to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:13 | 12.03.2021

Διεθνή

«H αναστολή των εμβολιασμών προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά από ενδεχόμενες επιπλοκές του εμβολίου της Astrazeneca»

«Με την αναστολή των εμβολιασμών στη Δανία για δύο εβδομάδες, είναι πολύ πιθανόν ότι θα προσβληθούν περισσότεροι άνθρωποι τώρα από την Covid-19 παρά χωρίς αυτήν την απόφαση και περίπου το 5% από αυτούς θα προσβληθεί σοβαρά. Ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να εμφανιστούν περισσότερες θρομβώσεις», λένε Γερμανοί επιστήμονες την ώρα που και ο ΠΟΥ συνιστά τη συνέχιση των εμβολιασμών


Να συνεχίσουν οι πολίτες να εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Την ίδια στιγμή άλλες δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη χορήγησή του.

«Ναι, θα πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το εμβόλιο της AstraZeneca, δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείται», δήλωσε σήμερα η Μάργκαρετ Χάρις, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον ΟΗΕ στη Γενεύη.

Η κ. Χάρις υπογράμμισε ότι οι ειδικοί του οργανισμού εξετάζουν μεν τις πληροφορίες για τον σχηματισμό θρόμβων, όμως δεν έχουν διαπιστώσει καμία αιτιακή σχέση.

«Κάθε συναγερμός για την ασφάλεια πρέπει να αποτελεί αντικείμενο έρευνας», δήλωσε και πρόσθεσε «οφείλουμε να είμαστε πάντα σίγουροι ότι μελετάμε όλους τους  συναγερμούς ασφαλείας όταν διανέμουμε εμβόλια και οφείλουμε να τους εξετάζουμε, όμως δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για να μην το χρησιμοποιήσουμε».

Σήμερα, πάντως, η Βουλγαρία και η Ταϊλάνδη προστέθηκαν στις χώρες που ανακοίνωσαν ότι σταματούν να κάνουν εμβόλια με τη συγκεκριμένη παρτίδα της AstraZeneca, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρατών σε 11.

Χθες είχε γίνει γνωστό ότι ανέστειλαν τους εμβολιασμούς η Ιταλία, η Δανία, η Αυστρία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο.

Από την πλευρά της η εταιρεία δήλωσε ότι στηρίζει τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, όμως αρνήθηκε ότι το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού συνδέεται με τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων.

«Η ανάλυσή μας δεν έφερε καμία ένδειξη για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβου ή πνευμονικής εμβολής. Η ανάλυση έγινε σε πάνω από 10 εκατομμύρια περιπτώσεις. Αντιθέτως τα περιστατικά αυτά είναι αρκετά λιγότερα σε όσους έχουν εμβολιαστεί σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό» σημειώνει η εταιρεία.

«Δεν υπάρχει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 και των θρομβώσεων»

Αρκετοί θάνατοι έχουν συνδεθεί με το εμβόλιο AstraZeneca κατά της Covid-19, ωστόσο δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ των διαταραχών πήξης και του εμβολιασμού του AstraZeneca, τονίστηκε με έμφαση σε σημερινή συνέντευξη Τύπου της πρωτοβουλίας "Η Αυστρία εμβολιάζει" στη Βιέννη.

"Στην Αγγλία δέκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με το AstraZeneca, στην υπόλοιπη Ευρώπη πέντε εκατομμύρια, και θα έπρεπε να ήταν πολύ αισθητό αν υπήρχε μια σύνδεση", δήλωσε ο πρόεδρος του Αυστριακού Ιατρικού Επιμελητηρίου Τόμας Σέκερες.

Από την πλευρά του, ο Χέρβιγκ Κόλαριτς, επιδημιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, εξήγησε το ιστορικό επίπτωσης στην ηλικιακή ομάδα από 20 έως 64 ετών, αναφέροντας ότι περίπου 130.000 άνθρωποι στην Αυστρία έχουν εμβολιαστεί με το AstraZeneca.

Αν συγκρίνει κανείς αυτή την ομάδα, με 130.000 ανθρώπους που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, τότε, ανάμεσά τους, στη βάση της στατιστικής, 3,7 πρόσωπα θα είχαν υποστεί θρομβοεμβολικό συμβάν, ανέφερε ο ίδιος.

Προειδοποιήσεις από Γερμανούς επιστήμονες

Την ίδια στιγμή, Γερμανοί γιατροί προειδοποιούν ότι η αναστολή εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astrazeneca προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά από ενδεχόμενες επιπλοκές του εμβολίου.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου της Ιένας Ματίας Πλετς, δήλωσε ότι « Η απόφαση της Δανίας προκαλεί ίσως μεγαλύτερη ζημιά από ενδεχόμενες επιπλοκές του εμβολίου της Astrazenecα, για τις οποίες επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε καν εάν είναι επιπλοκές του εμβολίου. Οι θρομβώσεις που περιστασιακά καταγράφηκαν μετά τον εμβολιασμό είναι πολύ συχνές σε σοβαρά ασθενούντες με Covid 19. Με την αναστολή των εμβολιασμών στη Δανία για δύο εβδομάδες, είναι πολύ πιθανόν ότι θα προσβληθούν περισσότεροι άνθρωποι τώρα από την Covid-19 παρά χωρίς αυτήν την απόφαση και περίπου το 5% από αυτούς θα προσβληθεί σοβαρά. Ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να εμφανιστούν περισσότερες θρομβώσεις».

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της κλινικής Σβάμπινγκ του Μονάχοτ, Κλέμενς Βέντνερ, δήλωσε ότι «η αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astrazeneca, μεταξύ άλλων στην Δανία, είναι μια αρνητική είδηση, η οποία βλάπτει συνολικά την εικόνα του εμβολίου και την ίδια την εκστρατεία εμβολιασμού. Ο αριθμός των θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση υψηλότερος από τα τυχαία περιστατικά που εμφανίζονται στατιστικά στον πληθυσμό. Από αυτήν την άποψη, δεν υπάρχει βάσει των επιστημονικών δεδομένων λόγος να αμφισβητηθεί η ασφάλεια του εμβολίου αυτού», τόνισε.

Επίσης, ο ερευνητής εμβολίων Λάιφ-Έρικ Ζάντερ του νοσοκομείου Charité του Βερολίνου θεωρεί απίθανη τη σχέση μεταξύ των παρατηρούμενων θρομβώσεων και του εμβολίου. Πολλοί Βρετανοί ερευνητές και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκων (EMA) έκαναν παρόμοιες δηλώσεις.

Η Γερμανία πάντως δεν αναστέλλει τους εμβολιασμούς με αυτό το παρασκεύασμα. Το αρμόδιο Ινστιτούτο Πάουλ Έλριχ (PEI) ανακοίνωσε χτες το βράδυ ότι κατά την άποψή του τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των γνωστών κινδύνων.

Πηγή: Deutschlandfunk, dpa, Reuters, ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)