to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:37 | 08.03.2021

Πολιτική

Υπόθεση όλων να επιτευχθεί η ουσιαστική ισότητα των φύλων

Στη σκιά των βαρύτατων αποκαλύψεων του τελευταίου διαστήματος με θύματα, σε πολλές εκ των περιπτώσεων, γυναίκες, αλλά και εν μέσω ενός νέου κύμματος της πανδημίας φαίνεται να «εορτάζεται» σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών.


Η Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Διαβάστε εδώ, την ιστορία της 8ης Μαρτίου...

Οι πρόσφατες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση που δημιούργησαν μια ελληνική εκδοχή του κινήματος «metoo», αλλά και η αύξηση των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, φανερώνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τις ισχυρές ρίζες της πατριαρχίας.

Η 8η Μάρτη είναι ημέρα μνήμης των διαχρονικών αγώνων των γυναικών σε όλο τον κόσμο, τονίζει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως «οι γυναίκες σε περίοδο covid-19, εξακολουθούν να είναι πρώτες στην ανεργία, εργάζονται στις πιο επισφαλείς θέσεις εργασίας, υποφέρουν ακόμη περισσότερο από τη μερική ανεργία, τον κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους, την αναγκαστική τηλεργασία χωρίς κανόνες, συμβάσεις  και έλεγχο». Ωστόσο προσθέτει πως παγκόσμια αλλά και στη χώρα μας και για δεύτερη συνεχή χρονιά,  οι γυναίκες βρίσκονται πάλι στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Για τον λόγο αυτο ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει σήμερα το απόγευμα στις 5 μ.μ. εκδήλωση-συζήτηση υπό τον τίτλο «8 Μάρτη – Με τις Γυναίκες του Πολιτισμού για το δικαίωμα στην εργασία την εποχή της πανδημίας και του #metoo». Στην εκδήλωση αυτή, μεγάλος αριθμός καλεσμένων γυναικών του πολιτισμού, βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και μέλη φεμινιστικών οργανώσεων, θα συζητήσουν σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα, σε μια συζήτηση του τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/ Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπό τον συντονισμό της Νατάσας Γιάμαλη.

Υπόθεση όλων να επιτευχθεί η ουσιαστική ισότητα των φύλων

«Σήμερα τιμούμε αυτές που μας πήγαν ένα βήμα μπροστά και ξεπέρασαν αιώνες καταπίεσης.Αυτές που άνοιξαν τον δρόμο της χειραφέτησης. Τιμούμε αυτές που οραματίστηκαν μια νέα ανθρωπότητα δικαιοσύνης και ισότητας.», είπε σε δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Από το πρωταρχικό αίτημα για δικαίωμα ψήφου και ισότιμη συμμετοχή στα κοινά, μέχρι σύγχρονα αιτήματα που αφορούν την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος και την ίση αμοιβή στην εργασία, οι διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος έρχονται από παλιά και επανανοηματοδοτούν το σημερινό κοινωνικό και πολιτικό τοπίο», τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης. Και προσθέτει πως «η κουλτούρα του βιασμού και ο σεξισμός, που αποτυπώνεται ακόμα και στη χρήση της γλώσσας στη δημόσια σφαίρα, καθώς και σε πληθώρα τηλεοπτικών προγραμμάτων, είναι ορισμένες από τις πτυχές αυτής της κυριαρχίας. Υπάρχει ανάγκη αυτή η κυριαρχία, μέσα από σύγχρονες αντιστάσεις και αιτήματα, να βαραθρωθεί. Από την ιδιωτική σφαίρα μέχρι τον εργασιακό χώρο, η ουσιαστική ισότητα των φύλων αποτελεί διακύβευμα. Είναι υπόθεση όλων να επιτευχθεί».

Ταυτόχρονα η  αναπληρώτρια τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, αρμόδια για θέματα Ισότητας, Ειρήνη Αγαθοπούλου, δημοσίευσε  κείμενο το οποίο εξειδικεύει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Ισότητα των Φύλων, με αφορμή τη σημερινή ημέρα.

Την καταγγελία πως τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ., που δημιουργήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παραμένουν υποστελεχωμένα, έκανε η αναπληρώτρια τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Χαρά Καφαντάρη. Παράλληλα, στο μήνυμα της αναφέρει πως «όλες και όλοι πρέπει να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα των γυναικών στην Εργασία, στην ασφάλιση, σε αξιοπρεπή ζωή. Για τη προστασία της μητρότητας, για τη λειτουργία σε κάθε νομό ιατροδικαστικών κέντρων και δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών, για την πρόληψη του φαινομένου της βίας και για τη στήριξη των θυμάτων της έμφυλης βίας (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές, νομικής, ιατρικής και ψυχολογικής υποστήριξης, ειδικά στελεχωμένα αστυνομικά τμήματα κ.ά)».

Με τη σειρά της η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου, έθιξε το θέμα της υποεκπροσώπησης των γυναικών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, σημειώνοντας πως η ίδια είναι μία από τις μόλις 65 γυναίκες βουλεύτριες σε αυτή τη θητεία. Πρόσθεσε όμως πως τα πράγματα στην αγορά εργασίας είναι ακόμα χειρότερα,καθώς το 62,39% (664.196) των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ είναι γυναίκες. Επίσης, το 49% των γυναικών δήλωσαν ότι έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία τους.

Η βουλεύτρια Κοζάνης, Καλλιόπη Βέττα με αφορμή τη σημερινή ημέρα, τόνισε πως ο αγώνας για βελτίωση «είναι όχι μόνο επιθυμητός, αλλά αναγκαίος», καθώς «ένας τέτοιος κόσμος, απαλλαγμένος από την βία και τις διακρίσεις,  δεν θα είναι καλύτερος μόνο για τις γυναίκες. Θα είναι αλληλέγγυος και ειρηνικός για όλες και όλους, θα είναι ένας δίκαιος κόσμος».

«Παρά τις κατακτήσεις, έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε», ανέφερε στο δικό της μήνυμα η Γιώτα Πούλου. Η βουλεύτρια Βοιωτίας συμπλήρωσε πως «τα προβλήματα των γυναικών πολλαπλασιάζονται και οξύνονται μέσα στην υγειονομική και οικονομική κρίση αφού ως εργαζόμενες και μητέρες πλήττονται περισσότερο από την αυξανόμενη ανεργία και την ενδοοικογενειακή βία».

Ένα «μπράβο» σε όσες τόλμησαν να μιλήσουν, θέλησε να «στείλει» η βουλεύτρια Λάρισας, Άννα Βαγενά, κι αυτό διότι «αυτές οι γυναίκες δικαίωσαν τον ρόλο τους σαν γυναίκες και σαν μάνεςκαι πρέπει να γίνουν παράδειγμα για όλους μας».

**

Τις πολλαπλές ιδιότητες και τους ετερόκλητους ρόλους που επωμίζονται τόσο στη δημόσια όσο και την ιδιωτική σφαίρα των γυναικών, επεσήμανε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός. Ο τομεάρχης τόνισε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τα δικαιώματα των γυναικών είναι δικαιώματα όλων και η υπεράσπισή τους περνάει μέσα από την εξάλειψη των ανισοτήτων και την κοινωνική χειραφέτηση.​

Ημέρα αφύπνισης, αναστοχασμού και υπενθύμισης των αγώνων των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, αγώνων που έγιναν και αγώνων που πρέπει να γίνουν, χαρακτήρισε τη σημερινή ο βουλευτής, Γιάννης Μουζάλας. «Η πολιτική σημασία της ημέρας παραμένει και σήμερα επίκαιρη και εμείς στεκόμαστε δίπλα σας», είπε ακόμα.

«Το μήνυμα είναι ένα και σαφές», τόνισε ο βουλευτής Σωκράτης Βαρδάκης. «Στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα των γυναικών για ελευθερία και ισότητα, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για μια αξιοπρεπή ζωή με ίσα εργασιακά δικαιώματα για όλους», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «Ο αγώνας των γυναικών για την υπεράσπιση του πλανήτη, της ειρήνης και της αλληλεγγύης, είναι διαρκής, γιατί στην κλιματική κρίση, στους πολέμους και την προσφυγιά, τα πρώτα θύματα είναι οι γυναίκες. Οι γυναίκες θύματα και του εργασιακού εκφοβισμού αλλά και της σεξουαλικής παρενόχλησης».

«Σήμερα, δεν είναι μια απλή γιορτή, ανέφερε στο μήνυμα του ο βουλευτής και τ. υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου. «Είναι μια υπενθύμιση πως οι γυναίκες ακόμη διεκδικούν, πως υπάρχουν ακόμη πολλές μάχες να δοθούν και είναι χρέος μας να στεκόμαστε δίπλα τους», πρόσθεσε. Το μήνυμα είναι ένα και σαφές. Στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα των γυναικών για ελευθερία και ισότητα, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για μια αξιοπρεπή ζωή με ίσα εργασιακά δικαιώματα για όλους.»

«Οι διακρίσεις, η κάθε μορφής βία είναι ακόμα εδώ», ήταν το μήνυμα του βουλευτή Πρέβεζας, Κώστα Μπάρκα. «Και θα είναι για όσο ακόμα αντιμετωπίζουμε την ισότητα αποκλειστικά και μόνο ως ζήτημα που κατοχυρώνεται από ένα νομικό κείμενο και όχι ως κάτι ευρύτερο, ως μια διαρκής μάχη στην καθημερινότητά μας».

Ο βουλευτής Κέρκυρας, Κώστας Αυλωνίτης, θεωρεί «μέγιστο το καθήκον της Πολιτείας να διασφαλίσει την ενδυνάμωση των όρων ισότητας των γυναικών σε όλους τους ρόλους που αναλαμβάνουν, την ενίσχυση της απασχόλησής τους και των ψηφιακών τους δεξιοτήτων, αλλά και της κοινωνίας μας να αποτινάξει στερεοτυπικά κατάλοιπα και σαθρές λογικές, συνεχίζοντας τον αγώνα της ισόρροπης συμμετοχής ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων».

Διαβάστε επίσης:

  1. Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021: Το σημερινό doodle από τη Google

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)