to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:10 | 25.03.2021

Κοινωνία

Μ. Μπαλαούρας: Πάνε να μετατρέψουν τη Δομή LM Μυρσίνης σε μικρή Μόρια

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μυρσίνης Αντρέα Αποστολόπουλου, σε ανάρτηση του, στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Μυρσίνης (LM) πρόκειται να τοποθετηθούν, σε σταθερή βάση, τεράστιες τέντες (Rub hall tent) για τη στέγαση ατόμων, όπως αναφέρει ο Μάκης Μπαλαούρας


Δίνοντας το σχετικό ιστορικό της δομής, ο Μ. Μπαλαούρας επισημαίνει:

Στις αρχές 2016, που υπήρξε εκτόξευση του προσφυγικού, ο τότε Αν Υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας έψαχνε απεγνωσμένα να βρει ανθρώπινους χώρους φιλοξενίας προσφύγων.  Όπως έγραψα (Απρίλης 2016), του υπέδειξα το LM Village Μυρσίνης Λεχαινών, ένα θαυμάσιο θέρετρο πάνω από τη θάλασσα, με 38 διώροφα σπίτια, αθλητικές εγκαταστάσεις, που ήταν κλειστό (και λεηλατημένο) 7 χρόνια, λόγω διαμάχης των Δήμων Λεχαινών- Ν. Λιοσίων.
 

Με πρωτοβουλίες και (αυστηρές) υποδείξεις μας, όπως να στεγάζει οικογένειες ίδιας εθνότητας και θρησκείας, με την εποπτεία Βίτσα, την προσφορά του τότε δήμαρχου Ναμπίλ Μοράντ, αλλά  και ντόπιων εθελοντών, το LM έγινε το εξαιρετικό παράδειγμα στην Ευρώπη, εγκατάστασης προσφύγων και έμπρακτης αλληλεγγύης, που έχει αποδείξει ο ελληνικός λαός, με προβολή από όλα τα ΜΜΕ παγκοσμίως!   

Γεγονός που επιπλέον έδειχνε πως στη Ελλάδα υπάρχει το κατάλληλο αξιοποιήσιμο κτιριακό απόθεμα, που ενταγμένο στη ζωή της πόλης και της υπαίθρου, μπορεί να αποτελέσει δομή απάντησης για την αναζωογόνηση των τοπικών κοινωνιών, την επανάχρηση και αναμόρφωση κτιρίων που δεν χρησιμοποιούνται και να προσφέρει λύση για την στέγαση άστεγων συμπολιτών μας και προσφύγων, όπως είχα προτείνει με Ερώτηση μου στη Βουλή.

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση

Και στο προσφυγικό η ΝΔ τα θαλάσσωσε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Μόρια. Τον Ιούλιο 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την παρέδωσε με 5.500 χιλιάδες ανθρώπους και σε λίγους μήνες η κυβέρνηση της ΝΔ τους έφτασε στις 22.000. Προς το τέλος του 2020 όταν κατάλαβαν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, έκαναν αποσυμφόρηση και τους μείωσαν στις 12.500.

Έκτοτε επιχείρησαν να τους μεταφέρουν στην ενδοχώρα, αλλά συνάντησαν τις σφοδρές αντιδράσεις, προσκείμενων στη ΝΔ, Δημάρχων και Περιφερειαρχών. Έτσι, βρήκαν εύκολες λύσεις, να στοιβάζουν, δηλαδή, τους πρόσφυγες όπου να' ναι!

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης, «ο σχεδιασμός προβλέπει το κλείσιμο, μέχρι το τέλος του έτους, και των υπόλοιπων ξενοδοχειακών δομών φιλοξενίας για να μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας»…

Αυτό προσπαθούν να υλοποιήσουν και στο LM Μυρσίνης, «εν κρυπτώ και παραβύστω», χωρίς καμία ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, «που έχει δείξει από την άνοιξη του 2016 τον ανθρωπισμό της», όπως τόνισε το Συμβούλιο της Κοινότητας Μυρσίνης.

Επιπρόσθετα, διέσπειραν παραπλανητικές ειδήσεις, ότι, δήθεν, «οι εκτελούμενες εργασίες αποσκοπούν στην αποφυγή  συνωστισμού για τη μη διασπορά του κορονοϊού»!!!

Η σημερινή χωρητικότητα 300 ανθρώπων θα αυξηθεί (με τις τέντες) σε επιπλέον 150 «αραβόφωνα άτομα», όπως γράφει η ΚΥΑ 2945.

Με τέτοια συμφόρηση το LM Μυρσίνης θα πάψει να αποτελεί το (μοναδικό) ευρωπαϊκό παράδειγμα ανθρώπινης διαβίωσης. Αντίθετα, θα αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας, περιβαλλοντικά, ύδρευσης, αποχέτευσης και, κυρίως, ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ τους και μεταξύ των ντόπιων.

Ας μη τολμήσουν να μετατρέψουν το κόσμημα ανθρωπισμού σε φυλακή τύπου Μόριας….

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)