to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο «θρόμβος» στις σχέσεις Ευρώπης - AstraZeneca

Η κυβερνητική αφωνία ή απορία ψάλτου βηξ...


Η Γαλλία είναι έτοιμη να καταθέσει αγωγές κατά της AstraZeneca, δήλωνε χθες ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον. Λίγο πριν, ο Πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωνε την αναστολή του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, λέγοντας ότι ενεργεί στο πλαίσιο «ευρωπαϊκής στρατηγικής».


Μην ξεγελιέστε όμως, για όλα αυτά η γαλλική πλευρά δεν επικαλέστηκε τα επεισόδια θρομβώσεων που έχουν αναστατώσει και στην Ελλάδα την κοινή γνώμη.

Η εξήγηση μάλλον βρίσκεται αλλού. Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca είχε ανακοινώσει, μια ημέρα πριν, το περασμένο Σάββατο, νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ε.Ε. είχε παραγγείλει σε τεράστιες ποσότητες το βρετανικό εμβόλιο, μιας και είναι και το φθηνότερο:

Οξφόρδη / AstraZeneca: 1,78 ευρώ

Johnson & Johnson: 8,50 δολάρια

Sanofi / GSK: 7,56 ευρώ

BioNTech / Pfizer: 12 ευρώ

CureVac: 10 ευρώ

Moderna: 18 δολάρια

Τώρα κινδυνεύει προκαλώντας τεράστια ζημιά σε υγεία και οικονομία να «παγώσει» ή να επιβραδύνει τον εμβολιασμό.

Όλοι κινούνται πλέον για εναλλακτικές προμήθειες, της Κύπρου και της Ουγγαρίας περιλαμβανομένων, που στράφηκαν στο ρωσικό «Σπούτνικ» (παρεμπιπτόντως εδώ και μερικούς μήνες κυκλοφορεί ότι η Ρωσία προμήθευσε τις μονές του Αγίου Όρους και μοναχοί και επισκέπτες εμβολιάζονται δωρεάν).

Από την άλλη, η αφωνία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η συνέχιση των εμβολιασμών με AstraZeneca μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν αποθέματα άλλων εμβολίων και μια διακοπή θα σήμαινε πάγωμα των εμβολιασμών στη χώρα. Τα περί παραλαβής εκατομμυρίων δόσεων τον Μάρτιο - Απρίλι τίθεται πλέον εν αμφιβόλω, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πορεία της πανδημίας και της οικονομίας.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)