to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:42 | 19.03.2021

Κοινωνία

Εμβολιασμοί: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες - Ξεκίνησαν ήδη τα παρατράγουδα

Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου (ομάδα Α).


Θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών στις 26 Μαρτίου, και αρχές Απριλίου θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού τα άτομα της επόμενης ηλικιακής ομάδας, 65-69 ετών. Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται οι πολίτες από 60 έως και 64 ετών, πολίτες άνω των 75 ετών και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. Βρείτε παρακάτω αναλυτικά ποιοι πολίτες μπορούν να αιτηθούν.

Αυξάνονται οι καταγγελίες ότι τα μηνύματα για εμβολιασμό σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αποστέλλονται σε παντελώς άσχετες περιπτώσεις.

Το πρωί της Παρασκευής το avgi.gr ανάρτησε την περίπτωση μίας υγειούς 45χρονης (τα στοιχεία της είναι στην διάθεση του site) ότι έλαβε ενημέρωση να προσέλθει για εμβολιασμό, ως περίπτωση που ανήκει στις «ευπαθείς ομάδες» που «άνοιξαν» για εμβολιασμό (δείτε εδώ αναλυτικά).

screenshot ΕΜΒΟΛΙΟ Screenshot

Με το πρώτο ραντεβού στις 10 Απριλίου στο Λαΐκό, η 45χρονη αρχικά αναζήτησε κάποιο τρόπο να ενημερώσει το σύστημα ψηφιακά ή τους ανθρώπους που το διαχειρίζονται τηλεφωνικά, χωρίς να εντοπίσει σε κάποιο (εμφανές τουλάχιστον) σημείο σχετικά στοιχεία επικοινωνίας.

Στη συνέχεια προσπάθησε να επικοινωνήσει αντίστοιχα με το Λαϊκό, αλλά απέτυχε καθώς οι γραμμές ήταν (όπως είναι προφανές σε αυτές τις δύσκολες στιγμές) παγίως κατηλειμμένες.

Η δημιοποίηση του θέματος οδήγησε σε πολλά ακόμη μηνύματα προς το avgi.gr που περιγράφουν αντίστοιχες ειδοποιήσεις, που έχουν αποσταλεί τόσο με email όπως στο παραπάνω screenshot όσο και με sms. Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή γυναίκας λίγο πριν τα 40 που θα πρέπει να αναρωτιέται εάν στις ευπαθείς ομάδες έχουν προστεθεί και οι έγκυες...

SMS ΜΗΝΥΜΑ ΕΜΒΟΛΙΟ Avgi.gr

Άλλη γυναίκα που επικοινώνησε με το avgi.gr αναφέρει σε email της ότι «έχω γεννηθεί το 1974, δεν ανήκω από όσο γνωρίζω σε ευπαθή ομάδα παρόλα αυτά με κάλεσαν για να εμβολιαστώ.
Επικοινώνησα με το Υπουργείο Υγείας στο τηλεφωνικό κέντρο, στο 2132161001 και μου είπαν ότι έχει συμβεί και σε άλλους και απλά να μην το επιβεβαιώσω. 
Η ερώτηση μου στην υπάλληλο  ήταν η αγωνία μου μην θεωρηθεί ότι ενώ με έχουν καλέσει ήδη μία φορά, δεν επιβεβαιώσω και δεν ειδοποιηθώ όταν θα πρέπει. Με ενημέρωσε ότι εάν κάποιος ειδοποιηθεί από το σύστημα και δεν επιβεβαιώσει το ραντεβού του για οποιοδήποτε λόγο δεν χάνει το δικαίωμα.
Παρόλα αυτά θα πρέπει να ομολογήσω ότι νιώθω μία ανησυχία και επειδή επικρατεί σε όλους μας αγωνία σχετικά με την επέλαση του ιού αποτελεί μία πρόκληση σε αρκετούς σαν εμένα να πάμε να εμβολιαστούμε καθώς έχουμε κληθεί.
Παρότι  δεν προτίθεμαι να το πράξω».

screenshot ΕΜΒΟΛΙΟ avgi.gr

Καθώς οι καταγγελίες αυξάνονται αποδεικνύοντας ότι τα παραπάνω δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να υπάρξει μέρινμα για μία οργανωμένη διαδικασία αναφοράς λαθών από τους παραλήπτες των μηνυμάτων που στέλνουν οι πλατφόρμες αυτές.

Αφενός επειδή όλοι θα εμβολιαστούν και υπάρχει φόβος ότι ένα λάθος μπορεί να τους διαγράψει από την σωστή «λίστα» όταν έρθει η σειρά τους. Αφετέρου επειδή με τις δόσεις των εμβολίων που έχουν παραδοθεί στην Ελλάδα να παραμένουν λιγότερες των αναγκών της, είναι κρίσιμο να διατίθενται όλες στα άτομα που πρέπει να τις λάβουν με την προτεραιότητα που έχουν αποφασίσει οι επιστήμονες, αντί να μένουν στα «αζήτητα» και να προκύπτουν άλλου είδους ζητήματα...

Ποιοι πολίτες μπορούν να αιτηθούν

Οι πολίτες που ανήκουν στην ομάδα Α είναι περίπου 250.000 και η ένταξη τους στην κατηγορία αυτή έγινε από την ΗΔΙΚΑ, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που έθεσε τα κριτήρια, δηλαδή διάγνωση με βάση την κωδικοποίηση ICD-10, την φαρμακευτική αγωγή, αλλά είναι και την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου.   

Αυτοί που έχουν προτεραιότητα είναι οι ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα υψηλού κινδύνου. Αναλυτικά:

  • Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου.
  • Δεύτερη ομάδα είναι η νεφρική ανεπάρκεια, υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.
  • Τρίτη ομάδα τα άτομα που νοσούν με κυστική ίνωση.
  • Μια τέταρτη κατηγορία είναι ο καρκίνος υπό αγωγή. Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία. Αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.
  • Στους καρκίνους υπάρχουν και κάποιοι χρονικοί προσδιορισμοί. Δηλαδή, άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο από 1/1/2019, ενώ για τον αιματολογικό καρκίνο περιλαμβάνονται άτομα που έχουν διαγνωσθεί με αιματολογικό καρκίνο από 1/1/2016.
  • Ακολουθούν σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού. Χρόνιο-αναπνευστικό νόσημα για το οποίο γίνεται χρήση οξυγόνου κατ' οίκον βάσει πιστοποίησης από τον ασφαλιστικό φορέα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με FEV1 μικρότερο του 30%, μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου. Επίσης, η διάμεση πνευμονοπάθεια.
  • Ακολουθεί μετά η σοβαρή καρδιακή νόσος. Περιλαμβάνει άτομα με διάγνωση οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου από 1/12/2020, καρδιακή ανεπάρκεια με κλάσμα εξώθησης μικρότερο του 40%, μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι μυοκαρδιοπάθειες, οι συγγενείς καρδιοπάθειες, βαλβιδική νόσος, όπως και η πνευμονική υπέρταση. Σοβαρή ηπατική νόσος, όπως ηπατική ανεπάρκεια με πυλαία υπέρταση, κίρρωση ήπατος με πυλαία υπέρταση.
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει αυτοφλεγμονώδεις και αυτοάνοσες παθήσεις ή άλλες νόσους υπό ανοσοκαταστολή ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μέτριου ή υψηλού κινδύνου. Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, όπως και άτομα με HIV, με CD4 κάτω των 200. Εδώ ο εντοπισμός γίνεται κυρίως και με τον κωδικό νοσήματος, αλλά και τον κωδικό ATC των φαρμάκων. Είναι, μία μεγάλη κατηγορία που περιλαμβάνει νοσήματα από σχεδόν όλα τα συστήματα: πεπτικό, μυοσκελετικό, δέρμα.
  • Στα άλλα νοσήματα συμπεριλαμβάνεται το σύνδρομο Down, όπως και άλλες ειδικές καταστάσεις μετά από αίτηση του θεράποντος γιατρού. 

Διευκρινίζεται ότι για τις περιπτώσεις που η διάγνωση είναι πολύ πρόσφατη, τότε ο γιατρός με το που προβεί σε καταχώρηση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η ΗΔΙΚΑ θα αντλεί τα στοιχεία αυτά σε εβδομαδιαία βάση έτσι ώστε ο δικαιούχος να μπορεί να εμβολιαστεί.

Εμβολιασμοί: Τι ισχύει για ασθενείς με σπάνιες παθήσεις

Στις περιπτώσεις που κάποιος πάσχει από συγκεκριμένα νοσήματα τα οποία εντάσσονται στην ομάδα Α, αλλά είναι εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, παραδείγματος χάρη αν και η διάγνωση και η θεραπεία έγιναν στο εξωτερικό, τότε ο θεράπων ιατρός συμπληρώνοντας αίτηση στο emvolio.gov.gr για το συγκεκριμένο ασθενή με τη διάγνωση και τη φαρμακευτική αγωγή, θα μπορεί να καταστεί δικαιούχος.

Επίσης, για τις πολύ εξειδικευμένες και σπάνιες παθήσεις που δεν συμπεριλήφθηκαν στην απόφαση της Επιτροπής, θα υπάρχει δυνατότητα ο θεράπων ιατρός συμπληρώνοντας αίτηση με την κωδικοποίηση της νόσου και τη φαρμακευτική αγωγή, να εξετάζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η διαδικασία των αιτήσεων θα ανοίξει σε ένα δεκαήμερο μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας προς το τέλος του μήνα. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)