to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:47 | 21.03.2021

Πολιτική

Νίκος Βούτσης: Ούτε βήμα πίσω στη δημοκρατική αντεπίθεση

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλάει στην Κυριακάτικη Αυγή και τον Σπύρο Ραπανάκη για την αποτυχημένη πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας, την στρατηγική της έντασης και τις συνέπειες στην δημοκρατία και στα δικαιώματα των πολιτών.


Η στρατηγική της έντασης ειναι  καύσιμη ύλη" για οξύτητα και διχαστικές συγκρούσεις και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο γιατί γίνεται για την οργανική συμπερίληψη όλων των παραφυάδων της ακροδεξιάς στην κυβερνητική παράταξη, στη νέα Δεξιά, αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Μιλάει για την άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει το ΕΣΥ, τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και το κάλεσμα Τσίπρα για από κοινού πολιτική αντιμετώπιση της πανδημίας. “Στο «πολιτικό όνειρό» τους θα ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ μέρος της «δικής τους κανονικότητας»”, υπογραμμίζει ενώ τονίζει πως η πρόσκληση για μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για την προοδευτική διακυβέρνηση είναι ανοικτή και εμπεριέχει την ατζέντα των σοβαρών ζητημάτων δημοκρατίας, των ελευθεριών και δικαιωμάτων

Ολόκληρη η συνέντευξη στην Αυγή της Κυριακής και τον Σπύρο Ραπανάκη

·         Αν και θα περιμέναμε το κράτος να γίνεται αισθητό στον τομέα της δημόσιας υγείας, αντί για γιατρούς, νοσηλευτές και ΜΕΘ βλέπουμε αστυνομικούς και καταστολή. Γιατί θεωρείτε ότι συμβαίνει αυτό; 

Η ραγδαία μεταστροφή της κοινής γνώμης που συνειδητοποιεί καθημερινά την αποτυχημένη πολιτική αντιμετώπιση της πανδημίας και τη μεροληπτική και αναποτελεσματική αντιμετώπιση των οικονομικών της επιπτώσεων, αναδεικνύει ταυτόχρονα την εγκληματική κυβερνητική ευθύνη για τις συνέπειες που έχει για τη δημοκρατία μας και τα δικαιώματα των πολιτών, η στρατηγική επιλογή της αυταρχικής κυβερνητικής διακυβέρνησης και της εμπέδωσης κλίματος αστυνομοκρατίας.

Οι ευθείες αναφορές και προειδοποιήσεις από όλους τους διεθνείς οργανισμούς προς τις κυβερνήσεις για να μην "αξιοποιήσουν" τη μακρόχρονη πλέον φάση της πανδημίας για περιστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών, δεν είχαν αποδέκτες τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του που έχουν  σχεδιάσει να κάνουν μια κυνική εκμετάλλευση υπέρ των πιο ακραίων πολιτικών τους μέσα σε συνθήκες περιστολής δικαιωμάτων, συρρίκνωσης του δημόσιου χώρου και αναγκαίων περιοριστικών μέτρων. Είναι επικίνδυνη για την ίδια τη δημοκρατία μας η πολιτική καταστολής, αυταρχισμού και θεσμικής θωράκισης πρωτοφανών αστυνομικών μέτρων που ακολουθείται επί δώδεκα μήνες μέσα σε μια κοινωνία που είναι επιτηρούμενη, ελεγχόμενη, φοβάται και ασφυκτιά. Αποτελεί μεγίστη υποκρισία το να εκπλήσσεται ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του για το ότι σε αυτή την κοινωνία, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, συνυπάρχουν και αναπτύσσονται ευρέως φαινόμενα κατάθλιψης αλλά και αγανάκτησης και οργής. 

Την ίδια ώρα καταγράφονται πολλαπλές ενδείξεις και περιπτώσεις προκλητικών αναθέσεων, άρνησης ελέγχου για προμήθειες και συμβάσεις θεσμικής υποβάθμισης των ελεγκτικών μηχανισμών για την εργασία, το περιβάλλον και τις οικονομικές συναλλαγές. Δεκάδες υποθέσεις στη μικροκλίμακα της διακυβέρνησης μέχρι μείζονες περιπτώσεις, όπως η  αποικιακή σύμβαση με την «Ελληνικός Χρυσός» που αφορούν στην προφανή εξόφληση "γραμματίων" προς φίλους και ημετέρους. Γραμμάτια επίσης προς το σκληρό πυρήνα της επικοινωνιακής χειραγώγησης που επί ένα χρόνο δίνει τη μάχη του εξωραϊσμού της κυβέρνησης και της απόκρυψης ή και απαξίωσης της κριτικής και των προτάσεων της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών. Προφανείς ανακρίβειες λοιπόν και συνειδητά ψέματα για δήθεν ενίσχυση του ΕΣΥ, της παιδείας και του κοινωνικού κράτους, την ίδια ώρα που η μόνη πραγματική στελέχωση και υποστήριξη είναι για την πολιτική του "νόμος και τάξη", την πολιτική του "Εξάρχεια παντού", την πολιτική που θεωρεί ύποπτους όλους τους διαμαρτυρόμενους όχι μόνο στο δρόμο αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα και κινείται στις ράγες της ατιμωρησίας και της αυθαιρεσίας όπως τόνιζε και το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου. 

  • Που μπορεί να οδηγήσει η στρατηγική της έντασης;

Η στρατηγική της έντασης και μάλιστα της θεσμικής θωράκισης, για τις διαδηλώσεις, τα ΑΕΙ, το σωφρονισμό, τις εργατικές διεκδικήσεις, τις αστυνομοκρατίες συσσωρεύει αγανάκτηση και "καύσιμη ύλη" για οξύτητα και διχαστικές συγκρούσεις και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο γιατί γίνεται για την οργανική συμπερίληψη όλων των παραφυάδων της ακροδεξιάς στην κυβερνητική παράταξη, στη νέα Δεξιά. 

·         Μετά τον ξυλοδαρμό του νεαρού στην πλατεία της Νέας Σμύρνης από άνδρα της ΔΡΑΣΗ επιχειρήθηκε η συγκάλυψη του γεγονότος και η επικράτηση μιας ψεύδους πραγματικότητάς. Η διάδοσή του βίντεο στα σόσιαλ μίντια ανάγκασε κυβέρνηση και ΕΛΑΣ να δώσουν εξηγήσεις. Ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό; Σας ανησυχεί η επιχείρηση απόκρυψης και συγκάλυψης; Είναι μια πάγια τακτική εκ μέρους της ΕΛΑΣ και της πολιτικής της ηγεσίας; 

Η συζήτηση που εξελίχθηκε στη Βουλή ανάμεσα τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ώρα του Πρωθυπουργού υπήρξε άκρως αποκαλυπτική. Όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός καταθέτει έκθεση ερευνητών του πανεπιστήμιου Humboldt η οποία αναφέρεται σε διαδηλώσεις αρνητών των μέτρων κατά του κορωνοϊού και επισημαίνει ακριβώς τα αντίθετα ως ευρήματα από αυτά που ο ίδιος ισχυρίστηκε στη Βουλή, όταν επίσης η ίδια η έκθεση της επιτροπής Αλιβιζάτου κάνει διαπιστώσεις και προτείνει μέτρα τα οποία εμφανίζεται η κυβέρνηση να αποδέχεται ενώ προωθεί την ευθεία καταστρατήγηση τους,  όταν η ΕΔΕ για τον Βαγγέλη Μάγγο και για τον Ζακ Κωστόπουλο, όπως και πολλές άλλες για ανώνυμα θύματα αστυνομικής βίας, ακόμη αναζητούνται, μπορεί κανείς να αντιληφθεί το πώς δημιουργείται αυτό το κλίμα αυθαιρεσίας, ατιμωρησίας και αλαζονείας της εξουσίας σε όλη την κλίμακα του δήθεν επιτελικού κράτους και πως παράγονται φαινόμενα ψευδών ειδήσεων και ψευδών υποθέσεων μέσα στο βεβαρημένο κλίμα της πανδημίας.  Όλοι αναρωτιόμαστε τι θα γινόταν άραγε και που θα έφτανε η ασυδοσία και η ψευδολογία της κυβέρνησης εάν δεν υπήρχαν οι δυνατότητες, που δίνει στον απλό πολίτη και σε συλλογικότητες, η υγιής και φωτεινή πλευρά του διαδικτύου.

  • Πως ερμηνεύεται η άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει το ΕΣΥ ακόμα και την στιγμή που αυτό ξεπέρασε τα όρια του;

Εξ' αρχής η κυβέρνηση είχε μια σταθερή γραμμή την οποία τηρεί ακόμα απαρέγκλιτα. Η γραμμή είναι η άρνηση για μόνιμη ισχυρή στήριξη με προσωπικό, υποδομές και πόρους του ΕΣΥ, η μη επίταξη, με τις νόμιμες διαδικασίες, του ιδιωτικού τομέα που έχει γιγαντωθεί επί δεκαετίες, η μη χρηματοδότηση των υποδομών στις μεταφορές και στα σχολεία και των μέτρων και των εγγυήσεων στους τόπους εργασίας. Τότε λέγαμε ότι κινείται με το "βλέποντας και κάνοντας" και με αυταπάτες και εφησυχασμό. Αποδεικνύεται όμως τώρα ότι όλα αυτά και πολλά άλλα τα οποία έπρεπε να γίνουν, τα οποία άλλωστε έγκαιρα πρότειναν και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης και το εθνικό σχέδιο για το νέο ΕΣΥ που παρουσίασε ο Α. Τσίπρας, δεν ήταν παρά η συμπύκνωση μιας πολιτικής που υποτάσσει την υγεία των ανθρώπων σε ακραίες οικονομικές ιδεοληψίες του νεοφιλελευθερισμού για τώρα και για το μέλλον. 

  • Τίθεται θέμα δημοκρατίας; Πως απαντά η αριστερά; 


 

Η κυβέρνηση δε θέλει να χρεωθεί και να χρεώσει για το μέλλον το συστημικό νεοφιλελεύθερο πολιτικό σύστημα και το κράτος με πόρους, ευθύνες, εγγυήσεις και εν τέλει μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα και των υποδομών του κράτους στην οικονομία υπέρ των πολλών και υπέρ των αδυνάτων. 

Η σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά, η δημοκρατική παράταξη, το ευρύτερο μπλοκ των δημοκρατικών και αριστερών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αντιτείνει: ούτε βήμα πίσω στη δημοκρατική αντεπίθεση που εξελίσσεται απέναντι σε αυτή την αντικοινωνική κυβερνητική πολιτική.


 

  • Πως "διαβάζετε" τις διαμαρτυρίες πολιτών στις γειτονιές; Τις υποκινεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Σαμποτάρετε σκόπιμα τα μέτρα κατά του κορωνοϊού όπως σας κατηγόρησε ο Άδωνις Γεωργιάδης; 


 

Η τυφλή εμμονική αντι-ΣΥΡΙΖΑ στρατηγική, ο μόνιμος "ανένδοτος" εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια στρατηγική ακραία διχαστική, ενθαρρύνει το μίσος και προκαλεί την οργή. Στην πολιτική αυτή συμμετέχουν "με την καρδιά τους" παράγοντες και δυνάμεις "του ακραίου κέντρου" που είναι ευθέως εχθρικοί στην προοπτική μιας προοδευτικής διακυβέρνησης. 

Δυνάμεις που εργάζονται όλα τα τελευταία χρόνια για να αποκατασταθεί στη χώρα μας ένας "συστημικός δικομματισμός", για να περιθωριοποιηθεί θεσμικά η Αριστερά και ως παραχώρηση δίνουν το μήνυμα ότι θα κάνουν ανεκτή την πιθανότητα μιας νέας διακυβέρνησης από τις προοδευτικές δυνάμεις εάν και μόνο υπάρξει συστημική ενσωμάτωση και συντηρητική αναδίπλωση, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κωφεύει και αποστασιοποιείται από τις κοινωνικές δυνάμεις, τις ανάγκες και τις παρεμβάσεις του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας. Στο «πολιτικό όνειρό» τους θα ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ μέρος της «δικής τους κανονικότητας». 

Ακούσαμε λοιπόν και αυτό, ότι δηλαδή ευνοούμε τη διάδοση της πανδημίας!

Όπως ακούμε επί χρόνια ότι είμαστε εθνομηδενιστές, ότι είμαστε μονομερείς δικαιωματιστές, ότι είμαστε αντί-ευρωπαϊστές, ότι ανήκουμε σε φιλοτρομοκρατικό τόξο, ότι διαπράττουμε σκευωρίες με τη δικαιοσύνη, ότι εν τέλει συγκροτούμε τον αριστερό λαϊκισμό που γειτνιάζει με αυτό της δεξιάς και άλλα πολλά. Αν όλα αυτά δεν είναι ευθεία διχαστική πρόκληση απέναντι στο λαό που στηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, απέναντι στην ίδια τη δημοκρατία, τότε τι είναι διχασμός; 


 

  • Ποια πρέπει μα κυρίως, ποια μπορεί να είναι η προοδευτική απάντηση σε αυτή την πραγματικότητα; Υπάρχει εναλλακτική; Ποιος ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ; 

Το Σχέδιο Προγράμματος το όποιο θα συζητηθεί δημοσίως και βεβαίως ο διάλογος που έχει αρχίσει μέσα στις οργανώσεις μελών και τις νομαρχιακές, δίνουν ένα σαφές έδαφος για τη διαμόρφωση της εναλλακτικής προγραμματικής πρότασης, την οποία έτσι κι αλλιώς ο Πρόεδρος του κόμματος, οι τομεάρχες και οι αρμόδιες συλλογικότητες τους τελευταίους μήνες ανά θέμα δημόσια παρουσιάζουν με τη συμβολή εμπειρογνωμόνων και επιστημόνων που διαμορφώνουν τις ψηφίδες της εναλλακτικής προοπτικής κυβερνητικού σχεδίου με ριζοσπαστισμό και όραμα και με το ρεαλισμό που απαιτεί η σταδιακή του εφαρμογή. Η πρόσκληση για μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για την προοδευτική διακυβέρνηση είναι ανοικτή και εμπεριέχει προφανώς επίσης την ατζέντα των σοβαρών ζητημάτων δημοκρατίας, των ελευθεριών και δικαιωμάτων για τα οποία η κυβέρνηση δείχνει μια εμμονή και σπουδή για τη θεσμική τους συρρίκνωση.

  •  Την ώρα που τα κρούσματα χτυπούν "κόκκινο" η κυβέρνηση προχωρά σε σταδιακό άνοιγμα. Πως σχολιάζετε την διαχείριση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα της πανδημίας; 

Τα είπαμε προχθές και μέσα στη Βουλή στην απάντηση προς τον κ. Γεωργιάδη ο οποίος αποτόλμησε την επίρριψη ευθυνών για την κλιμάκωση της πανδημίας στο ΣΥΡΙΖΑ και σε όσους, ιδιαίτερα νεολαίους, διαδηλώνουν τους τελευταίους μήνες με όλα τα μέτρα προστασίας. Είναι ντροπή και ακραία υποκρισία από υπεύθυνους κυβερνώντες που εκώφευσαν σε όλες τις προειδοποιήσεις των ειδικών.

Δείτε τις δυσοίωνες προβλέψεις του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου για το τι θα γίνει το Πάσχα στη χώρα μας. Αντί να ζητούν συγγνώμη για τη μη λήψη μόνιμων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, επιχειρούν πολιτική κερδοσκοπία εναντίον όλων όσων νόμιμα και εύλογα διαμαρτύρονται και διαδηλώνουν. Καμία ντροπή για τα ερασιτεχνικά "ακορντεόν" στην οικονομία, για την ψευδολογία σε σχέση με τις εστίες διάδοσης της πανδημίας, για τις υπερφίαλες προβλέψεις σε σχέση με την πρόοδο των εμβολιασμών. Καμία συγγνώμη για την αλαζονεία στελεχών όλων των βαθμίδων της ΝΔ που δώσανε ακραία δείγματα διακριτής μεταχείρισης  απέναντι στα μέτρα και τους ίδιους τους πολίτες. Δυο φορές ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ έθεσε ευθέως το ζήτημα της από κοινού πολιτικής αντιμετώπισης αυτής της τραγωδίας και των συνεπειών της, βεβαίως με προϋποθέσεις που θα ακυρώνουν τη συνεχιζόμενη προσπάθεια για ψήφιση και επιβολή αντιλαϊκών και αντικοινωνικών μέτρων και αντιμεταρρυθμίσεων.  Η υποδοχή από τον κ. Μητσοτάκη αυτών των προτάσεων, ιστορικής και πολιτικής ευθύνης, υπήρξε απολύτως αρνητική και διανθισμένη ως συνήθως, από επικοινωνιακές προπαγανδιστικές αιχμές ακραίας ανευθυνότητας. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)