to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:08 | 08.03.2021

Πολιτική

ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ 25: Η ευθύνη για την αστυνομική βία στη Ν. Σμύρνη είναι κυβερνητική

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η απρόκλητη αστυνομική βία που εξαπολύθηκε κατά των πολιτών της Νέας Σμύρνης που βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία του δήμου το μεσημέρι της Κυριακής 7 Μαρτίου.


Το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ 25 κατήγγειλαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα απαράδεκτα γεγονότα που συνέβησαν στη Ν. Σμύρνη, επισήμαναν πως οι πρακτικές αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τον έλεγχο της πανδημίας και ζήτησαν την απόδοση ευθυνών. 
 
Γιώργος Καμίνης: Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
 
Σφοδρή κριτική κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη εξαπέλυσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολιτή του Κινήματος Αλλαγής, Γ. Καμίνης. Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ τόνισε πως οι πρακτικές αυτές υπονομεύουν την αντιμετώπιση της πανδημίας ενώ υπογγράμμισε πως ο Μ. Χρυσοχοΐδης πρέπει επιτέλους να πάψει να κρύβεται. Ολόκληρη η δήλωσή του έχει ως εξής: 


"Η αστυνομική βία που ασκήθηκε από δυνάμεις της ΔΙΑΣ  σε βάρος πολιτών στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης, όπως αποτυπώνεται σε ερασιτεχνικά βίντεο, είναι όχι μόνον αδικαιολόγητη αλλά και εξοργιστική. Η Ελληνική Αστυνομία φαίνεται δυστυχώς αδύναμη να διασφαλίσει μια απλή αστυνόμευση, όπως είναι η τήρηση των μέτρων κυκλοφορίας μια Κυριακή μεσημέρι σε μία φιλήσυχη γειτονιά της Αττικής, χωρίς να καταφεύγει σε ξυλοδαρμούς. Τέτοια επιχειρησιακή ένδεια είναι ντροπιαστική για αστυνομία ευρωπαϊκής χώρας. Η ευθύνη για την εικόνα αυτή βαρύνει αποκλειστικά την ηγεσία του Υπουργείου. 

Το χειρότερο είναι πως τέτοιες άφρονες ενέργειες υπονομεύουν την κοινωνική ειρήνη και αποδυναμώνουν τη συμμετοχή σε μια εθνική προσπάθεια, στην οποία απαραίτητη είναι η συμβολή όλων μας. Και μάλιστα με μια κοινωνία καταβεβλημένη από τα αλλεπάλληλα λοκντάουν και άκρως ανήσυχη για αυτά που της επιφυλάσσει το μέλλον.      

Από τον περασμένο Νοέμβριο, το Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει να παρευρεθεί ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, στην οποία θα συζητηθεί το πόρισμα της “Επιτροπής Αλιβιζάτου” για την αστυνομική βία. 

Παρότι το πόρισμα έχει παραδοθεί από τον Μάιο του 2020, ο κ. Χρυσοχοϊδης κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του, αρνούμενος επί μήνες να εμφανιστεί με τη δικαιολογία ότι “δεν ευκαιρεί”. Πρόκειται για μια αλαζονική και προσβλητική προς την Εθνική Αντιπροσωπεία συμπεριφορά. Ο κ. Χρυσοχοϊδης οφείλει να εμφανιστεί στη Βουλή, προκειμένου να ασκηθεί ο προβλεπόμενος από το Σύνταγμα κοινοβουλευτικός έλεγχος, πάνω στο πόρισμα μιας Επιτροπής, την οποία ο ίδιος είχε συστήσει επενδύοντας -ρητορικά τουλάχιστον- πολλά στο έργο της".

 
Δημήτρης Κουτσούμπας: Αυστηρή ποινική δίωξη για όλους όσοι ευθύνονται
 
"Απαράδεκτο" χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, το γεγονός της επίθεσης της αστυνομίας στη Ν. Σμύρνη. Ο επικεφαλής του ΚΚΕ ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες: 
 
"Η κυβέρνηση αντί να ασχολείται ουσιαστικά με τα προβλήματα των εργατικών λαϊκών οικογενειών και την επίλυσή τους, χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τη βία, την τρομοκρατία, την καταστολή, τον αυταρχισμό. Ήταν απαράδεκτο το γεγονός που συνέβη χθες στη Νέα Σμύρνη, όπου οι “ράμπο” της αστυνομίας μέσα στην πλατεία -ενώ γυναικόπαιδα, νέοι άνθρωποι έκαναν την κυριακάτικη βόλτα τους- επιτέθηκε με βάναυσο τρόπο. Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι αίσχος, ντροπή. Και βεβαίως το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι να γίνει αυστηρή ποινική δίωξη όλων όσων ευθύνονται γι’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση".
 
ΜΕΡΑ 25: Χτίζουν ένα βίαιο αστυνομικό κράτος 
 
Για εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης τόσο στην πανδημία, όσο και στην οικονομία, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών έκανε λόγο το ΜΕΡΑ 25. Το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη τόνισε πως ο αρμόδιος υπουργός, Μ. Χρυσοχοΐδης, έχει την πλήρη ευθύνη για τις βιαιοπραγίες των αστυνομικών στη Ν. Σμύρνη.
 
"Για άλλη μία μέρα ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης προσπάθησαν να ξεπεράσουν τον όλο και πιο αυταρχικό τους εαυτό. Κι όμως τα κατάφεραν! Οι δυνάμεις καταστολής του κ. Χρυσοχοΐδη σήμερα επιτέθηκαν βίαια και αναίτια σε πολίτες που "τόλμησαν" να πραγματοποιήσουν Κυριακάτικη βόλτα στην πλατεία της περιοχής τους. Αυτό βέβαια για το καθεστώς του κ. Μητσοτάκη, που χτίζει ένα βίαιο αστυνομικό κράτος, είναι έγκλημα που επισύρει ποινή άγριου ξυλοδαρμου κι ως εκ τούτου οι άνθρωποι βρέθηκαν να ξυλοφορτώνονται άγρια από αστυνομικούς στους οποίους ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει λύσει τα χέρια.
 
Η αθλιότητα όμως δεν σταμάτησε εκεί, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. έβγαλε έπειτα και μια ψευδέστατη ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για δήθεν επίθεση στους αστυνομικούς, κάτι που τόσο από μαρτυρίες, όσο και από τα σχετικά βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει, καταρρίπτεται πλήρως. Ως πού όμως θα φτάσουν οι επιθέσεις της Κυβέρνησης στην κοινωνία, ώστε να συνεχίσει την εγκληματική της πολιτική τόσο στην πανδημία, όσο και στην οικονομία, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών";
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)