to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Ευρώπη να κάνει καλύτερα την δουλειά της

Άρθρο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, με θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας και τις εξελίξεις στο πεδίο του εμβολιασμού και των εμβολίων, φιλοξενεί η εφημερίδα «Το Παρόν της Κυριακής».


Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τονίζει την ανάγκη για «περισσότερη διεθνή και πολυμερή συνεργασία στη βάση κοινών αποδεκτών κανόνων και παραδοχών» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπογραμμίζοντας την «σωστή και θετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαπραγματευτεί ενιαία με τις φαρμακευτικές του φαρμάκου», η οποία «δυστυχώς συνοδεύτηκε από τραγικά λανθασμένες επιλογές». «Ένα από τα σημερινά, αν μη τι άλλο, παράδοξα είναι πως με δημόσιο χρήμα των ευρωπαίων φορολογουμένων παράγονται αποκλειστικά ιδιωτικά δικαιώματα» συμπληρώνει.

Χαρακτηρίζει ‘ιδεοληπτική’ την «επίμονη άρνηση της Κομισιόν να αντιμετωπίσει με όρους δημοσίου συμφέροντος την διαπραγμάτευση με τις πολυεθνικές του φαρμάκου», προσθέτοντας πως «η αντίθεση της ΕΕ για άρση των κανόνων για τις πατέντες αντί να επιλύει, επιτείνει το πρόβλημα της παραγωγικής ικανότητας και επάρκειας εμβολίων για τον έγκαιρο μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού».

Όπως επισημαίνει, «από την έναρξη της πανδημίας έχει καταστεί σαφές ότι τα εμβόλια αποτελούν το ‘βαρύ πυροβολικό’ στη μάχη κατά της πανδημίας. Αποτελούν την αναγκαία προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος για την ανάκαμψη των κοινωνιών και των οικονομιών μας. Ως εκ τούτου, ο μαζικός και έγκαιρος εμβολιασμός του πληθυσμού είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Γι’ αυτό και η αναζήτηση λύσεων που θα επιταχύνουν τον μαζικό εμβολιασμό είναι ύψιστης σημασίας».

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημειώνει πως η πρόταση αυτή «είναι, μεταξύ άλλων, βιαστική λαμβάνοντας υπόψιν τον πολύ περιορισμένο αριθμό ατόμων που έχουν εμβολιαστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη μέχρι στιγμής», ενώ πρέπει να υπάρχουν και όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις, βάσει επαρκών επιστημονικών δεδομένων, ότι ένα άτομο που έχει εμβολιαστεί δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό. «Ένα κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για ιατρικούς σκοπούς. Ο πλήρης σεβασμός στην αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων πρέπει να αποτελεί κινητήρια δύναμη για κάθε σχέδιο ή δράση που θα αναληφθεί, ειδικά όταν πρόκειται για ζητήματα που σχετίζονται με την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη και εφόσον ο εμβολιασμός δεν είναι ακόμη καθολικός» συμπληρώνει.

Δεν παραλείπει τέλος να ασκήσει κριτική στη ΝΔ για τον τρόπο που συνεχίζει να διαχειρίζεται την πανδημία: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ακριβώς τα ίδια λάθη, αρνούμενος να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα και να αποδεχτεί τις τραγικές συνέπειες των πολιτικών του. Απέναντι στη νέα έξαρση κρουσμάτων η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε την επιβολή νέων ‘έξυπνων μέτρων’, ως συνέχεια του αποτυχημένου λοκντάουν που βιώνουμε εδώ και τέσσερις μήνες με τις καθολικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας και την αποστολή μηνυμάτων».

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο:

Του Δημήτρη Παπαδημούλη*

Οι μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα, πόσο μάλλον η αντιμετώπιση της πανδημίας που δοκιμάζει με πολύ σκληρό και άνευ προηγουμένου τρόπο για πάνω από έναν χρόνο πλέον τις αντοχές της κοινωνίας, της οικονομίας και των συστημάτων υγείας παγκοσμίως, απαιτούν περισσότερη διεθνή και πολυμερή συνεργασία στη βάση κοινών αποδεκτών κανόνων και παραδοχών. Όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και επαναλάβει σε δηλώσεις της η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: «Κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι είναι ασφαλείς».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η σωστή και θετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαπραγματευτεί ενιαία με τις φαρμακευτικές του φαρμάκου, δυστυχώς συνοδεύτηκε από τραγικά λανθασμένες επιλογές. Ένα από τα σημερινά, αν μη τι άλλο, παράδοξα είναι πως με δημόσιο χρήμα των ευρωπαίων φορολογουμένων παράγονται αποκλειστικά ιδιωτικά δικαιώματα. Οι πολυεθνικές του φαρμάκου έχουν τεράστιο συμφέρον να αποκομίσουν κέρδη από ένα εμβόλιο που φτιάχτηκε με δημόσια χρηματοδότηση. Τη δεδομένη στιγμή, ωστόσο, το δημόσιο συμφέρον ζυγίζει περισσότερο από μια χούφτα πολυεθνικών του φαρμάκου.

Η ιδεοληπτική και επίμονη άρνηση της Κομισιόν να αντιμετωπίσει με όρους δημοσίου συμφέροντος την διαπραγμάτευση με τις πολυεθνικές του φαρμάκου, καθώς και η αντίθεση της ΕΕ μετέπειτα για άρση των κανόνων για τις πατέντες αντί να επιλύει, επιτείνει το πρόβλημα της παραγωγικής ικανότητας και επάρκειας εμβολίων για τον έγκαιρο μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού – ο στόχος που η ίδια η Κομισιόν είχε θέσει για τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι φαντάζει ήδη ανέφικτος με βάση τα δεδομένα.

Παράλληλα, παρατηρούμε διάφορα πισωγυρίσματα των φαρμακοβιομηχανιών στις ημερομηνίες και παραδόσεις των εμβολίων και περιστατικά μονομερών κινήσεων ορισμένων κρατών μελών. Η λογική του ‘ο καθένας μόνος του’ δεν συμφέρει την Ελλάδα. Εάν επικρατήσει ο ‘εθνικισμός του εμβολίου’, θα ευνοήσει τους πλουσιότερους και τους ισχυρότερους, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου. Ως Ελλάδα, αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει, πρωτίστως, είναι η Ευρώπη να κάνει καλύτερα την δουλειά της.

Από την έναρξη της πανδημίας έχει καταστεί σαφές ότι τα εμβόλια αποτελούν το ‘βαρύ πυροβολικό’ στη μάχη κατά της πανδημίας. Αποτελούν την αναγκαία προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος για την ανάκαμψη των κοινωνιών και των οικονομιών μας. Ως εκ τούτου, ο μαζικός και έγκαιρος εμβολιασμός του πληθυσμού είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Γι’ αυτό και η αναζήτηση λύσεων που θα επιταχύνουν τον μαζικό εμβολιασμό είναι ύψιστης σημασίας. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήμουν ένας από τους συνολικά 115 ευρωβουλευτές που υπέγραψαν πριν λίγες μέρες κοινή επιστολή προς την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με αίτημα την παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια και την άρση των κανόνων για τις πατέντες. Τα ιατρικά προϊόντα για τον COVID-19 πρέπει να αντιμετωπιστούν ως παγκόσμια δημόσια αγαθά. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει γίνει πράξη μέχρι στιγμής.

Η ιδέα ενός διαβατηρίου COVID-19 είναι, μεταξύ άλλων, βιαστική λαμβάνοντας υπόψιν τον πολύ περιορισμένο αριθμό ατόμων που έχουν εμβολιαστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη μέχρι στιγμής. Ακόμη και οι ομογάλακτοι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευρώπη αντιτίθεται στην πρόταση αυτή, θεωρώντας την προβληματική. Πρέπει να έχουμε όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις, βάσει επαρκών επιστημονικών δεδομένων, ότι ένα άτομο που έχει εμβολιαστεί δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό.

Ένα κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για ιατρικούς σκοπούς και όχι για λόγους ταξιδιού. Ο πλήρης σεβασμός στην αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων πρέπει να αποτελεί κινητήρια δύναμη για κάθε σχέδιο ή δράση που θα αναληφθεί, ειδικά όταν πρόκειται για ζητήματα που σχετίζονται με την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη και εφόσον ο εμβολιασμός δεν είναι ακόμη καθολικός.

Έως ότου επιτευχθεί ο πολυπόθητος εμβολιασμός της πλειοψηφίας της κοινωνίας, επιβάλλεται να χτίσουμε ένα ισχυρότερο τείχος προστασίας απέναντι στον ιό: Με μέτρα στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενίσχυση του ΕΣΥ, σχέδιο, αυστηρότητα στους ελέγχους στις πύλες της χώρας και τεστ παντού, για να αποφύγουμε το περυσινό κάζο στον τουρισμό. Αντ’ αυτού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ακριβώς τα ίδια λάθη, αρνούμενος να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα και να αποδεχτεί τις τραγικές συνέπειες των πολιτικών του. Για την αντιμετώπιση της πανδημίας και απέναντι στη νέα έξαρση κρουσμάτων η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε την επιβολή νέων ‘έξυπνων μέτρων’, ως συνέχεια του αποτυχημένου λοκντάουν που βιώνουμε εδώ και τέσσερις μήνες με τις καθολικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας και την αποστολή μηνυμάτων.

* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)