to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:31 | 25.03.2021

Πολιτική

Τα μηνύματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Τα μηνύματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για τη συμπλήρωση 2 αιώνων από την ελληνική επανάσταση


«Η επέτειος των 200 χρόνων από την 25η Μαρτίου μας επιτρέπει να στοχαστούμε κριτικά, να τιμήσουμε τη διαρκή επιθυμία του ανθρώπου για Ισότητα και Δημοκρατία, να αναλογιστούμε την επαναστατική δύναμη του ιστορικά απρόβλεπτου που αλλάζει ισορροπίες οι οποίες μέχρι χτες φάνταζαν αδιατάρακτες», τονίζει σε ανακοίνωσή του για τη σημερινή επέτειο το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, και σημειώνει:

«Ωστόσο η φετινή επέτειος του Αγώνα για την Ανεξαρτησία μας βρίσκει σε μια πρωτόγνωρα κρίσιμη στιγμή που το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας δίνει μια ξεχωριστή, κρίσιμη μάχη. Γι’ αυτό βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά σε μια ιστορική συνθήκη που απαιτεί δράση και πράξη. Αυτή τη φορά με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας, της προκοπής και της ευημερίας της χώρας μας και του λαού μας. Με γνώμονα τη διατήρηση των πλέον βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων, που δεν πρέπει να αφήσουμε να καταρρεύσουν με κόστος την απώλεια περισσότερων ανθρώπινων ζωών. Θα ήταν ο καλύτερος έμπρακτος σεβασμός στους αγωνιστές και τους πρωτεργάτες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας».

Σε ξεχωριστά μηνύματά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ επισημαίνουν:

Λευτέρης Αβραμάκης: Οι Έλληνες, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, κατάφεραν να υπερνικήσουν κάθε δυσκολία

«Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η Επανάσταση των Ελλήνων οδήγησε στην δημιουργία του Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού σε όλα τα Βαλκάνια και εν τέλει στη διάλυση της κραταιάς, εκείνη την εποχή, Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι Έλληνες, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, χωρίς συμμάχους κατάφεραν να υπερνικήσουν κάθε δυσκολία και να επικρατήσουν ενάντια στον κατακτητή. Η ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης φωτίζει ιδιαίτερα εκείνες τις στιγμές του Αγώνα που ήταν νικηφόρες και συχνά παραγνωρίζει τη σημασία του Απελευθερωτικού Αγώνα που διεξήχθη σε όλη την Ελλάδα.

Σημαντική για την τελική επιτυχία της Επανάστασης στην Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα ήταν η επανάσταση στη Μακεδονία υπό την ηγεσία του Σερραίου Εμμανουήλ Παπά. Ο Εμμανουήλ Παπάς, διαθέτοντας το σύνολο της μεγάλης του περιουσίας στον Αγώνα για την Ελευθερία, παρά το ότι δεν είχε ο ίδιος στρατιωτική εκπαίδευση και εμπειρία, κατόρθωσε με μικρές αριθμητικά δυνάμεις να προκαλέσει σημαντικά πλήγματα στα στρατεύματα του Σουλτάνου, να καθυστερήσει την αναδιοργάνωσή τους και να κερδίσει χρόνο προκειμένου να εδραιωθεί η επανάσταση στη Νότια Ελλάδα.

Η Μακεδονία και ο Νομός Σερρών μπορεί να μην απελευθερώθηκαν παρά μόνο μετά από 90 σχεδόν χρόνια, η συμβολή τους όμως στον Αγώνα για την Ελευθερία και την δημιουργία του Ελληνικού Κράτους ήταν τεράστια. Οι Σέρρες παρέμειναν σκλαβωμένες για 530 χρόνια (1383-1913), χωρίς να χάσουν όμως την ελληνικότητα, την πίστη τους και τη δίψα για την ελευθερία. Ο Εμμανουήλ Παπάς είναι ο πλέον επιφανής ήρωας των Σερρών το 1821 και οφείλουμε να εκφράζουμε διαρκώς την ευγνωμοσύνη μας στο πρόσωπό του.

Η Επανάσταση του 1821, θυμίζει σε όλους μας ότι οι Έλληνες ενωμένοι μπορούν να υπερνικήσουν κάθε δυσκολία, να καταρρίψουν όλες τις προβλέψεις και να αποτελέσουν το παράδειγμα για όλο τον κόσμο. Η δίψα μας για την Ελευθερία, η εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις και κυρίως η ενότητα είναι τα στοιχεία που μπορούν ακόμα και σήμερα να ανατρέψουν τα δεδομένα.

Το σύγχρονο ελληνικό κράτος και ο ελληνικός λαός έχουμε υποστεί και έχουμε ξεπεράσει πολλές κρίσεις και πολλές δυσκολίες στα 200 αυτά χρόνια της νεότερης ιστορίας μας. Ανεξάρτητα από το αν οι κρίσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι εξωγενείς ή ενδογενείς ή συνδυασμός τους, αυτό που αξίζει όλοι να θυμόμαστε είναι ότι ενωμένοι μπορούμε να τις ξεπεράσουμε. Η επιτυχία του 1821 οφείλεται μεταξύ άλλων στην αυταπάρνηση και την αυτοθυσία Ελλήνων όπως ο Εμμανουήλ Παπάς». ​

Αλ. Αυλωνίτης: Να συνεχίσουμε την παράδοση του αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία


«Με φόντο την υγειονομική πανδημία και τις συνέπειές τις, οι απανταχού Ελληνίδες και Έλληνες τιμούν τη φωτεινή αυτή στιγμή της ελληνικής ιστορίας. Η απόδοση σεβασμού στους γνωστούς και άγνωστους πρωτεργάτες της συνιστά ύψιστο καθήκον και κορυφαία αναγκαιότητα για τις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Αποτελεί κόμβο άντλησης συναισθημάτων και διδαγμάτων για τη συνέχιση και τη διαρκή καταξίωση του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα και επιβάλλει την αγωνιστική αφύπνιση για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπειας του ανθρώπου, δίνοντας το βήμα στην εθνική ανάταση.

Η 25η Μαρτίου, μέσα σε επώδυνες συνθήκες, καλλιέργησε τις ρίζες της γέννησης του νέου ελληνικού κράτους, ενώ συνέβαλε στη μετέπειτα απελευθέρωση και άλλων ελληνικών εδαφών. Φέτος, συμπληρώνονται 200 χρόνια από τότε που γενναίοι και σπουδαίοι άνθρωποι πολέμησαν για το όνειρο μίας ελεύθερης Ελλάδας. 200 χρόνια ελευθερίας και ανεξαρτησίας! Αυτό είναι το νόημα του 1821 και αυτό καλούμαστε να συνεχίσουμε.

Στην ιστορική αυτήν επέτειο οφείλουμε να στείλουμε το μήνυμα στον κόσμο ότι οι Έλληνες θα συνεχίσουμε την παράδοση του αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα. Με αλληλεγγύη σε όλους τους λαούς που εναντιώνονται στον παραλογισμό ενός κατακτητή που παραβαίνει το διεθνές δίκαιο και κάθε έννοια ηθικής και δικαιοσύνης. Που αντιπαλεύουν εξωτερικούς εξαναγκασμούς και υιοθετούν την επαναστατική τακτική ως υπέρτατη εκδήλωση της ανθρώπινης αντίθεσης που ενυπάρχει σε κάθε εκμεταλλευτική κοινωνία. Με αυτές τις σκέψεις, ας τιμήσουμε τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης έχοντας το βλέμμα στο μέλλον με τόλμη και ευψυχία. Οι θυσίες για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη θα δικαιώνονται, όσο συνεχίζουν τα υπέρτατα αυτά αγαθά να μας εμπνέουν σε νέους και ανεξάντλητους κοινωνικούς και εθνικούς αγώνες.Χρόνια πολλά!».

Άννα Βαγενά:«Μη σκιάζεστε στα σκότη!»

200 χρόνια μετά, πιο επίκαιρο από ποτέ το μήνυμα της εξέγερσης των σκλαβωμένων Ελλήνων, που σήκωσαν κεφάλι μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς για να πολεμήσουν τους Τούρκους.
Οι ταπεινοί, ξυπόλητοι και εξαθλιωμένοι ραγιάδες, σήκωσαν το κεφάλι απέναντι στην Οθωμανική αυτοκρατορία, αλλά και ενάντια στον ζυγό των κοτζαμπάσηδων, που δεν ξεχώριζε γι’ αυτούς από τον ζυγό των Τούρκων και έδειξαν ότι η δύναμη της ψυχής μπορεί να είναι ισχυρότερη από τη δύναμη των όπλων.
Το μήνυμα που θέλω να στείλω γι’ αυτή την ημέρα, θα το δανειστώ από τους στίχους του ποιήματος «Το κρυφό σχολειό» του Ιωάννη Πολέμη, που λέει:

«Μη σκιάζεστε στα σκότη! Η λευτεριά
σαν της αυγής το φεγγοβόλο αστέρι
της νύχτας το ξημέρωμα θα φέρει»

Σ. Βαρδάκης: «Καθήκον μας να δίνουμε καθημερινά τους δικούς μας αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία»

«Σήμερα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης απέναντι στον Οθωμανικό ζυγό. Είναι μια ημέρα μνήμης για τους αγώνες των προγόνων μας, για την αυταπάρνηση και τη θυσία των ηρώων του 1821.

Ο ξεσηκωμός του ’21 δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, ούτε η μοναδική απόπειρα εξέγερσης των Ελλήνων στα 400 χρόνια σκλαβιάς. Οι Έλληνες δεν αφυπνίστηκαν ξαφνικά εκείνο τον ιστορικό Μάρτη, αντίθετα, όλα αυτά τα χρόνια συντηρούσαν μέσα τους άσβεστη τη φλόγα της ελπίδας για λευτεριά.

Ήταν δεκάδες οι εξεγέρσεις που είχαν άδοξο τέλος, πνιγμένες στο αίμα από τους Τούρκους. Ποτέ, όμως, δεν παραιτήθηκαν. Για λίγο χαμήλωναν το κεφάλι, μέχρι να το σηκώσουν ξανά, περήφανα, στην επόμενη επαναστατική απόπειρα.

Διαρκής ήταν και ο αγώνας των Δασκάλων του Γένους, να βοηθήσουν τα ελληνόπουλα να κρατήσουν αναλλοίωτα τα στοιχεία της εθνικής τους ταυτότητας: τη γλώσσα, τη θρησκεία και την παράδοση των Ελλήνων.  Ο ταυτόχρονος εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αναδεικνύει αυτή την άρρηκτη σύνδεση  στη συνείδηση του λαού μας.

Αν κάτι μας διδάσκει η σημερινή ημέρα, είναι ότι η πίστη στις αξίες και στα ιδανικά μας μπορεί να κινήσει βουνά. Είναι ότι η ελευθερία που απολαμβάνουμε ως δεδομένη, κληροδοτήθηκε σε μας από τις θυσίες των προγόνων μας, μετά από αιώνες αγώνων.

Έχουμε παρακαταθήκη αυτούς τους αγώνες των ηρώων, που οδήγησαν στην εγκαθίδρυση του Νεώτερου κυρίαρχου Ελληνικού Κράτους, αλλά και τα πρώτα Συντάγματα της Επανάστασης, με τα οποία θεσμοθετείται η Ανεξιθρησκεία, η Κατάργηση της Δουλείας, η κατοχύρωση της Ελευθερίας του Τύπου και της Δημόσιας έκφρασης κάθε Έλληνα πολίτη.

Χρέος μας να μην ξεχνάμε. Καθήκον μας να διαφυλάξουμε την εθνική και ιστορική μας κληρονομιά, να δίνουμε καθημερινά τους δικούς μας αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία.»

Καλλιόπη Βέττα: Η Ελληνική Επανάσταση είναι φάρος ελπίδας για τους αγώνες κάθε εποχής

Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, του απελευθερωτικού αγώνα του ελληνικού λαού απέναντι στην οθωμανική δυναστεία, την αυθαιρεσία, την καταπίεση και τον αυταρχισμό.

Η Επανάσταση του 1821 ήταν μια λαμπρή σελίδα της ελληνικής ιστορίας, καθώς σηματοδότησε την εξέγερση σύσσωμου του λαού, με την εξαίρεση των προνομιούχων της εποχής, απέναντι σε μια κραταιά αυτοκρατορία. Παράλληλα, ήταν ένα διεθνές παράδειγμα, σε μια σκοτεινή εποχή για τα δικαιώματα των λαών, και για αυτό αγκαλιάστηκε από ένα πρωτόγνωρο φιλελληνικό κίνημα που άκμασε σε όλο τον κόσμο.

Ο ξεσηκωμός του 1821, τέλος, ήταν η μεγαλειώδης αρχή για την δημιουργία του ελληνικού κράτους, προσπάθεια η οποία τελεσφόρησε  τις επόμενες δεκαετίες με την ενσωμάτωση των υπόλοιπων εδαφών που αποτελούν, σήμερα, την ελληνική επικράτεια. Στην περιοχή μας, την ΠΕ Κοζάνης, υπήρξαν γενναίες μορφές της Επανάστασης που, σε αντίξοες συνθήκες, τόλμησαν να σηκώσουν με θάρρος και αυταπάρνηση τη σημαία της Ελευθερίας και να γίνουν παράδειγμα σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουμε διπλό καθήκον, αφενός να ανακαλούμε στη μνήμη μας την παρακαταθήκη, τους αγώνες και τους ηρωισμούς των προγόνων μας, αλλά και τις μαύρες στιγμές της ιστορίας μας και αφετέρου, να διεκδικούμε με ανυποχώρητο τρόπο την ισονομία, την ελευθερία και την δικαιοσύνη, διδάγματα και επιταγές του 1821 που είναι φάρος ελπίδας και προοπτικής για τους αναγκαίους αγώνες κάθε εποχής».​

Όλγα Γεροβασίλη: Με όπλο την αλήθεια, αγώνας για όσα μπορούν και πρέπει να μας ενώνουν

Η φετινή 25η Μαρτίου σηματοδοτεί την επέτειο 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση απέναντι στον Οθωμανικό ζυγό. Μια επανάσταση κι έναν αγώνα που δόθηκε παρά τα τεράστια εμπόδια, χάρη στο φρόνημα ενός λαού που βρήκε τη δύναμη να φωνάξει πως ζωή και ελευθερία ταυτίζονται.

Απ’ τα «δάνεια της ανεξαρτησίας μέχρι το «Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας», απ’ τις ηρωικές μάχες μέχρι τις αιματηρές θυσίες των Ελλήνων, απ’ την επανάσταση μέχρι την τμηματική εδαφική ενσωμάτωση και τη σταδιακή αναγνώριση των επαναστατημένων, ο αγώνας για την ίδρυση του ελληνικού κράτους δοκιμάστηκε, δόθηκε, κερδήθηκε αλλά δεν τελείωσε τότε.

Ο αγώνας για Ελευθερία και Ανεξαρτησία είναι διαρκής και μας αφορά όλους ακόμη και σήμερα. Η δεκαετής οικονομική και κοινωνική κρίση από την οποία με κόπους και θυσίες βγήκαμε έδωσε τη θέση της σε νέες δοκιμασίες και η χώρα μας βρίσκεται σήμερα στη δίνη του παγκόσμιου υγειονομικού πολέμου κατά της πανδημίας. Μιας πανδημίας που εξελίσσεται σε οικονομική και κοινωνική λαίλαπα.

Σε αυτή τη μάχη καλούμαστε να δώσουμε το παρών και να αγωνιστούμε με αλληλεγγύη κι αποφασιστικότητα.  Με όπλο την αλήθεια, θα μείνουμε όρθιοι, συνεχίζοντας τον αγώνα για τη ζωή τη δική μας και των συνανθρώπων μας, τον αγώνα για Ελευθερία και Δικαιοσύνη, τον αγώνα για όσα μπορούν και πρέπει να μας ενώνουν.

Τιμούμε σήμερα το παρελθόν μας, την Επανάσταση των αληθινά Ελεύθερων ανθρώπων, εγγύηση και παρακαταθήκη για το κοινό μας αύριο.

Νατάσα Γκαρά: Το '21 συνδύαζε την εθνική με την πολιτική απελευθέρωση, γι΄ αυτό κι έγινε από την αρχή υπόθεση «των πολλών»

Τη φετινή χρονιά συμπληρώνονται δύο αιώνες από τη λαμπρή Επανάσταση του ‘21, που οδήγησε το λαό μας στη χειραφέτηση και την εθνική ανεξαρτησία.

Η Ελληνική Επανάσταση ήταν μία από τις πρώτες επαναστάσεις που συνδύαζαν την εθνική με την πολιτική απελευθέρωση. Γι΄ αυτό και έγινε από την αρχή υπόθεση «των πολλών»: χιλιάδες χωρικοί, αγρότες, κάμποσοι προύχοντες, Φαναριώτες, κληρικοί, έσπευσαν να συνδράμουν στο πλάι των μεγάλων στρατηγών του Αγώνα.

Οι έννοιες της Ελευθερίας, της Ισότητας, της Αλληλεγγύης κυριάρχησαν. Σύντομα στον αγώνα για την Απελευθέρωση συντάχθηκαν και εκατοντάδες επώνυμοι φιλέλληνες από το εξωτερικό, οι οποίοι και αναγνώρισαν στον Αγώνα των Ελλήνων το αίτημα να κυριαρχήσει το δίκιο.

Η κληρονομιά του ‘21 μας θυμίζει τους αγώνες του λαού μας. Που όταν αποφασίζει ενωμένος να βγει μπροστά, μπορεί και αντιμετωπίζει ακόμη και τις πιο μεγάλες αντιξοότητες: παρασύρει τα πάντα στο διάβα του, παίρνει την Ιστορία στα χέρια του. Σήμερα, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες απανταχού της γης, οφείλουμε να τιμούμε το έπος του ’21, αλλά και όλους τους αγώνες του λαού μας από τότε μέχρι και σήμερα. Δικαιωμένους και ανεκπλήρωτους. Αγώνες για Ελευθερία, Δημοκρατία, Ισότητα, Δικαιοσύνη. Αυτή είναι η συλλογική μας ταυτότητα μέσα στους αιώνες, αυτά τα ιδανικά οφείλουμε να διαφυλάξουμε και για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων. Χρόνια πολλά με Υγεία!

Τ. Ελευθεριάδου: Καμία ελευθερία δεν χαρίζεται,  κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος

«Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι», έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός.

Σε τούτο τον τόπο, 200 χρόνια πριν, οι Έλληνες εξεγέρθηκαν απέναντι στην πανίσχυρη Οθωμανική αυτοκρατορία, δείχνοντας ότι καμία ελευθερία δεν χαρίζεται, αλλά και ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Διεκδίκησαν, εκτός την ανεξαρτησία τους, και την πολιτική τους ελευθερία.Οι «ραγιάδες» που έγιναν αγωνιστές πάλευαν για ένα μέλλον ισότητας και δημοκρατίας, για ένα Κράτος στα πρότυπα των επαναστάσεων του καιρού τους: της Γαλλικής και της Αμερικάνικης. Οι θυσίες των Ελλήνων αγωνιστών του 1821 αποτέλεσαν ορόσημο για τις επαναστάσεις της εποχής τους και συγκίνησαν ανθρώπους του πνεύματος, φτάνοντας μέχρι το σήμερα και αποτελώντας μία πολιτική παρακαταθήκη που αναδύθηκε ξανά και ξανά στην πορεία του λαού μας. Η κληρονομιά των αγωνιζόμενων Ελλήνων του 1821συνεχίζει να αποτελεί για εμάς, οδηγό για το μέλλον.​

Νίκος Ηγουμενίδης: Όταν οι λαοί παίρνουν το μέλλον στα χέρια τους μπορούν να τα καταφέρουν

«Το 1821 οι Έλληνες αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία και την πολιτική τους ελευθερία. Επηρεάστηκαν από τη Γαλλική και την Αμερικανική Επανάσταση, και από τις ιδέες του Διαφωτισμού. Το 1821 είναι έτος ορόσημο: Επαναφέρει σήμερα συμβολικά στη μνήμη το γκρέμισμα του «παλαιού» κόσμου και την δημιουργία του νέου εθνικού κράτους, αλλά και την διαρκή πάλη των λαών για ανεξαρτησία και ελευθερία.

Η Ελληνική Επανάσταση μιλάει για τη συστράτευση όλων σε έναν κοινό και ιερό σκοπό: την προάσπιση της ελευθερίας μας, του δικαιώματός μας σε μια κοινωνία προοπτικής και ελπίδας. Υπενθυμίζει ότι όταν οι λαοί παίρνουν στα χέρια τους την υπόθεση της ζωής τους και του μέλλοντός τους, όσο αδύναμοι κι αν φαίνονται απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους, έχουν το δίκιο με το μέρος τους και την αυτοπεποίθηση που τους δίνει το δίκιο και ο αγώνας τους, μπορούν να τα καταφέρουν.

Μέσα στις συμπληγάδες της πανδημίας η επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση στέλνει το μήνυμα ότι κανένα εμπόδιο δεν είναι ανυπέρβλητο. Θα  βγούμε νικητές και από αυτή την κρίση. Οι μάχες που δίνει σήμερα η Ελλάδα για τη δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ανάσχεση της καταστροφικής λιτότητας, είναι ταυτόχρονα μάχες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες. Είναι μάχες που μπορούν με πίστη στον δίκαιο αγώνα να κερδηθούν».

Xαρά Καφαντάρη: Επέτειος αναστοχασμού

Η Ελληνική Επανάσταση ήταν μια εθνική επανάσταση με έντονα κοινωνικά στοιχεία, υπό την επιρροή και του Διαφωτισμού στην Ευρώπη και μέσα στο πλαίσιο μεγάλων ανατροπών στην Ευρώπη και στην Αμερική(Αμερικανική και Γαλλική Επανάσταση). Κύριος στόχος ήταν η Απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, αλλά και αιτήματα Ισότητας και Δικαιοσύνης.
Η Επανάσταση σηματοδοτεί το πέρασμα από τον ραγιά στον Πολίτη, καθώς δεν είναι τυχαία η επιμονή των Ελλήνων αγωνιστών να ψηφισθεί Σύνταγμα.

Η 200ή επέτειος της Επανάστασης είναι ευκαιρία όχι για μεγαλοϊδεατισμούς, αλλά για αναστοχασμό:

Για την ιστορία μας, τις πατριωτικές και δημοκρατικές παρακαταθήκες μας, την ταυτότητα μας ως Έλληνες, την εθνική μας υπόσταση μέσα στο χρόνο–και την πολλές φορές αναγκαία αντιμετώπιση της κινητικότητας πληθυσμών –προς και από τη χώρα μας–, τις μεταναστεύσεις, τις ανταλλαγές πληθυσμών, και τη συνεπαγόμενη νέα μας ταυτότητα.

Για τα λάθη και τις διχόνοιες μας, τη στάση συντηρητικών και προοδευτικών ατόμων και ομάδων, τις συλλογικές νίκες και τα ατομικά συμφέροντα, τις αρνητικές επιρροές και εξαρτήσεις από τον ξένο παράγοντα, τις ριζωμένες αντιλήψεις και τα «ραγιάδικα» ελαττώματά μας, τις ελληνικές αρετές και πάθη μας.

Όλα αυτά, που καθορίζουν την ταυτότητα μας και που θα πρέπει με αντικειμενικότητα και καθαρό πνεύμα, να επιλέξουμε και να κρατήσουμε τα αξιότερα, τα ευγενέστερα και γνήσια πατριωτικά. Έτσι θα πορευθούμε στο Μέλλον, με Δημοκρατία, Αξιοπρέπεια και Κράτος εγγυητή των συμφερόντων της πλειοψηφίας των πολιτών.

Κ. Μάλαμα: Να χαράξουμε ένα νέο όραμα για το μέλλον της πατρίδας μας και της Χαλκιδικής

Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση αποτελούν ένα ιστορικό ορόσημο και για την πατρίδα μας και για την Χαλκιδική μας, η οποία συμμετείχε σε αυτό τον αγώνα με όλες της τις δυνάμεις. Η θυσία των αγωνιστών μας για την ελευθερία, η προσπάθεια για την δημιουργία του Ελληνικού Κράτους κι η απελευθέρωση του λαού μας από τα δεσμά της σκλαβιάς, μας καλούν να αναστοχαστούμε το αύριο που θέλουμε για την χώρα και τον τόπο μας.

Ο τρίτος αιώνας ζωής του Ελληνικού Κράτους, με τις προσπάθειες όλων μας, πρέπει να ξεκινήσει με όχημα την κοινωνική δικαιοσύνη, την ανάπτυξη για όλους και την ισχυροποίηση των θεσμών της δημοκρατικής Πολιτείας. Το διαχρονικό μήνυμα της Ελληνικής Επανάστασης είναι ότι ο δρόμος προς τα εμπρός θα πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους, με όραμα ένα κράτος πιο δυνατό, πιο αποτελεσματικό, πιο δίκαιο για τον πολίτη που καθημερινά δίνει τις δύσκολες μάχες του.

Κώστας Μπάρκας: Όταν η «αποκοτιά» των ολίγων γίνεται παράδειγμα στην Οικουμένη ενάντια στην τυραννία

Όταν το αδύνατο γίνεται δυνατό. Όταν η «αποκοτιά» των ολίγων γίνεται παράδειγμα στην Οικουμένη ενάντια στην τυραννία. Στη μνήμη των αγώνων και των θυσιών που μας έφεραν μέχρι εδώ και ως παρακαταθήκη για τις γενιές που θα’ ρθουν: «Ποτέ δεν αποτυχαίνουν αυτοί που πεθαίνουν για έναν μεγάλο σκοπό» (Λόρδος Βύρων). Η ελευθερία, η ισότητα, η δικαιοσύνη είναι διαρκή αιτήματα και ζωοποιός δύναμη στη θεσμική συγκρότηση ενός κράτους. Αυτά άλλωστε είναι και τα στοιχεία που προσέδωσε ο αγώνας της εθνικής ανεξαρτησίας στη συλλογική μας ταυτότητα. Στο όνομα αυτής της ταυτότητας και των ιδανικών της οφείλουμε να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφής τυραννία.

Γ. Μπουρνούς: Με τις ίδιες αξίες θα νικήσουμε και πάλι

Γιορτάζουμε φέτος τα  200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, από την ηρωική εξέγερση του λαού μας και τον αγώνα του για ελευθερία και ανεξαρτησία, που αντήχησε πολύ πέρα από τα σύνορα της χώρας εμπνέοντας αλληλεγγύη και οράματα για εθνική αυτοδιάθεση σε όλη την Ευρώπη.

Σε αυτά τα 200 χρόνια δεν έπαψαν ποτέ να είναι επίκαιροι οι πόθοι του λαού μας για μια ελεύθερη και αξιοπρεπή ζωή ενάντια στην επιβουλή ξένων δυνάμεων, αλλά και σε αυταρχικές και αλαζονικές εγχώριες εξουσίες.

Η αυτοθυσία, η καρτερικότητα και η περηφάνεια των αγωνιστών του μακρού Αγώνα για την Ανεξαρτησία, μάς συνοδεύουν από τότε. Το είδαμε στους αλλεπάλληλους αγώνες για ελευθερία και ανεξαρτησία που ακολούθησαν. Το τραγούδησαν τα χείλη χιλιάδων ηρωικών αγωνιστών: «Με χίλια ονόματα μία χάρη, ακρίτας ειτ’ αρματολός, αντάρτης, κλέφτης, παλληκάρι, πάντα ειν’ ο ίδιος ο λαός». Το είδαμε και στα νεότερα χρόνια, όταν χιλιάδες συμπατριώτες μας, αγωνιστές της δημοκρατίας, έπαιξαν σε κρίσιμες περιστάσεις τη ζωή τους κορώνα-γράμματα, για να βγάλουν την πατρίδα από το γύψο και το σκοτάδι.

Δυστυχώς ο φετινός σημαδιακός εορτασμός συμπίπτει με μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, που παράλληλα γονατίζει για πολλοστή φορά την εθνική οικονομία και εξελίσσεται ανησυχητικά σε κρίση δημοκρατίας. Ετούτος, όμως, ο λαός, μέσα από τις ιστορικές του νίκες και τις ιστορικές του τραγωδίες, έχει μάθει να αντιστέκεται, να αγωνίζεται και να νικά. Με τις ίδιες αξίες θα νικήσουμε και πάλι.

Γιώτα Πούλου: Ομοψυχία, αλληλεγγύη, ελευθερία ήταν τότε και είναι και σήμερα ισχυρές αξίες που μπορούν να μας εμπνεύσουν 

«…και δεν είχαμε ούτε όπλα οι περισσότεροι ούτε τα αναγκαία του πολέμου όλοι. Αποφάσισαν οι νοικοκυραίγοι ότι η τυραγνία των Τούρκων, την δοκιμάσαμεν τόσα χρόνια, δεν υποφερόνταν πλέον. Και διά αυτήν την τυραγνία οπού δεν ορίζαμεν ούτε βιόν, ούτε τιμή, ούτε ζωή, ξέραμε ότι ήμαστε ολίγοι και χωρίς τα απαραίτητα του πολέμου, αποφασίσαμεν να σηκώσομεν άρματα αναντίον αυτής της τυραγνίας.

Είτε θάνατος είτε λευτεριά!» - Στρατηγός Μακρυγιάννης

Το 1821 βρίσκει αυτή εδώ τη μικρή Χερσόνησο στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου να εμπνέεται από τις μεγάλες ιδέες του Διαφωτισμού που κυριαρχούν στην Ευρώπη. Η Γαλλική Επανάσταση έχει γίνει καταλύτης της ελπίδας για αλλαγή! Η ιδέα για τη δημιουργία ανεξάρτητου Έθνους κινητοποιεί μαζικά τους Έλληνες, ενώ η Ευρώπη και ο κόσμος διαπνέονται από ένα πλατύ κίνημα φιλελληνισμού!

Η Ελληνική Επανάσταση πέτυχε την ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους και την παρουσία της Ελλάδας στον πολιτικό χάρτη του κόσμου. Καθόρισε όμως και την ιστορία του ευρωπαϊκού χώρου κατά το 19ο αιώνα, καθώς έγινε η αρχή της διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Κατά τη διάρκεια του Αγώνα, η Βοιωτία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της εξέγερσης στη Ρούμελη. Οι ήρωες Καραϊσκάκης. Ανδρούτσος, Διάκος, Υψηλάντης, Μπούσγος και άλλοι άφησαν τα ανεξίτηλα ίχνη τους. Κορυφαία στιγμή στην ιστορία της απελευθέρωσης, η μάχη της Πέτρας το 1829, η τελευταία μάχη του Αγώνα πριν την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους.

Σήμερα, τιμούμε την επέτειο των 200 χρόνων σε πρωτόγνωρες δυσκολίες και σκληρές προκλήσεις. Είναι όμως ευκαιρία να αναστοχαστούμε τις θεμελιώδεις αξίες που έχουν σημαδέψει την πορεία μας διαχρονικά!

Ομοψυχία, αλληλεγγύη, ελευθερία ήταν τότε και είναι και σήμερα ισχυρές αξίες που μπορούν να μας εμπνεύσουν, σε αυτήν την περίοδο ανασφάλειας και ανησυχίας που ζούμε.

H δημοσίευση ενημερώνεται περιοδικά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)