to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:40 | 20.03.2021

Κοινωνία

Στο σημερινό συλλαλητήριο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες η Ανοιχτή Πόλη

Τη συμμετοχή της στο συλλαλητήριο αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες που θα λάβει χώρα σήμερα Σάββατο 20 Μαρτίου στην Ομόνοια, με ώρα συγκέντρωσης στις 3μ.μ., ανακοίνωσε η Ανοιχτή Πόλη.


Υπενθυμίζεται πως το κάλεσμα κάνει λόγο για την ανάγκη να μπει ένα τέλος στην ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ σε βάρος των προσφύγων και των µεταναστών.

∆εν ανεχόµαστε χιλιάδες πρόσφυγες, γυναίκες και παιδιά να πνίγονται στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, να κλείνονται σε στρατόπεδα-γκέτο, να φυλακίζονται στα Προ.Κε.Κα χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα, να επαναπροωθούνται παράνοµα από τα σύνορα, να πετάγονται στο δρόµο ως άστεγοι.

Η ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης:

«Η Ανοιχτή Πόλη συμμετέχει στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην Ομόνοια, το Σάββατο 20 Μαρτίου στις 3μμ. Διεκδικούμε τον σεβασμό στα δικαιώματα και τις ζωές των προσφύγων και των μεταναστών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκρυψε την στρατηγική της, η οποία συμπυκνώνεται στο “να τους κάνουμε τη ζωή κόλαση”. Από τις πρώτες ενέργειες της σημερινής κυβέρνησης ήταν άλλωστε η στέρηση από τους πρόσφυγες του ΑΜΚΑ, και μαζί της πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι ίδιοι που ενθάρρυναν τις μισαλλόδοξες ρατσιστικές κραυγές για να μαζέψουν ψήφους, κατάφεραν να σπάσουν τα ρεκόρ συγκέντρωσης προσφυγικού πληθυσμού στη Μόρια – ενός πληθυσμού έκθετου σε κάθε είδους υγειονομική απειλή, αλλά και στους τραμπουκισμός ακροδεξιών ομάδων. Όσοι πρόσφυγες αναγνωρίζονται μένουν άστεγοι και ευάλωτοι, χωρίς σχεδιασμό και πολιτικές ένταξης από την πολιτεία.

Για την Ανοιχτή Πόλη, ο σεβασμός στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των προσφύγων είναι κριτήριο δημοκρατίας και πρόταγμα ανθρωπισμού. Η συμμετοχή τους στην καθημερινότητα της πόλης – στις δουλειές, στα σχολεία, στα πολιτιστικά δρώμενα, στους δημόσιους χώρους – είναι πλούτος για μια πόλη προόδου, που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών και σέβεται όσους και όσες ζούνε σε αυτήν, χωρίς διακρίσεις. Πολιτικές που περιθωριοποιούν ακόμα περισσότερο τους συνανθρώπους μας που αναγκάστηκαν να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο μακριά από τις πατρίδες τους θα μας βρουν απέναντι.

Θα απαιτήσουμε από την πολιτεία να μπει τέλος στις πολιτικές  που κλέβουν τις ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας. Να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αναγνώρισης. Να εφαρμοστούν ενεργητικές πολιτικές ένταξης σε όλα τα επίπεδα κοινωνικής δραστηριότητας. Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα στέγης που αναγκάζει χιλιάδες πρόσφυγες να περιφέρονται ευάλωτοι στις πλατείες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί και η Ελλάδα, οφείλουν επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, βάζοντας στο περιθώριο όχι συνανθρώπους μας, αλλά τις κραυγές του μίσους και του ρατσισμού».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)