to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:51 | 18.03.2021

Πολιτική

Και στο βάθος pushbacks: Κενές θριαμβολογίες Μηταράκη με αριθμολογίες

Για μια ακόμη φορά το υπ. Μετανάστευσης και ο Νότης Μηταράκης «διαφημίζει» το έργο του στον περιορισμό των ροών (με τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο να συνεχίζονται αμείωτες), ενώ αναφέρεται και σε μείωση κατά 30 χιλιάδες των προσφύγων που ζουν στις δομές ανά τη χώρα - μόνο που δεν διευκρινίζει τι έχουν απογίνει: έχουν αφεθεί στη μοίρα τους;


«Η σταθεροποίηση του χαμηλού ρυθμού αφίξεων ενισχύει την αποσυμφόρηση των νησιών αλλά και τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας στις συζητήσεις για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου», τιτλοφορεί το δελτίο Τύπου που απέστειλε σήμερα το υπ. Μετανάστευσης, πετώντας αριθμούς «στον αέρα», χωρίς τις απαραίτητες (αλλά καθόλου βολικές για την κυβέρνηση) διευκρινίσεις.

Ετσι, στο δελτίο Τύπου αναφέρεται εισαγωγικά ότι «η σταθεροποίηση του χαμηλού ρυθμού αφίξεων ( -89% μείωση στις αφίξεις στα νησιά τον Φεβρουάριο του 2021 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020) ενισχύει την ολοένα και μεγαλύτερη αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά και των δομών της ενδοχώρας»  - όπου πίσω από τον "χαμηλό ρυθμό αφίξεων" κρύβεται φυσικά τόσο η παγκόσμια συγκυρία της πανδημίας που δυσκολεύει τις μεταναστευτικές μετακινήσεις όσο και τα πολλαπλώς καταγγελθέντα pushbacks.

Πού ζουν οι 30 χιλιάδες άνθρωποι που δεν βρίσκονται πια στις δομές;

Το υπ. Μετανάστευσης σπεύδει να προσθέσει:

«Τον Φεβρουάριο του 2020 ζούσαν στα νησιά του Αιγαίου 42.414 αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες ενώ πλέον ζουν 15.220 (-64%). Αντίστοιχα, σε όλη τη χώρα, το εθνικό σύστημα υποδοχής φιλοξενούσε τον Φεβρουαρίου του 2020 93.563 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, ενώ πλέον ζουν 62.293 (μείωση 31%). Στα Κ.Υ.Τ. των νησιών διαμένουν 12.524 αιτούντες άσυλο μειωμένοι κατά  -67% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020 όπου στα 5 Κ.Υ.Τ ζούσαν 38.399 άτομα».

Ωστόσο, το υπουργείο Μηταράκη δεν παρέχει καμιά διευκρίνιση για το τι απέγιναν οι 31.270 πρόσφυγες και μετανάστες που δεν βρίσκονται πια στο «εθνικό σύστημα υποδοχής»: έχουν αναχωρήσει από τη χώρα; Ζουν σε διαμερίσματα;  Έχουν καταφέρει να ζουν με δικά τους μέσα; Ζουν στο δρόμο;

Απάντηση στα ερωτήματα δεν δίνει φυσικά ούτε η φράση «οι συνολικοί εγγεγραμμένοι του προγράμματος “Helios” ανέρχονται στις 28.097, ενώ τα νέα μισθωτήρια που υπογράφηκαν τον Φεβρουάριο του 2021 ανέρχονται στα 924» στο ίδιο δελτίο Τύπου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)