθώσεις.

Οι απαιτήσεις για τις επανορθώσεις της Γερμανίας, σχετικά με το κατοχικό δάνειο, τις αποζημιώσεις για την καταστροφή και τις ομαδικές εκτελέσεις σε πλήθος μαρτυρικών πόλεων της χώρας μας, όπως και για  τον λιμό και την κλοπή πολιτιστικών θησαυρών, είναι απαράγραπτες, νομικά και ηθικά ενεργές.

Κι όμως, τη στιγμή που οι Πράσινοι και το κόμμα της Αριστεράς,  συνεπείς με τη διαχρονική θετική στάση και στήριξή τους στο δίκαιο ελληνικό αίτημα καταθέτουν ψηφίσματα στο γερμανικό κοινοβούλιο, η κυβέρνηση της ΝΔ παραμένει αδρανής. Σχεδόν δυο χρόνια μετά την απόφαση της ελληνικής βουλής, αλλά και τις ενέργειες της τότε κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Η σημερινή κυβέρνηση, όχι μόνο οφείλει να πάρει άμεσα θέση για όσα συνέβησαν χθες στη γερμανική βουλή, αλλά και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες  ενέργειες, για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων. 

Αποτελεί χρέος προς τα θύματα της γερμανικής κατοχής στη χώρα μας, σε όσους κι όσες πολέμησαν και πέθαναν για την Ελευθερία και την ήττα του ναζισμού και του φασισμού».

Σχετικές παρεμβάσεις:

Ν. Βούτσης: Απαράδεκτη η απόφαση της γερμανικής Βουλής να απορρίψει τις απαιτήσεις της Ελλάδας για τις αποζημιώσεις

Η κυβέρνηση της Γερμανίας και τώρα πλέον και η πλειοψηφία της γερμανικής Βουλής κλείνουν την πόρτα στη διακρατική συζήτηση και συνεννόηση γι’ αυτό το μείζον ιστορικό και ηθικό ζήτημα, τονίζει ο Ν. Βούτσης σε συνέντευξή του στο Κόκκινο:

Η παρέμβαση ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5:

(διαβάστε αναλυτικά όσα είπε ο Ν. Βούτσης)

Νίκος Ηγουμενίδης: Ηθικό και ιστορικό χρέος της κυβέρνησης να προχωρήσει ενάντια στην άρνηση της Γερμανίας για τις αποζημιώσεις

Με αφορμή την απόρριψη από τη γερμανική βουλή των ψηφισμάτων της Αριστεράς και των Πρασίνων για τις κατοχικές αποζημιώσεις, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης τονίζει:  «Η γερμανική Βουλή απέρριψε για μια ακόμη φορά τα ψηφίσματα της Αριστεράς και των Πρασίνων για τις κατοχικές αποζημιώσεις. Το γεγονός δεν προξενεί βεβαίως καμία εντύπωση. Είναι συνέχεια της συστηματικής άρνησης από πλευράς Γερμανίας για την ηθική και ιστορική της υποχρέωση απέναντι στην Ελλάδα. Για την χώρα μας το ερώτημα πλέον δεν είναι γιατί το απέρριψε η Γερμανική Βουλή, αλλά σε ποιες ενέργειες έχει σκοπό να προχωρήσει η ελληνική πλευρά.

Η Ελλάδα οφείλει από πολιτική και νομική σκοπιά να αξιοποιήσει το πόρισμα της Ελληνικής Βουλής που έχει από το 2019 ανοίξει τον δρόμο. Παράλληλα, οφείλει να επιστρατεύσει μια σειρά από σύγχρονες πηγές, μελέτες και έρευνες που περιλαμβάνουν πολιτικές-νομικές ενέργειες και πρόσθετα επιχειρήματα στη φαρέτρα μας, καθώς και όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις στο εξωτερικό που κόντρα στο γερμανικό κατεστημένο επαναφέρουν το θέμα. Και, τέλος, η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει αποφασιστικά, ότι το θέμα παραμένει ανοικτό και οι αξιώσεις της χώρας μας έγκυρες, ενεργές και διεκδικήσιμες μέχρι την οριστική ικανοποίηση τους».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)