to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ψηφιακή τεχνολογία για ένα δυναμικό νησιωτικό μέλλον

Ο δρόμος της προσαρμογής στις νέες «ψηφιακές» συνθήκες και της εξόδου από την κρίση με ουσιαστικό ανταποδοτικό όφελος για τα νησιά μας, είναι μονόδρομος.


Άρθρο του Δημήτρη Γάκη, π. Βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ


Με την πανδημία COVID-19 σε εξέλιξη, να δημιουργεί νέα δεδομένα, πιέζοντας ασφυκτικά τις κοινωνίες και τις οικονομίες σ’ όλον το πλανήτη, δύο κρίσιμα ερωτήματα ζητούν απάντηση για την «επόμενη ημέρα»:

Η χρήση των επιστημονικών επιτευγμάτων της ανθρωπότητας – του εμβολίου - σαν ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό και το πιο τοπικής εμβέλειας, αλλά το ίδιο σημαντικό για την καθημερινή ζωή μας ερώτημα:

Με ποια στρατηγική, πως θα ανταποκριθούμε εθνικά και περιφερειακά στις νέες τάσεις που δημιουργούνται στην οικονομική δραστηριότητα; Πως θα ξεπεράσουμε τη σημερινή κρίση, μια κρίση διαρκείας για τους Έλληνες που βιώνουμε για πάνω από μια δεκαετία τα αποτελέσματα ξεπερασμένων πολιτικών, μνημονίων, αντι-αναπτυξιακών ιδεολογικών κολλημάτων που εμπόδισαν κάθε σπίθα δημιουργίας στην προσπάθεια μας να σταθούμε όρθιοι και να ξεφύγουμε από τον βάλτο της ύφεσης;

Η εποχή μας είναι εποχή ριζικών αλλαγών. Και χρειάζονται άμεσες και αποφασιστικές κινήσεις. Πόσο μάλλον στις χωρικά απομακρυσμένες και δημογραφικά πιο ευάλωτες νησιωτικές περιοχές μας. Δεν αρκούν τα «χαρτζιλίκια» με τη μορφή επιδομάτων, δεν φτάνουν οι «καλές προθέσεις» των κυβερνώντων. Χρειάζεται να αφουγκραστούμε τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και να ανταποκριθούμε κατάλληλα και με σχέδιο στις σύγχρονες προκλήσεις που όχι απλά «χτυπούν την πόρτα» μας, αλλά σε πολλούς τομείς, αν δεν βιαστούμε, σύντομα θα μας προσπεράσουν.

Με εργαλεία την καινοτομία και την ψηφιακή τεχνολογία. Που φέρνουν τη νέα επανάσταση στην οικονομία αλλά και μεγάλη «κινητικότητα» στις κοινωνικές σχέσεις, δημιουργώντας νέες – εν πολλοίς αχαρτογράφητες - καταστάσεις στην αγορά εργασίας(τηλεργασία). Ένα σύνθετο θέμα του 21ου αι. για το οποίο ο διάλογος στην Ελλάδα έστω και με καθυστέρηση ξεκίνησε… Και πρέπει να συμμετάσχουμε ενεργά σε αυτό το διάλογο, γρήγορα και αποφασιστικά, αν δεν θέλουμε να μείνουμε «κηλίδα» καθυστέρησης μέσα στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα της οικονομικής ανάπτυξης. Διότι, παρ’ όλα τα ποικίλα ρίσκα, η τηλεργασία έχει ήδη μπει στη ζωή μας, με ορμή. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλούς τομείς η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας έχει επιφέρει άλματα! Για παράδειγμα, η αναγκαστική σειρά «καραντινών» σε περίοδο πανδημίας έχει οδηγήσει σε κάθετη αύξηση των υπηρεσιών τηλε-ιατρικής. Κατά 10 φορές αυξήθηκε η ζήτηση τηλε-ιατρικών συμβουλών στην Αμερική, αλλά και στη νησιωτική Ιαπωνία, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η «Αγορά» παρόμοιων ιατρικών τεχνολογιών στη χώρα μέχρι το 2024 θα αυξηθεί κατά 60%. Η ανάπτυξη της τηλε-ιατρικής δεν μπορεί να αποτελέσει αποκλειστικά φαινόμενο ων ανεπτυγμένων κρατών, αλλά αυτό αποτελεί ένα άλλο θέμα, που θα έχουμε σύντομα την ευκαιρία να συζητήσουμε διεξοδικότερα για τα νησιά μας. Και για την τηλε-ιατρική και για την τηλε-εκπαίδευση. Για τις διευκολύνσεις που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στην παραγωγή αλλά και τις «απειλές» τους, με την έκθεση της πληροφορίας σε «κυβερνο-απειλές» στον ψηφιακό χώρο και την επισφάλεια στην εργασία…

Τεχνολογικές λύσεις για το μέλλον των νησιών μας

Το κρίσιμο συμπέρασμα εδώ είναι ότι για την επόμενη μέρα χρειάζεται όραμα, στρατηγική, αλλά και λύσεις ουσίας. Λύσεις που να ταιριάζουν με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, να εκμεταλλεύονται τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, για παράδειγμα τα πλούσια σε πολιτισμό και φυσικό πλούτο νησιά της Δωδεκανήσου, λύσεις που να αφορούν την πραγματική ανάπτυξη με βέλτιστη χρήση των εθνικών και κοινοτικών πόρων, όχι – όπως συνηθίζει το δεξιό συντηρητικό κατεστημένο - με «τοπική εργολαβική ανακύκλωση» του δημόσιου χρήματος του ΠΔΕ και των ΕΣΠΑ…

Ο δρόμος της προσαρμογής στις νέες «ψηφιακές» συνθήκες και της εξόδου από την κρίση με ουσιαστικό ανταποδοτικό όφελος για τα νησιά μας, είναι μονόδρομος.

Η προβολή των δωδεκανησιακών τουριστικών προορισμών μέσα στις νέες συνθήκες, είναι το πρώτο μας μέλημα, ο νέος «ψηφιακός οδικός χάρτης» ανάπτυξης των νησιώνμας. Δεν είναι μόνο τα corona-free μικρά νησιά μας, είναι τα νέα σύγχρονα χάϊ τεκ & ποιοτικά προϊόντα που θα πάνε χρόνια μπροστά τον κλάδο του τουρισμού. Μεγεθύνοντας την οικονομία αλλά και συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, υψηλής εξειδίκευσης και αποδοτικότητας. Να γιατί χρειάζεται αναλυτικό πρόγραμμα δράσεων σε τοπικό επίπεδο και ένα νέο σχέδιο, που να συνενώνει τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας με τις ανάγκες του κάθε νησιού μας ξεχωριστά.

Δεν αρκούν μόνο οι «ψηφιακές περιηγήσεις» στον πολιτισμικό μας πλούτο, είναι θετική η διασύνδεση των μουσειακών αρχαιολογικών χώρων αλλά πρέπει να ενσωματώσουμε σύντομα τη νέα 5G τεχνολογία, που θα επιτρέψει στον δυνητικό μας «πελάτη» τουρίστα που επιθυμεί να απολαύσει το καλοκαίρι στις σμαραγδένιες παραλίες της Δωδεκανήσουνα μπορεί να μας επισκεφθεί ψηφιακά όποτε το επιθυμεί, για να συμμετάσχει σε πολιτιστικά δρώμενα των νησιών μας. Να δει τη λαογραφία της Καρπάθου, τη ναυτική ιστορία της Καλύμνου, τα κάστρα της Ρόδου της Αστυπάλαιας και της Κω, τη Μονή και το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη στην Πάτμο, να γνωρίσει το ηρωικό παρελθόν της Κάσου, τη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία στη Λέρο, αλλά και να εκτιμήσει τα σύγχρονα επιτεύγματα των νησιωτών μας, τις οικολογικές πολιτικές στους Λειψούς, τις συνεδριακές υποδομές στη Χάλκη, την πράσινη ανάπτυξη που γίνεται πράξη στην Αστυπάλαια και την Τήλο, το γεωθερμικό πάρκο της Νισύρου, το ανεπανάληπτο Καστελλόριζο, τα μικρά ακριτικά διαμάντια μας, όπως το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι. Αυτός ο συνδυασμός φυσικού κάλλους και πολιτιστικού πλούτου σε συνδυασμό με τη χρήση καινοτόμων πρακτικών που εξασφαλίζουν οι νέες τεχνολογίες, μπορεί να αποτελέσει το «κάτι παραπάνω» σε τουριστικούς προορισμούς, που είναι ήδη δημοφιλείς, όπως τα νησιά μας. Το δοκίμασε η Βενετία με το διάσημο καρναβάλι της και κέρδισε εντυπώσεις και προοπτική στο μέλλον.

Δεν είναι μόνο οι σύγχρονες τουριστικές υποδομές που απαιτούν τη χρήση ψηφιακής προβολής, λειτουργίας και υπηρεσιών που προσφέρονται πλέον κυρίως ιντερνετικά, αλλά ταυτόχρονα είναι και η προώθηση των νέων εργαλείων εργασίας και ανάπτυξης, όπως η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε νέες ειδικεύσεις, η ψηφιακή διασύνδεση ξενοδοχειακών μονάδων, επαγγελματικών φορέων, οργανισμών και κρατικών υπηρεσιών στον Τουρισμό, στον Πολιτισμό, στην Ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών μας.

Είναι αυτές οι νέες τάσεις στην αγορά εργασίας, όπως οι ψηφιακοί νομάδες, που κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Κοινός τόπος για την επιτυχία όλων αυτών: Η φθηνή και ποιοτική ψηφιακή τεχνολογία. Η ανάπτυξη τεχνολογιών σε όλη τη χώρα και ένα κράτος των αρίστων – των ενεργών πολιτών της!

Η πανδημία δημιουργεί δεδομένα. Είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε, να διευρύνουμε το διάλογο, να καταθέσουμε τεκμηριωμένες προτάσεις, να βρούμε τις σύγχρονες όψεις της εργασίας μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία, να πετύχουμε.

Για το μέλλον της χώρας. Για να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)