to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:07 | 10.03.2021

Πολιτική

Δυσμενείς εργασιακές συνθήκες στον ΕΦΚΑ - Ερώτηση από 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Αναφορά 48 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο., σχετικά με τις δυσμενείς εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στον ΕΦΚΑ.


Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, με την ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), αναφέρεται στις  καθημερινές εργασιακές συνθήκες στον ΕΦΚΑ, οι οποίες μαρτυρούν τη δυσχερή θέση ασφαλισμένων και εργαζομένων στον Οργανισμό, παρά τη δημιουργία του “e-ΕΦΚΑ” και τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί απονομής συντάξεων “με το πάτημα ενός κουμπίου”.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων, καθημερινά, διαλύονται οργανικές μονάδες, μεταφέρονται αρμοδιότητες χωρίς κανένα σχεδιασμό και πρόγραμμα, και με ελλιπή υλικοτεχνική υποδομή.

Επισημαίνουν ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής, για την άμεση και έγκαιρη εξυπηρέτηση ασφαλισμένων και συνταξιούχων, ειδικά εν μέσω πανδημίας και της συνακόλουθης τηλεργασίας.Την ίδια στιγμή, δεν ενισχύεται ο ΕΦΚΑ με νέο προσωπικό με τις αναγκαίες προσλήψεις, έτσι ώστε να αντισταθμιστούν οι αποχωρήσεις προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης. Εκτός αυτού, παρατηρούνται μετακινήσεις εργαζομένων, χωρίς προηγούμενη αίτησή τους, γεγονός που επιτείνει την ανασφάλεια και το άγχος τους.

Η ανωτέρω κατάσταση επιβαρύνεται εν μέσω της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε, καθώς η Διοίκηση του ΕΦΚΑ αγνοεί επιδεικτικά την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, γεγονός που αποδεικνύεται από την άρνησή της να προσλάβει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας ή έστω να ανανεώσει της συμβάσεις όσων εξ αυτών λήγουν άμεσα, με ορατό πλέον τον κίνδυνο για μετατροπή των χώρων δουλειάς σε εστίες υπερμεταδοσης του ιού.

Παράλληλα, καταγγέλλονται Δυσμενείς εργασιακές συνθήκες στον ΕΦΚΑ - Ερώτηση από 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣκαι συχνές είναι οι απαξιωτικές συμπεριφορές με τη χρήση λεκτικής και ψυχολογικής βίας. Απόδειξη δε των απαράδεκτων εργασιακών συνθηκών στον ΕΦΚΑ αποτελεί η πρωτιά του στις αιτήσεις συμμετοχής των εργαζομένων στην κινητικότητα, προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η δυσβάσταχτη κατάσταση.

Ενδεικτική επίσης της επικρατούσας κατάστασης είναι και η καταγγελλόμενη αναξιοκρατία που επικρατεί με τις συνεχείς “πελατειακές” αναθέσεις των θέσεων ευθύνης. Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι πρέπει να μπει τέλος στο καταγγελλόμενο καθεστως πελατειακών σχέσεων και να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη διενέργεια κρίσεων σε όλη την υπηρεσιακή κλίμακα του Οργανισμού.

tags: ΕΦΚΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)