to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:06 | 16.03.2021

Διεθνή

Μεγαλώνει η ανησυχία για το εμβόλιο της AstraZeneca - Εν αναμονή της απόφασης της ΕΕ η Ελλάδα

Μεγαλώνει ο αριθμός των χωρών που αναστέλλουν την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για προληπτικούς λόγους ύστερα από περιστατικά θρομβώσεων - Αναμένεται η οριστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που θα συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη 18/3 - Το ελληνικό υπ. Υγείας ανακοίνωσε ότι θα περιμένει την απόφαση του ΕΜΑ για να πάρει τις σχετικές αποφάσεις - Συνεδριάζει σήμερα, Τρίτη, επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ


Τα περιστατικά θρομβώσεων στην Νορβηγία σε υγειονομικούς που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, οδήγησαν αρκετές χώρες της Ευρώπης στην αναστολή των εμβολιασμών μέχρι να υπάρξουν περαιτέρω διευκρινίσεις. Την Πέμπτη η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το θέμα. Την αναστολή της χορήγησης του συγκεκριμένου εμβολίου έχουν αποφασίσει ως τώρα Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Δανία, Σουηδία (από σήμερα), Ιρλανδία, Ισλανδία, Βουλγαρία.

΄Το μεσημέρι της Τρίτης, πάντως, η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Εμερ Κουκ κατά την διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου είπε πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει την δημιουργία θρόμβων», ενώ πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη έρευνα για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου αυτού, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Υπ. Υγείας: Θα περιμένουμε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Οι αρμόδιες αρχές στη χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, παρακολουθούν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση με το εμβόλιο της AstraZeneca και «η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών βρίσκεται σε επαγρύπνηση και σε επαφή με τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων».

Οι ελληνικές υγειονομικές αρχές αναμένουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει «έκτακτη συνάντηση» την Πέμπτη μετά την αναστολή από πολλές χώρες της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 λόγω ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους αίματος, και πρόσθεσε πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων.

Έως ότου υπάρξουν νεότερες οδηγίες εκ μέρους του ΕΜΑ, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζονται κανονικά στην Ελλάδα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Β. Κικίλιας: Συνεχίζουμε τους εμβολιασμούς με το AstraZeneca μέχρι νεωτέρας

Ο υπ. Υγείας είπε σε συνέντευξή τοπυ πως «από τους 172.000 εμβολιασμούς που έχουν γίνει με το εμβόλιο αυτό στη χώρα μας, μόλις ένα περιστατικό (θρομβοεμβολικής νόσου) καταγράφηκε, το οποίο ελέγχθηκε από τον ΕΟΦ που επεφάνθη ότι δε σχετίζεται με τον εμβολιασμό» - Επανέλαβε ότι το σύστημα Υγείας λειτουργεί στο κόκκινο, ιδίως στην Αττική.

Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών: Σταθερά συνεχίζεται ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα

«Βασικό ενός εμβολίου είναι η ασφάλεια του. Ένα εμβόλιο μπορεί να παρουσιάσει ήπιες και αυτοπεριορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες και ενδεχομένως να παρουσιαστούν και σπάνιες παρενέργειες γι αυτό και υπάρχει συνεχής παρακολούθηση», είπε η καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μ. Θεωδορίδου. 

Αναφερόμενη στο "ντόμινο" προσωρινής αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη, λόγω πιθανής συσχέτισης του με θρομβοεμβολικά επεισόδια, σημείωσε ότι ο ΕΠΑ και ο ΠΟΥ, που έχουν το σύνολο των δεδομένων, έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση με θρομβοεμβολικά περιστατικά. «Λείπουν οι αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς το εμβόλιο», είπε η κ. Θεοδωρίδου. Τόνισε επίσης ότι είναι λάθος η λήψη αντιπηκτικών πριν από τον εμβολιασμό.

Υπογράμμισε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε δύο φορές για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Στη σημερινή της συνεδρίαση ομόφωνα έκρινε πως δεν συντρέχει λόγος αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, προσέθεσε.

Aρ. Πελώνη: Συνεχίζουμε κανονικά

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σήμερα Τρίτη, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ασφαλέστερο να συνεχίσει τους εμβολιασμούς, παρά τις αποφάσεις πολλών άλλων χωρών να σταματήσουν μέχρι την απόφαση του EMA.

«Η Ελλάδα από την αρχή ακολουθεί τις οδηγίες του EMA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, του επίσημου Οργανισμού που έχει εγκρίνει όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται και προμηθεύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έβγαλε οδηγία προ ημερών. Έχει αποφανθεί κι εχθές σε μια σαφή ανακοίνωση  υπέρ της ασφάλειας του εμβολίου. Δεν συσχετίζει διάφορα περιστατικά που παρατηρήθηκαν με τον εμβολιασμό. Άρα, συνεχίζουμε κανονικά τον εμβολιασμό. Δεν υπάρχουν δεδομένα αυτή τη στιγμή στα χέρια μας, που να στηρίζουν μια απόφαση ανάλογη με αυτή που πήραν άλλες ευρωπαϊκές χώρες», είπε η Αρ. Πελώνη, προσθέτοντας: «Ήδη έχουν γίνει στη χώρα 173.000 εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca χωρίς προβλήματα. Χρειάζεται ψυχραιμία, χρειάζεται νηφαλιότητα. Εμβολιαζόμαστε με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον EMA. Θυμίζω ότι 11 εκατομμύρια εμβολιασμοί έχουν ήδη γίνει με AstraZeneca στη Βρετανία, με ασφάλεια. Αυτό είναι ένα συντριπτικό στοιχείο υπέρ του εμβολίου».

Α. Ξανθός για εμβόλιο AstraZeneca: Απαιτούνται πειστικές απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς

«Τα αγωνιώδη ερωτήματα των πολιτών που πρόκειται να εμβολιαστούν τις επόμενες μέρες απαιτούν πειστικές απαντήσεις από τους αρμόδιους επιστημονικούς και κρατικούς φορείς (Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ΕΟΦ, ΕΟΔΥ), αλλά κυρίως από το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση», τονίζει σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Συνεδριάζει σήμερα, Τρίτη, επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ

Μια συμβουλευτική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναμένεται να συναντηθεί σήμερα, Τρίτη, προκειμένου να συζητήσει για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε πως τα συστήματα που είναι επιφορτισμένα με την προστασία της δημόσιας υγείας εργάζονται, καθώς πολλές χώρες αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 προκειμένου να διερευνήσουν ενδεχόμενες παρενέργειες.

«Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, αλλά είναι συνηθισμένη πρακτική να τα διερευνούμε, και δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

«Δεν θέλουμε ο κόσμος να πανικοβληθεί», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟ Υγείας Σουμία Σουαμινάθαν, και πρόσθεσε πως δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα καμία σύνδεση ανάμεσα στα "θρομβοεμβολικά γεγονόντα" που καταγράφηκαν σε ορισμένες χώρες και σε εμβόλια κατά της COVID-19.

"Απ΄ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα στα προκαταρκτικά δεδομένα, δεν υπάρχει αύξηση των περιπτώσεων θρομβοεμβολικών γεγονότων", δήλωσε από την πλευρά της η Μαριάντζελα Σιμάο, υποδιευθύντρια του ΠΟ Υγείας, υπεύθυνη για την πρόσβαση σε φάρμακα και σε προϊόντα υγείας. Η επιστήμονας υπογράμμισε επίσης πως, για την ώρα, το όφελος από τον εμβολιασμό υπερέχει των κινδύνων που συνδέονται με την Covid-19.

Η Βρετανία, όπου αναπτύχθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca σε συνεταιρισμό με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λέει ότι δεν ανησυχεί, ενώ η φαρμακοβιομηχανία είπε πως μια αναθεώρηση των δεδομένων ασφαλείας έδειξε πως δεν υπάρχει απόδειξη για αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος.

Ποιες χώρες μέχρι τώρα έχουν αναστείλει τους εμβολιασμούς με το AstraZeneca

Η Λιθουανία, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ανέστειλε σήμερα τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, μέχρι να εξεταστεί το θέμα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Ο υπουργός Υγείας Αρούνας Ντούλκις ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο αυτό δεν θα χρησιμοποιείται στη χώρα «για προληπτικούς λόγους» μέχρι να ανακοινωθούν τα οριστικά συμπεράσματα του ΕΜΑ για την ασφάλειά του. Ο Ντούλκις είπε ότι ο ίδιος προσωπικά «εμπιστεύεται» το εμβόλιο της AstraZeneca και είναι έτοιμος να εμβολιαστεί, αλλά η προσωρινή αναστολή ήταν «η πιο ασφαλής λύση» για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος.

Η υπηρεσία ελέγχου των φαρμάκων της Λιθουανίας, μιας χώρας 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων, έκανε γνωστό ότι τρεις άνθρωποι εμφάνισαν θρόμβους μετά τον εμβολιασμό τους. Ωστόσο τίποτα δεν αποδεικνύει ότι τους προκάλεσε το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η Σουηδία και η Λετονία ανακοίνωσαν σήμερα,  ότι αναστέλλει προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 για προληπτικούς λόγους. Η υπηρεσία Ιατρικών Προϊόντων της Σουηδίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι έχει καταγράψει 10 περιπτώσεις θρομβώσεων και μία περίπτωση χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων σε άτομα στα οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca. Υπενθυμίζεται ότι η η Δανία και η Νορβηγία έχουν καταγράψει μεμονωμένα περιστατικά αιμορραγιών, θρομβώσεων και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων μετά τη χορήγηση του εμβολίου αυτού.

Την ίδια απόφαση έλαβε και η Λετονία, με τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας να ανακοινώνουν σήμερα "την προσωρινή αναστολή" της χρησης του εμβολίου αυτού για έως δύο εβδομάδες. Η απόφαση ελήφθη για "προληπτικούς λόγους" για όσο διάστημα ελέγχεται το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ στη Λετονία δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα από τη χορήγησή του, τόνισαν οι υπηρεσίες σε ανακοίνωσή τους. "Η απόφαση βασίζεται σε αναφορές από μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες για θρομβώσεις και αντίστοιχα περιστατικά που παρατηρήθηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου", εξηγούν. "Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τον εμβολιασμό με σοβαρά προβλήματα υγείας".

H Γερμανία  ανακοίνωσε την απόφασή της για αναστολή των εμβολσιασμών με το συγκεκριμένο σκεύασμα μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ». Παράλληλα, για προληπτικούς λόγους ανέστειλε την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και η Γαλλία. Όπως ανακοίνωσε ο Εμ. Μακρόν κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου «ελπίζει να ξαναξεκινήσει γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού». 

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Aifa, ο οποίος επίσης αποφάσισε για προληπτικούς λόγους να αναστείλει τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο μέχρι να δοθεί στην δημοσιότητα η σχετική οριστική απόφαση της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής, ΕΜΑ. 

Η Ισπανία αποφάσισε κι αυτή με την σειρά της να προβεί σε αναλογες ενέργειες έπειτα από την αναφορά παρενεργειών, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας. Η Ισπανία ακολουθεί έτσι περίπου δώδεκα χώρες μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία που ανέστειλαν για προληπτικούς λόγους τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

Στην λίστα προστίθεται και η Ιρλανδία, ακθώς οι υγειονομικές αρχές συνέστησαν την αναστολή χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca για προληπτικούς λόγους. Η επιτροπή που είναι αρμόδια για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ιρλανδία συνέστησε να ληφθεί αυτό το μέτρο, που ισχύει ήδη σε ορισμένες άλλες χώρες, από σήμερα το πρωί, για προληπτικούς λόγους, ανέφερε ο αρχίατρος Ρόναν Γκλιν σε ανακοίνωσή του.

Ταυτόχρονα και η Ολλανδία προχώρησε σε αντίστοιχη κίνηση. Ειδικότερα, οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές θα αναγκαστούν να ακυρώσουν 43.000 ραντεβού εμβολιασμού κατά της Covid-19 έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης, μετέδωσε αργά χθες το κρατικό πρακτορείο ειδήσων ANP.

Από την Πέμπτη έχει ανακοινωθεί ότι κι άλλες χώρες αναστέλλουν τον εμβολιασμό με τον εν λόγω εμβόλιο. Πρόκειται για την Νορβηγία, την Ισλανδία και την Δανία, ενώ μια μέρα αργότερα, την Παρασκευή, ακολούθησε και η Βουλγαρία

Την Πέμπτη συνεδριάζει εκτάκτως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το ζήτημα αυτό. «Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ θα εξετάσει με περισσότερη λεπτομέρεια τις πληροφορίες αύριο (Τρίτη) και συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση την Πέμπτη, 18 Μαρτίου προκειμένου να καταλήξει για τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί και για κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να είναι απαραίτητο», ανέφερε ο οργανισμός που εδρεύει στο Άμστερνταμ.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)