to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ποιους εμπαίζετε, κύριε Μητσοτάκη;

570 εκατ. κυβερνητικό «δώρο» για απώλειες 7,5 δισ.


«Δώρο 570 εκατ. ευρώ σε 100.000 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν 230.000 εργαζόμενους, κάνει το Δημόσιο μετά τις ανακοινώσεις για ‘κούρεμα’ 30% - 50% στους τρεις πρώτους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής».

Περίπου έτσι παρουσίασε εν είδει διαγγέλματος χθες το πρωί ο Κ. Μητσοτάκης τις κυβερνητικές αποφάσεις που στην ουσία εξειδίκευαν εν μέρει μέτρα που ήδη είχαν ανακοινωθεί και η αγορά τα ήξερε.

Πρόκειται βεβαίως για εμπαιγμό των εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, καθώς, σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton, ο ευρύτερος κλάδος του χονδρικού εμπορίου, του λιανικού εμπορίου, των μεταφορών, των καταλυμάτων, της εστίασης έχασε το 2020 7,48 δισ. ευρώ. Κι αυτή είναι μια εκτίμηση που έγινε μεσούντος του περσινού έτους με τη βασική παραδοχή ότι το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 8,5% το 2020, κάτι που μέχρι στιγμής τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν. Πρόκειται μάλλον για μετριοπαθείς εκτιμήσεις.

Ούτως ή άλλως, όμως, η κυβέρνηση έναντι 7,5 δισ. «δωρίζει» τα 570 εκατομμύρια, δηλαδή το 7,6%. Σωθήκανε οι άνθρωποι. Ποιος θα βάλει λουκέτο μετά από τέτοιο δώρο;

Οι, μετριοπαθείς κατά κανόνα, εκπρόσωποι των «βομβαρδισμένων» κλάδων της οικονομίας αντέδρασαν με δηλώσεις του τύπου «Καλό είναι ό,τι δίνεται...». Θα μπορούσε όμως κανείς να προσθέσει ότι η ώρα του λογαριασμού δεν έχει έρθει ακόμη.

Και θα έρθει όταν κατά το Πάσχα ανοίξουν τα μαγαζιά και ο έμπορος θα πρέπει να προμηθευτεί -αν πουλάει ρούχα και παπούτσια π.χ.- «θερινό εμπόρευμα» και να εκποιήσει το στοκ των χειμερινών...

Τότε που τα λουκέτα θα είναι αναπόφευκτα.

Ποιους εμπαίζετε, κύριε Μητσοτάκη;

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)